Μετά το Νεπάλ σειρά έχει η Ελλάδα!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Ο σεισμός στο Νεπάλ ξεκίνησε με την εκτίμηση ότι θα έχει περίπου 2.000 νεκρούς, μερικοί(περίπου 30) εκ των οποίων ήταν πλούσιοι ορειβάτες στα Ιμαλάϊα είναι η είδηση. Όσο περνούν οι ημέρες τόσο περισσότερα είναι τα θέματα και τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία.Κατά τις ανεπίσημες εκτιμήσεις οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 ,ενώ ο επίσημος απολογισμός προχωρεί πολύ αργά και η καταμέτρηση είναι περίπου στους μισούς νεκρούς ,απο τον υπολογιζόμενο τελικό αριθμό.

Περισσότερο ακούγονται τώρα οι εκκλήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων του Νεπάλ για βοήθεια απο τη διεθνή κοινότητα κυρίως σε σκηνές.Μια εξόχως σεισμική χώρα με λίγους κατοίκους δεν έχει ούτε σκηνές… Φυσικά το ελληνικό χρώμα δόθηκε αμέσως.καθώς στήθηκε άγριος καυγάς μεταξύ ελλήνων σεισμολόγων και του αρμόδιου υπουργού Σπίρτζη.Ο τελευταίος κατηγορεί τους σεισμολόγους ότι έμαθαν να ζουν κινυδνολογώντας και εισπράττοντας επιχορηγήσεις για δημιουργία αντισεισμικών δικτύων.Τους κατηγορεί διότι εκείνοι (Τσελέντης) έκαναν δηλώσεις ότι έρχεται σεισμός ισχυρός και στην Ελλάδα και λόγω οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δεν υπάρχει στοιχειώδης αντισεισμική λειτουργία… Μέσα στην είδηση-τραγωδία απο το Νεπάλ λοιπόν περιλαμβάνεται και ο θάνατος του Νταν Φρεντινμπεργκ,ενός εκ των μεγάλων στελεχών-μετόχων της περίφημης GOOGLE.

Κατά τη γνώμη μας αυτό που πρέπει να τονιστεί ,κατά την μετάδοση της είδησης είναι η «μπανανιακού» χαρακτήρα κατάσταση που επικρατεί στο Νεπάλ.Και ύστερα οι απαραίτητες συγκρίσεις με άλλες μπανανιακού χαρακτήρα χώρες…

Παμπάλαια σπίτια,παμπάλαιοι δρόμοι,παμπάλαια κρατικά μεταφορικά μέσα,παμπάλαια τα πάντα και εντελώς πρωτόγονες οι δυνατότητες μετάβασης στις περιοχές ,όπου έγιναν οι σεισμοί. Πριν μερικά χρόνια ένας δικαστικός λειτουργός μας είχε ειδοποιήσει για την εξαφάνιση ενός συγγενικού προσώπου στην πρωτεύουσα της χώρας αυτής,το Κατμαντού.
Ακρη δεν βρέθηκε ποτέ και θεωρήθηκε εντελώς επικίνδυνη η συνέχιση της αναζήτησης του εξαφανισθέντος γιατί «στη χώρα δεν λειτουργεί τίποτα».

Τι πρέπει να προσέξει κανείς στην τραγωδία;

Το γεγονός ότι κάθε μέρα στο Νεπάλ από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο βρίσκονται περίπου 300.000 τουρίστες και μερικές ημέρες φτάνουν και στο εκατομμύριο.
Οι τουρίστες αυτοί έχουν μεν ένα ποσοστό «τυχοδιωκτών» που πηγαίνουν να πουλήσουν η να αγοράσουν ναρκωτικά,αλλά κατά βάση είναι ισχυροί οικονομικά,που πήγαν εκεί για πολυήμερη προσπάθεια ορειβασίας. Αυτοί αφήνουν και χρήματα,αφού χρειάζονται βοηθούς για την ορειβασία,σχολές,καταλύματα κλπ.

Οι δυνατότητες για μεγάλες εισπράξεις από τα κρατικά ταμεία του Νεπάλ μεγάλες.
Ένας απλός «πρακτικός» λογιστής μιας «ΕΒΓΑ» να ήταν Υπουργός Οικονομικών θα έφτιαχνε σε 10-15 χρόνια μια χώρα στην οποία όλοι θα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια,οι υποδομές θα ήταν απλά…Ελβετία.Διότι το Νεπάλ έχει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ δυνατότητες εισπράξεων από την Ελβετία για τον ορεινό τουρισμό.
Γιατί λοιπόν όλα είναι σε επίπεδο μπανανίας;

Μα για τον ίδιο λόγο που και η εξόχως τουριστική Ελλάδα βρισκόταν σε μπανανικά επίπεδα μέχρι το 1980 με τα γνωστό «Ντου γιου λάϊκ μαντμαζέλ δι Γκρίις;» και τα «Γκρικ καμάκι».
Ο σεισμός μπορεί και πρέπει να προβληματίσει.Μικρές χώρες είναι σχεδόν χρεοκοπημένες και ας έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από άλλες.
Προφανής η εκμετάλλευση των μικρών απο τους μεγάλους και ξεχάστε τα περι «υπανάπτυκτων».Τις κρατούν υπανάπτυκτες ,ακριβώς για να μπορούν να τις εκμεταλλέυονται.

Οπως και στην Ελλάδα,έτσι και στο Νεπάλ ,υπάρχουν μερικές οικογένειες γύρω απο την καρδιά του βασιλείου που ειναι ζάμπλουτες και με τεράστιες καταθέσεις στην…Ελβετία και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Οπως και οι Ελληνες.

Το 1960 είχαν πετάξει την ΄ζαμπλουτη και διάσημη Σοφία Λόρεν και τον παραγωγό συζυγό της Κάρλο Πόντι απο ένα όροφο-σουίτα του ξενοδοχείου «Ντιρόν» της Γενεύης γιατί θα πήγαινε εκεί να μείνει Ελληνας…πολιτικός της εποχής του 1960.Το διάσημο ξενοδοχείο,στο διέμεναν κροίσοι της εποχής είχε σε μεγαλύτερη(οικονομική)υπόληψη τον Ελληνα πολιτικό της τότε Ψωροκώσταινας…

Αυτή είναι η «είδηση» και απο το Νεπάλ,στο οποίο χάθηκαν και πολλοί Ελληνες μεταξύ των οποίων και ο κορυφαίος Ελληνας ορειβάτης Τζιβελέκας,ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ…
Καθένας βέβαια έχει το μερίδιο της ευθύνης του για κάθε επιλογή του και άρα και για το ταξίδι στο Νεπάλ. Αλλά και οι θάνατοι αυτοί έχουν ηθικούς αυτουργούς.
Στις σημαντικές «λεπτομέρειες» είναι ότι στο Νεπάλ είχαν πάει πολλοί σεισμολόγοι πριν λίγο καιρό,διότι είχαν ασφαλείς και επαρκείς ενδείξεις ότι επρόκειτο να γίνει μεγάλος σεισμός,ανάλογος με αυτόν που είχε γίνει το 1934 και είχε επίσης πολλούς νεκρούς…

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail