«Κατά τη μόνη συνάντησή του με το προεδρείο της Επιτροπής (7.12.2012), ο κ. γενικός γραμματέας (κ. Μπαλτάκος) μάς επιφύλαξε υποδοχή περιφρονητική προς τον θεσμό που εκπροσωπούμε και ανάρμοστη με το αξίωμα που του έχετε αναθέσει. Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, το έργο της Επιτροπής και τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συνειδητά ώς τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής. Τόνισε δε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία ενέργεια για την αποκατάσταση των σοβαρών λειτουργικών πληγμάτων που έχει υποστεί η Επιτροπή, ούτε να κινήσει καμία διαδικασία της αρμοδιότητάς του, ακόμα και εάν η Επιτροπή μείνει χωρίς επιστημονικό προσωπικό».
Aυτά έγραψε σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη αλλά και στον ίδιο τον κ. Μπαλτάκο η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον Δεκέμβριο του 2012.
Μετά από δύο μήνες, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα με δελτίο τύπου την επιστολή γράφοντας ότι δεν πήρε καμία απάντηση, ούτε απλή άρνηση από κανέναν από τους παραλήπτες.
Μέλος της Επιτροπής μας είπε χθες ότι τότε είχαν συναντήσει τον σημερινό Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σούρλα και τον είχαν ενημερώσει για όσα έγιναν.
Αναζητήσαμε τον κ. Σούρλα, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας και… καίει τον κ. Μπαλτάκο, ιδιαίτερα ενόψει των όσων σήμερα αποκαλύπτονται.
Ιδού ο διάλογος με τον κ.Σούρλα:
- Κύριε Σούρλα, η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε κάνει μια σοβαρή καταγγελία, η οποία έλεγε περίπου ότι ο κ. Μπαλτάκος είχε πετάξει την επιτροπή από το γραφείο του λέγοντας, πάνω-κάτω ότι δεν ενδιαφέρουν, ούτε τον ίδιο θεσμικά, ούτε την κυβέρνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα από την Επιτροπή μας είπαν ότι είναι αληθινή η καταγγελία στο περιεχόμενο και ότι γνωρίζετε και εσείς το θέμα. Τι λέτε;
Είναι αλήθεια ότι τότε και σε μένα, ως Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία τα μέλη του προεδρείου της Επιτροπής.
- Τι σας είπαν δηλαδή;
Εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για όσα τους είπε γύρω από την πολιτική ανθρωπίνων ανθρωπίνων.
- Ποια συνέχεια και ποιες επιπτώσεις είχε η διαμαρτυρία τους;
Σε μια εποχή που προσπαθούσαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να αντικρούσουμε επιθέσεις από Διεθνείς Οργανισμούς για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, να αντικρούσουμε κατηγορίες ότι δεν υπάρχει το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον απο τα θεσμικά όργανα της Ελλάδας, ήρθε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου να δημιουργήσει θέμα μείζονος σημασίας. Δηλαδή να τους πει ότι δεν ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.
- Γιατί το έκανε και αν το έκανε ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού;
Από όσα πληροφορήθηκα έγιναν εν αγνοία του πρωθυπουργού. Σε συζητήσεις που είχα εγώ με τον Πρωθυπουργό θεσμικά διαπίστωνα ότι ήταν στις προτεραιότητές του η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Από την Επιτροπή μας είπαν ότι ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και ότι δεν απάντησε ποτέ…
Εγώ προσωπικά αμφιβάλλω αν ενημερώθηκε για την επιστολή αυτή, το περιεχόμενό της και για την συμπεριφορά του Γραμματέα ο πρωθυπουργός.
