Το φάρμακο σώζει την Ελλάδα

ΔΕΥΤΕΡΟς ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ

farmaka

Του Γιάννη Ντάσκα

Oι φαρμακοβιομηχανίες μας έχουν κατα καιρούς επαινεθεί και μερικές βέβαια έχουν λάβει και αρνητικά σχόλια,κυρίως απο ατομικές δράσεις.

Στη σημερινή κρίσιμη εποχή ορισμένες απο τις φαρμακοβιομηχανίες μας (Γιαννακόπουλοι,ΕΛΠΕΝ κ.α.)έχουν αποδειχθεί σε στυλοβάτες στον τομέα εργασίας κρατώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας αμείωτες.Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναδεικνύουν μια επίσης εξαιρετικά σημαντική παράμετρο.Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι δεύτερη στον πολύ σημαντικό τομέα των εξαγωγών και δείχνει ότι υπάρχει δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ειδικότερα:

Τον έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό του κλάδου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας επιβεβαιώνει πρόσφατη έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η οποία, επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τοποθετεί τα φάρμακα στη δεύτερη θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας για το 2014 μετά τα ορυκτέλαια πετρελαίου.

Ο βιομηχανικός κλάδος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων συνέβαλλε ουσιαστικά στην ιστορικά καλύτερη επίδοση που εμφάνισαν οι Ελληνικές εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα μάλιστα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων για το σύνολο του 2014 οι εξαγωγές φαρμάκων για το 2014 ανέρχονται στα 740,9 εκατ. € και 19.236,9 τόνους.

Σε τοποθέτησή της σχετικά με τα ευρήματα της ανάλυσης, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε ότι η ανάκαμψη, η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν μπορούν να προκύψουν σε περιβάλλον αποεπένδυσης και αποβιομηχάνισης. Στην κατεύθυνση αυτή, προσέθεσε ότι είναι σημαντική η διασφάλιση ενός σταθερού πολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με φιλοαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο και ουσιαστική ενίσχυση ρευστότητας των πραγματικά παραγωγικών και δυναμικών επιχειρήσεων της χώρας.

Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας είναι εντυπωσιακή, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Φαρμάκου στο εξωτερικό. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν δημιουργηθεί έξι υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες, ενώ παρατηρήθηκε συμμετοχή σε 85 ερευνητικά προγράμματα, καθώς επίσης και μια σειρά από επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που έχουν οδηγήσει στην κατοχύρωση 90 ευρεσιτεχνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός κλάδος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων έχει αναγνωριστεί ως κρίσιμη κινητήρια δύναμη για την ποιοτική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε επενδυτικό προορισμό για τον φαρμακευτικό τομέα εξαιτίας πλεονεκτημάτων που αφορούν:

– Στην παραγωγή φαρμάκων σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά standards ποιότητας και ασφάλειας
– Στο εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της
– Στην πολύτιμη τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει εδώ και 50 χρόνια
– Στη γεωγραφική της θέση

Η ισχυρή εξαγωγική δυναμική των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών φέρνει το Ελληνικό επώνυμο φάρμακο σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το βλέμμα προς τα «έξω» αποτέλεσε άλλωστε τη «σανίδα σωτηρίας» για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν «στέναζε» σε ένα περιβάλλον υποχρηματοδότησης, έλλειψης ρευστότητας και αντιαναπτυξιακών μέτρων.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail