Κρίσιμο και πολυσήμαντο ρόλο συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας αναλαμβάνει ο γνωστός καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Η θέση είναι άμισθη αλλά έχει εξαιρετική σημασία στη χρονική συγκυρία που αναλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα, δεδομένου ότι η ταραχή στο χώρο της Υγείας είναι σημαντική και πολύ δύσκολη στην αντιμετώπισή της αφού τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα και οι ισορροπίες λεπτές.
Ο κ. Στεφανάδης ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής, αλλά τα διάφορα πολιτικά και εκδοτικά συμφέροντα έδωσαν γραμμή εκλογής πολιτικών ασκών, όπως η Μ. Σπυράκη, ο Θ. Ζαγοράκης, κλπ.
Στη συνέχεια το όνομά του “έπαιζε” για τη θέση του Υπουργού ή Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, αλλά προτιμήθηκε η “κοινοβουλευτική εκπροσώπηση”.
Η θέση συμβούλου για θέματα Υγείας θεσμοθετείται για πρώτη φορά και πολλοί ερμηνεύουν την τοποθέτηση του κ. Στεφανάδη εκεί ως εντολή και δοκιμασία ταυτόχρονα.
Εντολή να παρακολουθεί τα θέματα Υγείας και να παρεμβαίνει συμβουλευτικά ή και πιο αποφασιστικά μέσω του γραφείου του Πρωθυπουργού. Δοκιμασία γιατί από την απόδοσή του σε αυτή τη θέση θα κριθεί αν μπορεί να προσφέρει πιο ενεργά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας καθώς στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης προσδιορίζεται ότι θα έχει ρόλο συμβούλου και σε θέματα Παιδείας.
Ως προς τα προσόντα του κ. Στεφανάδη αντιγράφουμε από την ηλεκτρονική έκδοση του “Παρασκηνίου”, το οποίο γνωρίζει καλά και παρακολουθεί από κοντά τα θέματα Υγείας:
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ
“Ο καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδς, είναι Διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.. Σύμφωνα με την πλέον αναγνωρισμένη διαδικτυακή βάση δεδομένων BiomedExperts, κατατάσσεται στηνπρώτη 10άδα των πλέον διακεκριμένων ερευνητών παγκοσμίως σε 8 από τα 19 επιστημονικά πεδία της καρδιαγγειακής ιατρικής.
Ο καθηγητής έχει επινοήσει μεταξύ άλλων δέκα νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές (stent, καθετήρες κλπ.), οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και αναγνωρισθεί διεθνώς.
Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 1334 πληρεις δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (impact factor) πάνω από 4.900. Οι εργασίες του έχουν περισσότερες από 23.000 αναφορές (citations)στη διεθνή βιβλιογραφία.
Το σύνολο σχεδόν του ανωτέρω δημοσιευμένου ερευνητικού έργου έχει παραχθεί στην Ελλάδα και αναφέρεται σε πρωτότυπη έρευνα.
Έχει περισσότερες από 3.500 ανακοινώσεις σε Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια που οι περιληψεις τους εχουν δημοσιευθεί σε διεθνη ιατρικα περιοδικά με υψηλο impact factor. Έχει δώσει πάνω από 260 διαλέξεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής.
Έχει εκδώσει 6 βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και έχει συγγράψει κεφάλαια σε 13 διεθνή συγγράμματα
Στην Ελλάδα έχει εκδώσει ή έχει συγγράψει κεφάλαια σε πάνω από 50 συγγράμματα Καρδιολογίας, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε Ελληνικά συνέδρια.
Διοργανώνει, ετησίως, Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και ημερίδες στον τομέα της Καρδιαγγειακής Ιατρικής.
Τιμητικές Διακρίσεις
Στην Ελλάδα
Έχει βραβευθεί για το ερευνητικό του έργο στην Καρδιολογία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, από τοΠανεπιστήμιο της Κρήτης και από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας. Επίσης έχει βραβευθεί για το ιατροκοινωνικό του έργο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου και στα πλαίσια της εκδήλωσης”ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ 2011″ (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ., Π.Ε.Π.Φ.Α., Σ.Ι.Γ.Α.). Επίσης έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Παπάγου.
Στο Διεθνή χώρο
Έχει τιμηθεί με 2 βραβεία για την έρευνά του στην Επεμβατική Καρδιολογία από το Thoraxcenter, Erasmus University, Rotterdam, The Netherlands.
Το 2007, το έγκυρο διεθνές περιοδικό “Clinical Cardiology” του αφιέρωσε ειδικό τιμητικό δισέλιδο άρθρο “Profiles in Cardiology” αναλύοντας το μέχρι τότε έργο του.
Το 2008 του απενεμήθη ο τίτλος του “Άρχοντος” από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Το 2005 του απενεμήθη ο τίτλος του “Elite Reviewer” από το επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (JACC) σε αναγνώριση της συμβολής του στην έκδοση του περιοδικού.
Το 2011, το American College of Cardiology του απένειμε το Βραβείο Simon Dack, το οποίο δίδεται στον επιστήμονα με τη σημαντικότερη προσφορά στα επιστημονικά περιοδικά του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology, JACC-Cardiovascular Interventions and JACC-Cardiovascular Imaging).”
Ο ίδιος ο κ.Στεφανάδης μας είπε οτι δεν είναι υπερυπουργός ,ούτε επόπτης κανενός.Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος,δηλαδή σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας και Παιδείας και απο τη θέση αυτή θα προσπαθήσει να προσφέρει ό,τι μπορεί στους χώρους Υγείας και Παιδείας,όπου πέρασε πάνω απο 40 χρόνια και τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα.
Εκτύπωση e-mail