Mεγάλη δικαστική κόντρα με ευθείες πολιτικές αναφορές για το αν έπρεπε η χώρα να μπει στο Μνημόνιο ή όχι καταγράφεται στο βούλευμα για τα διαβόητα ελλείμματα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η απλή ανάγνωση του βουλεύματος είναι αρκετή για να καταδείξει το άγριο παρασκήνιο που εξελισσόταν στην κορυφή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το 2009 και το 2010.
Το βούλευμα καταγράφει συνθήκες τριτοκοσμικής σοβαρότητας στη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι συνθήκες αυτές δυστυχώς ενισχύονται από έγγραφα – ντοκουμέντα που σε ανύποπτο χρόνο διακινήθηκαν στην κορυφή της κυβέρνησης.
Μια επιστολή που είχε σταλεί το κρίσιμο εκείνο διάστημα (Οκτώβριος του 2010) από τον Αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ στο Υπουργείο Οικονομικών, περιέγραφε ξεπούλημα της χώρας με υπόγειες συνεννοήσεις εντός – εκτός Ελλάδας.
Ο (τότε) Αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ που δικαιώνεται από το δικαστικό βούλευμα, μας αποκαλύπτει το μεγάλο “στήσιμο” της Ελλάδας στα Μνημόνια με ένα μυστικό κόλπο της περίφημης GOLDMAN SACHS. Για να γίνει το κόλπο αυτό διατέθηκαν “κάπου” στην Ελλάδα 295 εκατομμύρια δολλάρια.
Το κόλπο (SWAP) της GOLDMAN SACHS αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αναδεικνύεται στο δικαστικό βούλευμα.
Τα γεγονότα που κατα το βούλευμα έχουν ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα για το αν κάποιοι κρέμασαν και ξεπούλησαν την Ελλάδα:
Η Νέα Δημοκρατία προκήρυξε τις εκλογές του 2009 τον Αύγουστο και τις όρισε στις 4 Οκτωβρίου 2009. Θυμήθηκε να στείλει στις Βρυξέλλες το ύψος του ελλείμματος μόλις 48 ώρες πριν τις εκλογές. Τελευταία εργάσιμη ημέρα. Δηλαδή Παρασκευή. Και το έλλειμμα ήταν… αριστούργημα! Μόλις 6%!
Την Κυριακή κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν να… διπλασιάσει το έλλειμμα μετά ακριβώς 15 ημέρες. Στις 21 Οκτώβρη ανακοίνωσε έλλειμμα στο 12,6%.
Κι αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να μπούμε σε Μνημόνια γιατί έπρεπε να είναι πάνω απο 15,5%.
Τον Γενάρη του 2010 η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διένειμε 1 δις ευρώ σε πολίτες ως επίδομα αλληλεγγύης με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Έτσι υλοποίησε το “λεφτά υπάρχουν” και μέχρι σήμερα ΑΡΝΕΙΤΑΙ να απαντήσει σε ποιά φυσικά πρόσωπα έδωσε τα χρήματα αυτά, γιατί μεταξύ άλλων πήραν επίδομα αλληλεγγύης και πολιτικοί μηχανικοί και δικηγόροι και επιχειρηματίες με βίλες και πισίνες.
Ένα μήνα μετά δημιουργησε τη νέα ΕΛΣΤΑΤ την οποία άφησε ακέφαλη για … 5 μήνες. Το βούλευμα αναφέρει ότι επειδή η ΕΛΣΤΑΤ ήταν ακέφαλη το έλλειμμα το χειρίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και το ανέβασε τον Απρίλιο του 2010 (μετά τη διανομή του ενός δις ευρώ…) στο 13,5%.
Και πάλι όμως το παρασκήνιο οργίαζε και πηγαινοερχόταν στην Αθήνα το τότε αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Κάν.
Το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πήρε τον Έλληνα Ανδρέα Γεωργίου, υφιστάμενο του Στρος Καν στο ΔΝΤ και τον διόρισε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ με την υποχρέωση από το νόμο να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Το βούλευμα καταγράφει ότι ο Γεωργίου υπέβαλε παραίτηση για το… μέλλον και πήρε άδεια απο το ΔΝΤ μέχρι (κατ” αρχήν) το τέλος Νοέμβρη του 2010.
Το βούλευμα καταγράφει ότι μέσα στο διάστημα αυτό της προεδρίας του Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ έπεσαν κεφάλια. Κατάργησε τα 5 από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνος του ανακοίνωσε νέο έλλειμμα δυο φορές. Την πρώτη το έφτασε στα 15,4% και τη δεύτερη στο 15,8% .
H δικαστική κόντρα είναι κραυγαλέα και με πολιτική διάσταση στο βούλευμα.
Ο Εισαγγελέας υπέβαλε πρόταση στους δικαστές και εκείνοι την απέρριψαν.
Βασικό επιχείρημα του Εισαγγελέα ήταν ότι “η ουσιαστική πραγματικότητα της Εθνικής Οικονομίας και η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν ήδη δεδομένες και ουδόλως επηρεάστηκαν ή διαμορφώθηκαν επί τα χείρω από την όποια συμπεριφορά των κατηγορουμένων της ΕΛΣΤΑΤ…”
Σε ελεύθερη απόδοση αυτό είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ δεδομένο. Αυτό όμως είναι ζητούμενο στη δικαστική έρευνα. Δηλαδή αν όντως ήταν τόσο υψηλό το έλλειμμα σε σχέση με άλλα κράτη, αν τα στοιχεία ήταν τεκμηριωμένα, κλπ.
Αυτό ψάχνει η Δικαιοσύνη. Ο Εισαγγελέας όμως το θεώρησε ως δεδομένο, γι” αυτό και χρησιμοποιεί τις κρίσιμες λέξεις “η όποια συμπεριφορά των κατηγορουμένων”. Δηλαδή και 50% έλλειμμα το ίδιο θα ήταν με αυτή την προσέγγιση.
Το ύψος όμως του ελλείμματος είναι το ζητούμενο γιατί με βάση αυτό προσδιορίζεται αν είναι όντως κακή η δημοσιονομική διαχείριση και η Εθνική Οικονομία. Και τότε κρίνεται αν είναι απαραίτητος μηχανισμός στήριξης, πόσο σκληρά πρέπει να είναι τα μέτρα και πόσα χρόνια θα ισχύουν και άλλα πολλά.
Από τη σκληρότητα των μέτρων, εξαρτάται ο αριθμός των ανέργων και των πτωχεύσεων και των αυτοκτονιών.
Άλλο 12% ανεργία και 10 αυτοκτονίες το χρόνο και άλλο 30% ανεργία και 5.000 αυτοκτονίες σε τρία χρόνια.
Στην ελληνική τραγωδία οι αριθμοί έχουν τεράστια σημασία. Το ένα δις ευρώ του επιδόματος αλληλεγγύης είναι εξαιρετικά σοβαρό ποσό για τον επηρεασμό του ύψους του ελλείμματος.
Αυτό φαίνεται από το ότι το βούλευμα ερευνά και αξιολογεί πολύ σοβαρά το κόλπο με την απόκρυψη ποσού 5,4 δις ευρώ απο την Κυβέρνηση Σημίτη για να ενταχθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Αυτή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και κατά τον αμερικάνικο κολοσσό, στην Ελλάδα διανεμήθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες το τεράστιο ποσό των 265 εκατομμυρίων ευρώ για να γίνει αυτό το κόλπο που περιλαμβάνεται στο βούλευμα.
Γράφει το βούλευμα στη σελίδα 98 ότι διογκώθηκε – κατά τις μαρτυρίες – τεχνητά το έλλειμμα με δύο κόλπα:
1. συμπεριελήφθησαν στο έλλειμμα οι συμφωνίες ανταλλαγής εκτός αγοράς (off markets swaps), στις οποίες είχε προβεί το ελληνικό δημόσιο μεταξύ 2001-2007 και ιδίως του swap της GOLDMAN SACHS του 2001.
2. συμπεριελήφθησαν οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.
Για όσους γνωρίζουν την υπόθεση ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της Goldman Sachs.
Οι Αμερικανοί έκαναν έρευνα ακριβώς για το κόλπο αυτό και οι αρμόδιοι της Goldman Sachs ούτε λίγο, ούτε πολύ πήραν αποστάσεις λέγοντας ότι έκαναν το κόλπο γιατί μοιράστηκαν με την ελληνική κυβέρνηση αμοιβή ενός δις δολλαρίων!.
“Εμείς κρατήσαμε τα 735 εκατομμύρια. Για το ποιοι και πώς μοιράστηκαν τα 265 εκατομμύρια ευρώ ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση”.
Το προφανές είναι ότι ήταν κάποιου είδους μίζα.
Για το αν δόθηκε και σε ποιους αμοιβή για να γίνει αυτό το κόλπο, άρχισε έρευνα ο Εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής, αλλά είναι άγνωστο αν κατέληξε ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα.
Το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση περιλαμβάνεται στο βούλευμα της ΕΛΣΤΑΤ έχει τεράστια σημασία καθώς το ποσό των 5,4 δις ευρώ και το ένα δις ευρώ του Γιώργου Παπανδρέου στα επιδόματα αλληλεγγύης είναι ποσά που μπορεί να ανεβάσουν κατά τρεις μονάδες το έλλειμμα.
