Σε μία κίνηση εντυπωσιασμού και επηρεασμένοι, όπως υποστηρίζουν, από την κρίση στην Ουκρανία, πέντε μέλη της ρωσικής Βουλής (μεταξύ αυτών και δύο του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, στην ηγεσία του οποίου εναλλάσσονται ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ) ζητούν την ποινική δίωξη του πρώην Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ και Προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ γιατί επέτρεψε τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών το 1991.
Σύμφωνα με το αίτημα των πέντε βουλευτών, ο Γκορμπατσώφ αψήφισε την εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών της ΕΣΣΔ στο δημοψήφισμα του 1991, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν η συνέχιση ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι, στις 17 Μαρτίου 1991, διεξήχθη δημοψήφισμα σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ (το οποίο μποϊκοτάρισαν οι αρχές της Αρμενίας, Εσθονίας, Γεωργίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Μολδαβίας) με το ερώτημα «θεωρείτε απαραίτητη τη διατήρηση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ως μια ανανεωμένη κοινοπολιτεία ίσων αυτόνομων δημοκρατιών στις οποίες τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του ατόμου κάθε εθνικότητος θα είναι πλήρως διασφαλισμένες;». Από τα 185 εκατομμύρια πληθυσμού ψήφισαν τα 148 (80% συμμετοχή) και το αποτέλεσμα ήταν, κατά 77.85% «ναι» και κατά 22.15% «όχι».
Ωστόσο, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος διαδέχθηκαν καταιγιστικές εξελίξεις, με την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής ΣΣΔ του Μπόρις Γιέλτσιν τον Ιούνιο του 1991. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους, την παραμονή υπογραφής της συνθήκης μετασχηματισμού της Σοβιετικής Ένωσης σε κοινοπολιτεία, έλαβε χώρα το πραξικόπημα υψηλά ιστάμενων μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος (αλλά όχι και του Γκορμπατσώφ, ο οποίος κρατήθηκε σε κατ” οίκον περιορισμό) προκειμένου να τη σταματήσει. Το αποτυχημένο πραξικόπημα ακολούθησαν ταχύτατα δηλώσεις ανεξαρτησίας 10 πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και, στις 26 Δεκεμβρίου 1991, η Σοβιετική Ένωση έπαψε και επίσημα να υφίσταται.
Ωστόσο σήμερα, 23 χρόνια έπειτα από την κατάρρευση, οι Ρώσοι βουλευτές μιλούν για προδοσία των εθνικών συμφερόντων, ενώ από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, αναφέρθηκε σε ένα «απολύτως παράλογο αίτημα από ιστορικής απόψεως».
Εκτύπωση e-mail