- Το να περιφρονεί κανείς μια θεσμική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και σε μια περίοδο έξαρσης των φαινομένων ρατσιστικής βίας πώς ερμηνεύεται και ποιους εξυπηρετούσε;
Είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετούσε και δεν προωθούσε πολιτικές κατά του ρατσισμού, που ήταν βασική πολιτική και κατεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
- Μια και αναφερόμαστε σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας θέτουμε υπόψη το εξής. Ένας κακοποιός και βαρυποινίτης σφάζει κατά τον πιο βάναυσο τρόπο τον σωφρονιστικό υπάλληλο που προφανώς δεν προστατεύτηκε σωστά. Στη συνέχεια δολοφονείται ο δράστης μέσα στις ίδιες τις φυλακές. Πώς το σχολιάζετε και τι περιμένετε να πουν και να γράψουν οι ξένοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά προς κάθε κατεύθυνση και ανεξάρτητα από εθνικότητα. Αν πράγματι κρίνουν οι δικαστικές αρχές ότι δολοφονήθηκε ο εγκληματίας, τότε πρόκειται για μια απάνθρωπη και αποτρόπαιη ενέργεια. Ωστόσο όμως θα είναι λάθος να πέσει βαριά σκιά σε όλο τον σωφρονιστικό προσωπικό, το οποίο από όσο γνωρίζω εκτελεί μια δύσκολη δουλειά και με πραγματικό κίνδυνο ζωής, όπως φάνηκε από την εν ψυχρώ εκτέλεση του φύλακα Τσιρώνη και από δεκάδες άλλες περιπτώσεις τραυματισμού σωφρονιστικών υπαλλήλων από τους κρατούμενους.
- Η κατάσταση στις φυλακές περιμένετε να βελτιωθεί ή θα γίνεται ολοένα και χειρότερη λόγω οικονομικών δυσκολιών και υπερπληθυσμού των φυλακών από κρατουμένους;
Η προσπάθεια που καταβάλει η πολιτική ηγεσία, δηλαδή ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, βάσιμα εκτιμώ ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης.
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Μεταξύ άλλων η καταγγελία της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίων Δικαιωμάτων για τον κ. Μπαλτάκο ανέφερε:
«Κατά τον ιδρυτικό της νόμο, η Επιτροπή υποστηρίζεται ως προς τη στελέχωση και υποδομή της από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης», αναφέρει η επιστολή την οποία υπογράφουν ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος, η Λίλιαν Αργυροπούλου, α΄ αντιπρόεδρος, και η Ελλη Βαρχαλαμά, β΄ αντιπρόεδρος, κατ’ εντολή της Ολομέλειας της ΕΕΔΑ. «Αφότου ανέλαβε ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ζητήσαμε επανειλημμένα, αλλά μάταια, να συναντηθούμε μαζί του, ώστε να τον ενημερώσουμε και να συνεργαστούμε για διάφορα προβλήματα της Επιτροπής».
«Κατά τη μόνη συνάντησή του με το προεδρείο της Επιτροπής (7.12.2012), ο κ. γενικός γραμματέας μάς επιφύλαξε υποδοχή περιφρονητική προς τον θεσμό που εκπροσωπούμε και ανάρμοστη με το αξίωμα που του έχετε αναθέσει. Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, το έργο της Επιτροπής και τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συνειδητά ώς τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής. Τόνισε δε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία ενέργεια για την αποκατάσταση των σοβαρών λειτουργικών πληγμάτων που έχει υποστεί η Επιτροπή, ούτε να κινήσει καμία διαδικασία της αρμοδιότητάς του, ακόμα και εάν η Επιτροπή μείνει χωρίς επιστημονικό προσωπικό».
«Αποχωρήσαμε από τη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μόνο θέμα διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς μας και του κύρους του θεσμού που εκπροσωπούμε. Θεωρούμε ότι η από επίσημα χείλη, και μάλιστα εκπροσώπου του πρωθυπουργού, αμφισβήτηση του εθνικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελεί προάγγελο δυσμενών εξελίξεων.
Ειδικά σε περιόδους οξύτατων προβλημάτων για την κοινωνική συνοχή και τα θεμελιώδη δικαιώματα μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, η ομαλή και δημιουργική συνεργασία μεταξύ θεσμικών οργάνων είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Άλλωστε, όταν η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς και υφίσταται ισχυρές οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, η εκ μέρους της Πολιτείας αντιμετώπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών που τα προστατεύουν οφείλει να είναι άψογη».
Εκτύπωση e-mail