To ποσό των 5,4 δις φαίνεται κατ” αρχήν ότι κρύφτηκε με το κόλπο της Goldman Sachs για να εμφανίσει η κυβέρνηση Σημίτη μικρότερο το έλλειμμα και έτσι να ξεγελάσει τον Γερμανογαλλικό άξονα και να μπει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Φυσικά η Γερμανία και γνώριζε την πραγματικότητα και ήθελε προσχηματικά να ξεγελαστεί για να μην δίνει δικαιώματα και σε άλλους αφού “δεν ήξερε τίποτα για το έγκλημα”.
Η Goldman Sachs φυσικά δεν θα μπορούσε να ξεγελάσει ποτέ τους Αμερικανούς και σε δεδομένη στιγμή άρχισαν την έρευνα, οπότε η Goldman “ έδωσε” και την κυβέρνηση Σημίτη.
Έτσι αυτό το κόλπο που δημιουργήθηκε ως swap για να μειώσει το έλλειμμα, από τον Γιώργο Παπανδρέου μπορούσε με την αποκάλυψη να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει το έλλειμμα. Παράλληλα η αποκάλυψη που έγινε στις ΗΠΑ για κολοσσιαία αμοιβή προκειμένου να γίνει το κόλπο θα μπορούσε να θεωρηθεί στην Ελλάδα παράνομη αμοιβή για εκείνους που μοιράστηκαν (αν λέει αλήθεια η Goldman Sachs) τα 265 εκατομμύρια.
Στον Εισαγγελέα κ. Αγγελή καταθέσαμε τις πληροφορίες αυτές για να οδηγηθεί στα πρακτικά που κρατήθηκαν στις ΗΠΑ για το κόλπο αυτό και απο τα οποία θα προκύπτουν και τα ονόματα που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Η πλευρά Σημίτη, η οποία συνδεόταν με την πλευρά Γιώργου Παπανδρέου με φιλία… έχθρας προσπαθούσε με δηλώσεις και άρθρα αρμοδίων υπουργών (Χριστοδουλάκης) να πιέσει την κυβέρνηση Παπανδρέου “να μην δεχθεί πρωτοβουλίες που οδηγούσαν στη διόγκωση του χρέους”.
Η Κυβέρνηση Παπανδρέου τις δέχθηκε, στρίμωξε την πλευρά Σημίτη και αμέσως με την άνοδο της εξουσίας και τη διανομή του ενός δις ευρώ ως επιδόματος αλληλεγγύης αύξησε το έλλειμμα κατά 6,4 δις, δηλαδή κατά τρεις μονάδες μέχρι να βγει το 2009. Το έλλειμμα των 14 δις (6%) που ισχυριζόταν (μάλλον ψευδώς) ότι παρέδωσε η Κυβέρνηση Καραμανλή έγινε αμέσως 21 δις, με αυτά τα ποσά και στη συνέχεια με άλλα κόλπα προστέθηκαν κι άλλα ποσά.
Η REAL NEWS σε ρεπορτάζ της αποκάλυψε ότι υπάρχει έκθεση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρονται στα κόλπα για την παραποίηση στοιχείων το 2009 ώστε να μπόύμε στο ΔΝΤ.
Ακριβώς αυτή είναι η αιτία της δικαστικής κόντρας στο βούλευμα.
Ο μεν εισαγγελέας γράφει ότι δεν έχουν σημασία τα κόλπα αφού η χώρα είχε πρόβλημα, οι δε δικαστές απαντούν απορρίπτοντας την θέση του εισαγγελέα ότι πρέπει να γίνει νέα έρευνα για να αποδειχθεί αν και ποιος έκανε τα κόλπα γιατί με αυτά μπήκαμε στο ΔΝΤ.
Δεν είναι καθόλου άσχετη η προχθεσινή δημοσιοποίηση της κόντρας δικαστών με το Υπουργείο Οικονομικών όταν ο Γκίκας Χαρδουβελης δήλωσε ότι «οικονομική πολιτική ασκεί η κυβέρνηση».
Αν το βούλευμα κρίνει ότι έγιναν κόλπα για να προωθηθεί συγκεκριμένη οικονομική πολιτική τότε οικονομική πολιτική μπορούν να κάνουν και οι δικαστές.
Αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Αν μετά τη νέα έρευνα που διατάχθηκε κριθεί ότι έγιναν κόλπα για να εμφανισθεί το έλλειμμα μεγαλύτερο τότε η πολιτική εξουσία πρέπει να βρει τρόπο να ενταφιάσει τη δικαστική έρευνα για να μην βρεθούν συγκεκριμένα και σήμερα πανίσχυρα στελέχη της πίσω από κάγκελα.
Ολόκληρη η συνέντευξη του πρώην Αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκου Λογοθέτη, στο Γιάννη Ντάσκα:
- Νίκος Λογοθέτης: «Ξεπούλησαν τεχνηέντως την Ελλάδα» [Συνεντεύξεις]
Εκτύπωση e-mail