Διεθνής διάκριση της ομάδας Δρ Κωνσταντινίδη

ΣΤΟ 20ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ

kkonifso

Διεθνής αναγνώριση στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων για την ομάδα του Δρα Κωνσταντινίδη, Επιστημονικού Διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Με τρεις πρωτοποριακές επιστημονικές εργασίες συμμετείχε φέτος ο Δρ.Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής και Βαριατρικής Χειρουργικής και Επιστημονικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής με τους συνεργάτες του στο 20o Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχυσαρκίας IFSO 2015, που διεξήχθη στη Βιέννη,  26-29 Αυγούστου.

Η ομάδα του Δρα  Κ Μ Κωνσταντινίδη (Σ. Χειρίδης, Π. Χρυσοχέρης, Φ. Αντωνακόπουλος, Π. Χειρίδης, Χ. Χαριτόπουλος, Π. Φερέτος) παρουσίασε τρεις εργασίες με θέματα:

1. «Ρομποτική αφαίρεση δακτυλίου απο τον ηπατοδωδεκαδακτυλικό σύνδεσμο σε ασθενή με ίκτερο. Πρώτη φορά διεθνώς»

2. «Ρομποτική διόρθωση μιας λανθασμένης μορφής γαστρικού bypass Roux-En Υ. Πρώτη φορά διεθνώς»

3. «Από την Λαπαροσκοπική στην Ρομποτική Επιμήκη Γαστρεκτομή (Sleeve Gastrectomy, Γαστρικό Μανίκι) – μία επέμβαση με μεγαλύτερη ακόμα ασφάλεια για τον ασθενή».

Η πρώτη ανακοίνωση αφορούσε ασθενή, που χειρουργήθηκε σε άλλο κέντρο, στην οποία ο γαστρικός δακτύλιος για απώλεια βάρους αντί να τοποθετηθεί στο θόλο του στομάχου μπήκε γύρω από την ηπατική αρτηρία, πυλαία φλέβα και χοληδόχο πόρο, πιθανότατα από απειρία του χειρουργού. Η ζωή της ασθενούς κινδύνευε λόγω αποφρακτικού ικτέρου και επεισοδίων χολαγγειΐτιδας. Για πρώτη φορά διεθνώς χρησιμοποιήθηκε η ρομποτική τεχνική για να γίνει η αφαίρεση του δακτυλίου από την επικίνδυνη αυτή θέση  χωρις να πειραχτούν τα στοιχεία της περιοχής. Η ασθενής έγινε καλά. Το video της επέμβασης απέσπασε άριστες κριτικές απο όλους τους συνέδρους και επιβραβεύτηκε.

Η δεύτερη εργασία αφορούσε ασθενή η οποία για απώλεια βάρους υπεβλήθη, σε άλλο κέντρο, σε γαστρικό bypass αλλά αντί να συνδεθεί η νήστιδα με το πάνω μέρος του στομάχου έγινε λάθος και συνδέθηκε το δωδεκαδάκτυλο με το πάνω μέρος του στομάχου με αποτέλεσμα η ασθενής να δέχεται στον οισοφάγο όλα τα χολικά και παγκρεατικά υγρά. Η ζωή της έγινε ανυπόφορη και λόγω των συνεχών παλινδρομήσεων είχε επικίνδυνες εισροφήσεις με συνεχή βήχα και δύσπνοια. Για πρώτη φορά διεθνώς χρησιμοποιήθηκε το σύστημα da Vinci SI HD και η ρομποτική τεχνική για την αποκατάσταση του προβλήματος και την μετατροπή της επέμβασης σωστό γαστρικό bypass με απόλυτη επιτυχία. Η ασθενής έγινε καλά. Το video της επέμβασης, που έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, θεωρήθηκε από τα κορυφαία του συνεδρίου. Απέσπασε πολλά συγχαρητήρια απο όλους τους συνέδρους που το παρακολούθησαν και επιβραβεύτηκε.

Η τρίτη εργασία αφορούσε την πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζει απο το 2006 η ομάδα του Δρος Κωνσταντινίδη για την επιμήκη γαστρεκτομή ή αλλιώς γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy) με την ρομποτική τεχνική. Τα αποτελέσματα ήταν άριστα και οι επιπλοκές μηδαμινές.

Τις εργασίες και τα video των επεμβάσεων παρουσίασε ο Δρ Σάββας Χειρίδης, ο οποίος έλαβε άριστες κριτικές.

Στη φετινή διοργάνωση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των νέων τεχνολογιών στις επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, καθώς και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών. Διεθνούς φήμης χειρουργοί υποστήριξαν οτι με τη ρομποτική τεχνική οι βαριατρικές επεμβάσεις και επανεπεμβάσεις πραγματοποιούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε ένα σταθερό και καλά ελεγχόμενο περιβάλλον (ρομποτική πλατφόρμα).

Όπως δήλωσε ο καθηγητής χειρουργικής του Ohio State University, ΗΠΑ, Dr Κωνσταντινίδης, «η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις επεμβάσεις και επανεπεμβάσεις για την αντιμετώπιση επιπλοκών ή σε περιπτώσεις που μία επέμβαση αποτυγχάνει (επανακτάται το περιττό βάρος) και πρέπει να μετατραπεί σε μία άλλη. Η ομάδα μας, πρωτοστατεί στη λαπαροσκοπική χειρουργική από το 1991 με άνω των 15000 επεμβάσεις  και στη ρομποτική χειρουργική τα τελευταία 10 χρόνια με περί τις 15000 επεμβάσεις  στο διεθνή επιστημονικό χώρο. Η αεροδιαστημική τεχνολογία, που διαθέτει η ρομποτική χειρουργική μας αίθουσα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μας έχει βοηθήσει απίστευτα για να μπορούμε να επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα στη διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση, κήλες, στη χειρουργική ογκολογία του στομάχου, παχέος εντέρου, παγκρέατος, επινεφριδίων, μήτρας, ωοθηκών αλλά και στις επεμβάσεις της νοσογόνου παχυσαρκίας. Αυτό οφείλεται στη τρισδιάστατη, υψηλής ευκρίνειας (high definition), όραση που έχει ο χειρουργός, την μεγάλη μεγέθυνση που του επιτρέπει να χειρουργεί αναίμακτα, την εργονομία των εργαλείων που είναι βασικό πλεονέκτημα της ρομποτικής τεχνολογίας του συστήματος da Vinci Si HD και επιτρέπει στον χειρουργό να επιτελεί καλύτερη συρραφή για αποφυγή διαφυγής και πολλών άλλων πλεονεκτημάτων όπως η πολύ χαμηλή πίεση αέρος (CO2) για το πνευμοπεριτόναιο που διευκολύνει στο να ειναι οι επεμβάσεις ασφαλέστερες και ανώδυνες

Το ότι μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάζουμε την δική μας εμπειρία αλλά και τις πρωτοποριακές μας τεχνικές σε διεθνή συνέδρια και να έχουμε τέτοια αποδοχή απο τους εξιδεικευμένους συναδέλφους μου από όλο τον κόσμο αποτελεί για μένα και τους συνεργάτες μου μεγίστη τιμή. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον Πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Κύριο Γιώργο Αποστολόπουλο για την πλήρη υποστήριξη του υλική και ηθική σε όλες μου τις επιστημονικές πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας! «

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του Δρα. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει πιστοποιηθεί από τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων (International Federation for Surgery of Obesity and Metabolic Diseases-IFSO) ως Κέντρο Αριστείας Χειρουργικής Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων (Center of Excellence for Bariatric and Metabolic Diseases).

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail