Παρακολουθούμε εδώ και καιρό τον πόλεμο στην Γάζα, και την ανηλεή προπαγάνδα των Παλαιστινίων, με φωτογραφίες και βίντεο σε πολλά από τα οποία, αν τα εξετάσει λεπτομερώς κανείς, θα παρατηρήσει έντονα σημάδια μοντάζ και φωτομοντάζ, που αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Συγκινούν όμως την παγκόσμια κοινή γνώμη η οποία, έχοντας αντισημιτικά αντανακλαστικά, εξεγείρεται κατά του Ισραήλ και των απανταχού Εβραίων. Τα θύματα του εμφυλίου στη Συρία είναι 150.000, εξοντωτικά πογκρόμ και άγριες δολοφονίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο Ιράκ, και ακόμα δεν είδαμε καμιά πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.
Οπωσδήποτε στις πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν γίνονται κατά μέτωπο, αλλά σε στυλ εκ του μακρόθεν ανταρτοπολέμου, θα υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Το Ισραήλ με την άριστη αεράμυνά του έχει καταφέρει να έχει ελάχιστες τέτοιου είδους δικές του απώλειες.
Ανατρέχοντας στα αρχαία κείμενα, διαπιστώνουμε ότι το Ισραήλ εφαρμόζει τις αρχές που εφάρμοζε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, όπως τις περιγράφει ο Θουκυδίδης στην ‘’ΙΣΤΟΡΙΑ’’ του. Ο Μπεν Γκουριόν ήταν μελετητής και θαυμαστής των αρχαίων συγγραφέων και της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου φαίνεται ότι έχει μελετήσει τον Θουκυδίδη, και ιδιαίτερα τον διάλογο Αθηναίων και Μηλίων, καθώς και τις θέσεις του Περικλή για ‘’το των Μεγαρέων ψήφισμα’’. Η πολιτική του είναι η εφαρμογή αυτών των αρχών. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Οι Αθηναίοι, μετέβησαν στην Μήλο, για να πείσουν την ηγεσία τους να γίνει σύμμαχός τους στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός (βλ. ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ, Μετ. Άγγελου ΒλάχουΚεφ. Ε’): ‘’ Στις ανθρώπινες σχέσεις τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι στην δύναμη, ενώ αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του επιβάλει η αδυναμία του.’’ Οι Μήλιοι αντέτειναν την εύνοια των θεών (κάτι δηλαδή σαν το Αλλάχ ουάλ ακμπάρ): ‘’Πιστεύουμε ότι, όσο για την τύχη, δεν θα μας την στερήσουν οι θεοί, γιατί είμαστε δίκαιοι και αντιμετωπίζουμε αδίκους‘’, για να πάρουν την απάντηση: ‘’ Από ό,τι μπορεί να εικάσει για τους θεούς και από ό,τι είναι βέβαιο για τους ανθρώπους, πιστεύουμε ότι και οι θεοί και οι άνθρωποι ακολουθούν πάντα έναν απόλυτο νόμο της φύσης, να επιβάλουν πάντα την εξουσία τους αν έχουν την δύναμη να το επιτύχουν. Τον νόμο αυτόν δεν το θεσπίσαμε εμείς πρώτοι. Τον βρήκαμε να ισχύει και τον ακολουθούμε, όπως θα τον ακολουθήσουν αιώνια όσοι θα μας διαδεχτούν. Όσο για την εύνοια των θεών , δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε ότι θα υστερήσουμε. Όσο για την προσδοκία σας ότι οι Λακεδαιμόνιοι από αίσθημα τιμής θα έλθουν να σας βοηθήσουν, σας μακαρίζουμε για την απλοϊκότητά σας, αλλά δεν ζηλεύουμε την ανοησία σας.’’. Τελικά οι Μήλιοι δεν δέχτηκαν τις προτάσεις των Αθηναίων, και οι Αθηναίοι τους κατέλαβαν με πολεμικές επιχειρήσεις.
Για το των Μεγαρέων ψήφισμα (Κεφ. Α140), δηλαδή τον ελλιμενισμό των πλοίων των στον Φαληρικό όρμο, που η Σπάρτη απαιτούσε, με απειλές, να μη γίνει δεκτό από τους Αθηναίους, και ορισμένοι ψοφοδεείς στην εκκλησία του Δήμου το δέχονταν, ο Περικλής είπε: ‘’Κανείς μη νομίσει ότι θα πολεμήσουμε για ασήμαντη αφορμή αν δεν ανακαλέσουμε το των Μεγαρέων ψήφισμα. Ούτε πρέπει να έχετε την ενδόμυχη σκέψη ότι αρχίζετε τον πόλεμο για ασήμαντη αιτία. Αν υποχωρήσετε θα προβάλουν, αμέσως, άλλη μεγαλύτερη απαίτηση, γιατί θα νομίσουν ότι και τώρα ενδώσατε από φόβο. Αλλά αν δείξετε σταθερότητα, θα τους δώσετε να καταλάβουν ότι πρέπει να μας φέρονται σαν ίσοι προς ίσους, μάλλον.’’
Στην σημερινή εμπλοκή Ισραήλ-Παλαιστινίων, αν και το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιχειρήσεις για λόγους άμυνας, εφαρμόζονται απόλυτα οι ανωτέρω αρχές.
Και κάτι άλλο: Η περιοχή δεν πρόκειται να ειρηνεύσει αν οι Άραβες και οι Ιρανοί δεν βγάλουν παντελώς από το μυαλό τους την καταστροφή του Ισραήλ. Αν μη τι άλλο, ας λάβουν υπ’ όψη τους ότι ο Σαμψών είναι πρόγονος των Εβραίων.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Διπλ. Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ
Εκτύπωση e-mail