Πώς γίνεται μια μικρή σχετικά επιχείρηση της περιφέρειας να χρηματοδοτείται με 33 εκατομμύρια ευρώ και σε λιγότερο από ένα χρόνο να πτωχεύει;
Πώς γίνεται παρότι εισέπραξε το ιλιγγιώδες ποσό να εμφανίζεται ότι χρωστάει όλα τα χρήματα που αρχικά χρωστούσε και όχι μειωμένα κατά το ποσό των 33 εκατομμυρίων που πήρε ως χρηματοδότηση;
Πώς γίνεται η εταιρεία αυτή που χρηματοδοτήθηκε απο την Αγροτική Τράπεζα να μην έχει καν αρχεία που να αποδεικνύουν πού πήγαν τα χρήματα και μάλιστα να έχουν εξαφανισθεί οι σκληροί δίσκοι από τα κομπιούτερ της;
Πώς δόθηκαν τα χρήματα αυτά από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου αν και η εταιρεία είχε πάρει πορεία μη αναστρέψιμη;
Τα ερωτήματα αυτά τίθενται στη Δικαιοσύνη από τον πρώην Υπουργό και πρώην Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη και αφορούν την συνεταιριστική επιχείρηση ΣΕΒΑΘ της Ξάνθης.
Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ένα φαγοπότι χωρίς όρια στην Θράκη. Κρατικό χρήμα έγινε ιδιωτικές περιουσίες και εκατοντάδες άτομα με πολιτικές καλύψεις έγιναν μέσω των χρηματοδοτήσεων της Αγροτικής συνταξιούχοι με ΠΛΑΣΤΑ στοιχεία!
Μαύρη τρύπα 100 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί από τους φορολογούμενους αφού η Ευρωπαίκή Ένωση θα κάνει καταλογισμούς σε βάρος της χώρας.
Η υπόθεση είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές αιτίες για τις οποίες τα ελληνικά κρατικά ταμεία άδειασαν απο αετονύχηδες που έδρασαν είτε στις πλάτες είτε με τη συμμετοχή στελεχών των δυο κομμάτων εξουσίας μετά την πτώση της Χούντας.
Η Αγροτική Τράπεζα ήταν η κατ” εξοχήν κρατική Τράπεζα και γινόταν σφαγή για το ποια παρέα εξουσίας θα είχε πρόσβαση στα ταμεία της.
Τώρα την «φόρτωσαν» κατά ένα κομμάτι στον Όμιλο της Πειραιώς για να σώσουν κάποια προσχήματα (ίσως και ονόματα…) και στο άλλο κομμάτι απλά την έριξαν στα σκουπίδια των ατέρμονων νομικών διαδικασιών.
Η Θράκη είναι ένας θαυμάσιος τόπος για προσχήματα και για εύκολο πλουτισμό μέσω των κρατικών επιδοτήσεων «για την ενίσχυση» των ακριτών μας.
Η Ελευθεροτυπία έκανε μια αποστολή στους τρεις νομούς της περιοχής και το έγκλημα φαίνεται αμέσως. Στη Θράκη υπάρχουν τρεις βιομηχανικές ζώνες, μία σε κάθε νομό. Και για τις τρεις θα χρειάζονταν μια φυλακή ολόκληρη για να φιλοξενήσει εκείνους που με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας έφτιαχναν τεράστιες μονάδες, με τεράστια ποσά από κρατικές επιχορηγήσεις και απλά έπαιρναν τα χρήματα και εγκατέλειπαν τις μονάδες.
Το πάρτι που γιγαντώθηκε στις περιόδους και των δυο κομμάτων εξουσίας συνεχίζεται και σήμερα με πιο προσεκτικό τρόπο…
Ο φάκελος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ – ΘΡΑΚΗ» που ανοίγουμε σήμερα είναι χαρακτηριστικός και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς φέρει την υπογραφή του Σωκράτη Ξυνίδη, προσώπου που ανήκε σε Κόμμα εξουσίας, έγινε όχι μόνο Υπουργός, αλλά και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος.
Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όσα αναφέρει, είναι αποδεικτικά του εγκληματικού τρόπου λειτουργίας του Κράτους:
1. Έγινε πλημμύρα, λέει, στην Ξάνθη το 2004 και χάθηκαν τα έγγραφα με τα έξοδα εκατομμυρίων.
2. Είχαν ξεχάσει 3 χρόνια το πόρισμα ελέγχου στο συρτάρι.
3. Είναι αδύνατος ο εντοπισμός στοιχείων γιατί τα έβαλαν σε δωμάτιο – αποθήκη και εκεί μπερδεύτηκαν με άλλα.
Ο κ. Ξυνίδης ζήτησε στοιχεία για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή 2004 έως 2009, αλλά το πόρισμα που βγήκε επιβεβαιώνει το φαγοπότι της περιόδου αυτής αλλά το επεκτείνει και αναφέρει ότι το ίδιο πάρτι γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τα χρόνια της διακυβέρνησης Σημίτη.
Η συνολική ζημιά των κρατικών ταμείων είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την έρευνά μας στην περιοχή βρήκαμε ενδείξεις ότι τα χρήματα αυτά έγιναν ιδιωτικές περιουσίες μεγάλης αξίας και κάποιες μαρτυρίες δείχνουν και μεταφορά σημαντικών ποσών στο εξωτερικό.
Το απογοητευτικό είναι το προσχηματικό μπλοκάρισμα της Δικαιοσύνης.
Είναι δυνατόν εισαγγελέας να βάζει στο αρχείο την υπόθεση γράφοντας επί λέξει:
«… οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν μπορούν να εξακριβώσουν και να ελέγξουν τον τρόπο διάθεσης των εσόδων από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης που είχαν σαν αποτέλεσμα την προπεριγραφείσα οικονομική κατάσταση… παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα των αιτίων που οδήγησαν στην αδυναμία των διοικήσεων της εταιρείας να ανταποκρίνονται με τα έσοδα της εταιρείας στις υποχρεώσεις προς τρίτους…»
Ποια είναι τα έσοδα; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις;
Τα έσοδα είναι οι ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ.
Οι υποχρεώσεις είναι να τηρούν βιβλία για το πού, πόσα και γιατί πλήρωσαν.
Η Εισαγγελέας της Ξάνθης διέταξε έλεγχο με οικονομικούς επιθεωρητές, δεν πήρε απαντήσεις και αντί να τους στείλει ΟΛΟΥΣ στο εδώλιο την έβαλε στο αρχείο!
Ήταν πράγματι αδύνατο να βρεθούν στοιχεία;
Όχι βέβαια.
Γράφει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Ξυνίδης επισημαίνοντας προκλητικές της νοημοσύνης συμπτώσεις:
«Από την εισαγγελική έρευνα επιβεβαιώθηκαν τα παρακάτω:
1 – πράγματι η ΣΕΒΑΘ δανειοδοτήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα από το έτος 2004 ως το έτος 2009 με 18 συνεχόμενες συμβάσεις με το ποσό των 34.936.738 ευρώ
2 – πράγματι οι δανειοδοτήσεις δόθηκαν «χάριν σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας».
3 – πράγματι παρότι δόθηκαν τα δάνεια των 35 εκατομμυρίων ευρώ η εταιρεία συνέχισε να χρωστά ίδιο ποσό δηλαδή 30 εκατομμύρια σε τρίτους και 61 εκατομμύρια στο Δημόσιο.
4 – πράγματι έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ τα αρχεία που αποδεικνύουν την κίνηση του λογιστηρίου και μάλιστα έχουν εξαφανιστεί ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ των ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιείχαν τα σχετικά αρχεία – στοιχεία»
Ο κ. Ξυνίδης επισημαίνει την διαχρονική κοροϊδία μέσω συμπτώσεων:
Α. αν και οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν από το 2006 ότι η εταιρεία δεν τηρεί βιβλία και φορολογικά στοιχεία από το 2000 εντούτοις συνεχίζει να χρηματοδοτείται από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου.
Αυτό το φαγοπότι συνεχίζεται μέχρι τις 21 Γενάρη του 2008, οπότε δίδεται εντολή ελέγχου από το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Επί δυόμισι χρόνια δεν γίνεται κανένας έλεγχος.
Στις 7 Απριλίου 2010, ενώ πια είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ξυνίδης Υπουργός καταθέτει μηνυτήρια αναφορά. Μέσα σε 4 μήνες, τον Αύγουστο του 2010, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου «για να γίνει λογιστικός υπολογισμός προστίμων αφού ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ»
Β. Στις 30 Μαρτίου 2011, ο ελεγκτής που ορίσθηκε από τον Εισαγγελέα για τον έλεγχο ζήτησε απο το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τις εκθέσεις ελέγχου και το αποτέλεσμά τους.
Την επομένη ημέρα ακριβώς το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης υπέβαλε στην Εισαγγελία Ξάνθης μήνυση κατά της εταιρείας για το «πάρτι».
Υπάρχει ιδιοτέλεια και ευρεία συμμετοχή για «πολιτικά οφέλη» σε όλα αυτά;
Γράφει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Ξυνίδης ανοίγοντας και την πληγή των συντάξεων-μαϊμού:
«πρέπει να ερευνηθεί εάν «η πλημμύρα του 2004″ που κατέστρεψε τα αρχεία αλλά και η μετέπειτα ανυπαρξία τους σχετίζεται με το μεγάλο σκάνδαλο της διοχέτευσης πλαστών ενσήμων του ΙΚΑ στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης με βάση τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ άτομα, κυρίως προερχόμενα από τα λεγόμενα συνεταιριστικά εργοστάσια και υπήρξαν και συνδικαλιστικά στελέχη ή συγγενείς τους. Όπως επανειλημμένα ακούστηκε στην τοπική κοινωνία, το «στρατηγείο» της διοχέτευσης των πλαστών ενσήμων ήταν το λογιστήριο της ΣΕΒΑΘ…»
Μήπως είναι φημολογία που υιοθετεί αβασάνιστα ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ;
Ο ίδιος γράφει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:
«…Πολλοί «συνταξιούχοι» της ΣΕΒΑΘ εμπλέκονται στο σκάνδαλο και ήδη κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά απο ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατόπιν αναφορών της Διοίκησης του ΙΚΑ. Ενδεχομένως στις ποινικές αυτές δικογραφίες, οι οποίες περιέργως έχουν διασπαρεί σε Αθήνα – Καβάλα – Ξάνθη, μεμονωμένα και όχι ως συνολική δικογραφία να αναφέρεται ο ρόλος του λογιστηρίου της ΣΕΒΑΘ στο σκάνδαλο…»
Μήπως δεν είχαν αντιληφθεί τα υψηλά κλιμάκια της Αγροτικής και της πολιτικής το φαγοπότι;
Στις 14 Οκτώβρη 2004, το Συμβούλιο Χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας δέχεται εισήγηση της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών που λέει ότι «η εταιρεία ζητά δάνεια με κύριο επιχείρημα ότι πρέπει να βοηθηθεί γιατί βρίσκεται σε ακριτική περιοχή» αλλά «δεν έχει δυνατότητες επιβίωσης.»…
Παρόλα αυτά τα εκατομμύρια έπεφταν αφειδώς και τώρα προσπαθούν να εξαφανίσουν στοιχεία, σκληρούς δίσκους και να διασπείρουν τις δικογραφίες ώστε να μην φανούν τα αποτελέσματα από το χωρίς όρια φαγοπότι…