«Ο κ. «Σημίτης» και ο κ. Βενιζέλος πρέπει να καταθέσουν αγωγή δισεκατομμυρίων εναντίον της κυβέρνησης Σημίτη»!
Αυτό το σχόλιο έκανε έκανε στέλεχος της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε εχθές για το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας “Daily Telegraph”, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει λάβει αποφάση να καταθέσει αγωγή κατά της γερμανικής εταιρείας “ThyssenKrupp» και της «Abu Dhabi MAR Group» ,οι οποίες δεν παρέδωσαν τα περίφημα υποβρύχια, σύμφωνα με την σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των εταιρειών αυτών από την πλευρά της Γερμανίας και των Ελληνικών Ναυπηγείων.
Από ελληνικής πλευράς τις υπογραφές είχε βάλει ο Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος σήμερα είναι προφυλακισμένος μαζί με τον σύμβουλο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Μπέλτσιο, για μίζες.
Οι παραγγελίες και η αγορά έγιναν με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργό Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Πολύ γρήγορα γερμανοί δημοσιογράφοι (Der Spiegel) έκαναν λόγο για παραγγελίες που δόθηκαν αφού οι Γερμανοί πλήρωσαν τεράστιες μίζες. Τα χρήματα αυτά όμως πληρώθηκαν στην ουσία από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο. Και αυτό γιατί οι μίζες φορτώθηκαν στο τίμημα, το οποίο αυξήθηκε ανάλογα.
Στη Γερμανία σχηματίσθηκαν δικογραφίες και αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας η πληρωμή παράνομων αμοιβών (μίζες) και σε Γερμανούς των εταιρειών που ανέλαβαν τις παραγγελίες, αλλά και σε Έλληνες αξιωματούχους.
Το ελληνικό ΣΔΟΕ σχημάτισε σχετικό φάκελλο και πόρισμα το 2011, το οποίο είναι καταπέλτης, το δε πόρισμα αποδεικνύει ότι είχαν συμμετοχή στο πάρτι με τις μίζες κορυφαία πολιτικά στελέχη του Ελληνικού Υπουργείου Αμυνας. Σχετική γνώση δεν μπορεί να μην είχε, εκτός και εάν ήταν παντελώς ανέπαφος με την διοίκηση που, θεωρητικά, ασκούσε, και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος αρκέστηκε στη γνωστή φράση “όποιος έχει στοιχεία να πάει στον Εισαγγελέα”.
Ακριβώς εκείνη την εποχή σύμβουλος και στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι είχε και σχετική γνώση, ήταν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έγινε την περασμένη Δευτέρα Υπουργός Οικονομικών.
Το θέμα της αγωγής εναντίον των γερμανικών εταιρειών θα το χειριστούν τα ελληνικά Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, δηλαδή, τουλάχιστον ως προς την έγερση της αγωγή, οι κ.κ. Χαρδούβελης και Βενιζέλος.
Οι γερμανικές εταιρείες και το γερμανικό δημόσιο θα αντιτείνουν, προφανώς, ότι ποτέ δεν συναίνεσαν σε παράνομες πληρωμές και γι” αυτό τιμώρησαν τα δικά τους στελέχη, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία δεν έχει κάνει αγωγές κατά των αρμοδίων για τις παράνομες πληρωμές και μόλις πριν λίγο καιρό προφυλακίστηκαν κάποιοι εξ αυτών.
Στις κόντρες λοιπόν, προφανώς οι Γερμανοί, θα ανοίξουν τους φακέλους και θα δώσουν στοιχεία για την συγκάλυψη απο ελληνικής πλευράς των παράνομων πληρωμών σε στελέχη της ελληνικής πλευράς.
Την έκριση για σύνταξη αγωγής, κατά τις πληροφορίες, έδωσε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος, ακόμη και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά μετά από τη σχετική εισήγηση αρμοδίων του Υπουργείου του.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Στουρνάρας, λίγο πριν φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών, συνέστησε επιτροπή από στελέχη του Υπουργείου και της Τράπεζας Ελλάδας για να αποφανθούν “αν τυχόν” (!!!) δικαιούται αποζημίωση η Ελλάδα από τις γερμανικές οφειλές, ή αν δικαιούται επιστροφή από το κατοχικό δάνειο.
Η επιτροπή Στουρνάρα θα εργασθεί παράλληλα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και με την Επιτροπή της Βουλής και, η εμπλοκή της τελευταίας, δημιουργεί ερωτηματικά για το αν αυτή η επιτροπή έγινε για να προωθήσει ή για να τορπιλίσει το έργο των άλλων δυο φορέων με ένα πόρισμα που θα λέει άλλα.
Με δεδομένη την απροθυμία της πλευράς Σημίτη να ανοίξει τους βρόμικους φακέλους που υπουργοί της δημιούργησαν στην δική του κυβερνητική περίοδο, είναι ενδιαφέρον το πώς ξεκίνησε και πού στοχεύει η αγωγή, η οποία έπρεπε βέβαια να είχε κατατεθεί πολύ νωρίτερα. Σε τέσσερα χρόνια συμπληρώνεται 20ετία, η οποία είναι η ανώτατη προθεσμία παραγραφής για την άσκηση της αγωγής, σύμφωνα και με το νόμο περί μεσαζόντων, ανεξάρτητα από το αν στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει, τυχόν, ειδικότερη και πιο σύντομη παραγραφή. Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον ασκηθεί εμπεριστατωμένη και βάσιμη αγωγή ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων εντός της προθεσμίας, η έκδοση σχετικής αμετάκλητης απόφασης θα πάρει αρκετά χρόνια, εκτός φυσικά αν συμφωνήσουν οι δυο κυβερνήσεις, όπως έκαναν όταν «κουκουλώθηκε» από τη Βουλή η αστική ευθύνη της Siemens κατα του Δημοσίου, να “τρέξουν” τις δίκες ή λύσουν συμβιβαστικά τη διαφορά, κάτι που θα μπορούσε να είναι ο στόχος της αγωγής.
Ένας συμβιβασμός με Υπουργό του “κλίματος” Σημίτη είναι ίσως πολύ πιο εύκολος από συμβιβασμό με άλλο “κλίμα”.
Κύριος πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο αυτό ήταν ο Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος με τις “αμοιβές” από τα υποβρύχια απέκτησε τεράστια περιουσία και δημιουργούσε βίλες στην Αθήνα και στο Πήλιο. Ο ίδιος φέρεται να πήρε κοντά στα 23 εκατομμύρια μόνο για τα υποβρύχια. Επομένως μπορεί να υπολογίσει κανείς τι έγινε πιο πάνω.
Εκτύπωση e-mail