Άλλη μια μεγάλη επιτυχία είχε ο πασίγνωστος ιδιωτικός ερευνητής, κυρίως για τη μεγάλη προσφορά του στον πόλεμο κατά της αρχαιοκαπηλίας Γιώργος Τσούκαλης. Φυσικά με τη συνδρομή αξιωματικών της Αστυνομίας. Αυτή τη φορά η Ελλάδα επανέκτησε άγαλμα του 300 προ Χριστού.
Όσοι γνωρίζουν πόσο καλά είναι οργανωμένα τα κυκλώματα που έχουν «αναδείξει» την αρχαιοκαπηλία σε μάστιγα για την απώλεια πολύτιμων αξιών του ένδοξου ελληνικού παρελθόντος μπορούν να εκτιμήσουν τέτοιες προσφορές της Αστυνομίας και ιδιωτών, όπως ο κ. Τσούκαλης, συγγραφέας και ενός εξαιρετικού βιβλίου γύρω από τη δράση αυτών των κυκλωμάτων.
Μεγάλη σημασία έχει ότι οι κατά καιρούς πολιτικές εξουσίες δεν έχουν – παρά μεμονωμένα και σε ελάχιστο βαθμό – προσήλωση στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας και αψευδής μάρτυρας γι” αυτό είναι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας ακόμα και σε Μουσεία με πολλά χρόνια λειτουργίας.
Παράδειγμα η Εθνική Πινακοθήκη η οποία λεηλατήθηκε πρόσφατα (κλοπή…) με δράση εκ των έσω και οι όποιες ελπίδες για την ανάκτηση πολύτιμων πινάκων (Πικάσο, κλπ.) επαφίενται στη δράση κάποιων αξιωματικών και του Γιώργου Τσούκαλη. Από τη μνήμη αρμόδιων και τώρα και παλαιότερα πολιτικών έχει σβηστεί ήδη η λεηλασία αυτή.
Την περίοδο του Πάσχα του 2014 λοιπόν, έφτασε πληροφορία στο γραφείο του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη. Κάποιοι (και) στη Καλαμάτα δραστηριοποιούνται με παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.
Μετά από έρευνα του ιδιωτικού ερευνητή και των συνεργατών του διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι έχουν στη κατοχή τους (τουλάχιστον) μια επιτύμβια πλάκα της περιόδου των Ελληνιστικών χρόνων.
Μόλις η έρευνα έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ενημερώθηκε αμέσως η αστυνομική διεύθυνση Πειραιά και ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες εντοπισμού και σύλληψης των παρανόμων.
Στις 3 Ιουνίου 2014 στις 8.30 το βράδυ μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών αρχών συνελήφθησαν στη περιοχή του Κολωνού δυο πρώτα ξαδέρφια και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην ασφάλεια Πειραιά.
Στη κατοχή τους βρέθηκε μαρμάρινη πλάκα του 300 π.Χ. η οποία απεικονίζει μια γυναικεία μορφή διαστάσεων 27×35. Διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί το Νοέμβριο του 1997 από το ναό της Φανερωμένης στο χωριό Κίττα Οιτύλου Λακωνίας στη Μάνη στη Πελοπόννησο και η περίπτωση ήταν καταγεγραμμένη και στο δίκτυο αναζήτησης της Ιντερπόλ.
Στα σπίτια και στις στάνες των συλληφθέντων δεν βρέθηκαν άλλα αρχαία και η πλάκα παραδόθηκε στο μουσείο του Πειραιά.
Από την εισαγγελία Πειραιά παραπέμφθηκαν στην εισαγγελία Αθηνών.
Ο κ. Τσουκαλης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε «ιδιαίτερα τον Ιωάννη Λυκουρέζο, αστυνομικό διευθυντή Πειραιά, τον Βαγγέλη Λινάρδο, αστυνομικό υποδιευθυντή Πειραιά, καθώς και τον Σταύρο Τουφεξή, αστυνομικό διευθυντή Καλαμάτας, για τη συνδρομή τους και τις ενέργειες τους που οδήγησαν στη διαλεύκανση της σοβαρής αυτής υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας »
Σε ερώτησή μας αν υπάρχει φως στη μεγάλη κλοπή από την Εθνική Πινακοθήκη ο Γιώργος Τσούκαλης μας είπε χαμογελώντας πονηρά «να είστε αισιόδοξοι και δεν θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή»…
Εκτύπωση e-mail