Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017

"Εμφυλιοπολεμικές'' κορώνες του κ. Πολάκη...

"Εμφυλιοπολεμικές'' κορώνες του κ. Πολάκη...

Επιτρέψτε στον γράφοντα να ασχοληθεί σήμερα λίγο με την εν γένει δημόσια συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη.

 

Ιδίως, διότι ο εν λόγω υπουργός, πέραν των ποιητικών "τουϊταρισμάτων" του, εκβάλλει (χωρίς να είναι ο μόνος που το κάνει, υπάρχουν μάλιστα και δεξιοί που έχουν αντίστοιχες συμπεριφορές....) περίπου εμφυλιοπολεμικές κραυγές εν έτει 2017 ! Τελευταίως, εξέθεσε και την περινούστατη "μαχητική" άποψή του ότι οι δικαστές του ΣτΕ καλύπτουν τους φοροφυγάδες (!) της λίστας Λαγκάρντ καί τινων άλλων αντίστοιχων ...λιστών με την απόφαση της Ολομέλειάς τους 1738/2017.

Πρόσχημά του στην απαράδεκτη αυτή κραυγή είναι ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επιβάλλει να μην παρατείνεται από την εκάστοτε νομοθετική εξουσία αυθαίρετα ο χρόνος διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων επί παρελθουσών οικονομικών χρήσεων, διότι αυτές οι παρατάσεις, όπως σημειώνεται στην απόφαση, "...είναι δυνατές μόνο υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος της χώρας, δηλαδή με διάταξη θεσπιζόμενη το αργότερο το έτος που έπεται εκείνου στο οποίο ανάγεται η φορολογική υποχρέωση του πολίτη."

Για να γίνει ακριβώς αντιληπτό το ...πολεμικό μένος του εν λόγω υπουργού, θα αρκούσε να αναφερθεί εδώ μόνο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια δεν αφορούσε τις ....λίστες των φοροφυγάδων του Εξωτερικού (που ίσως και να μήν έχουν δηλώσει ποτέ τα ποσά που εξήγαγαν στο Εξωτερικό....) αλλά αφορούσε καταλογισμό πού επέβαλε η φορολογική αρχή το 2010 γιά συγκεκριμένη φορολογική χρήση ενδιαφερομένου που αναγόταν στο έτος 2001 και ως προς ποσά συγκεκριμένης δήλωσης ! Το ως συνήθως αργόστροφο, δηλαδή, Ελληνικό Δημόσιο, "ξύπνησε" ολόκληρα ....εννιά χρόνια κατόπιν (!) γιά να επιβάλει σε φορολογούμενο καταλογισμό ως πρός φορολογική χρήση που αναγόταν σε περίπου μιά δεκαετία νωρίτερα και ως πρός ποσά που προφανώς είχαν κανονικά δηλωθεί, αντί να το κάνει εντός της νόμιμης πενταετίας που προβλέπει η παράγρ. 1 του άρθρου 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος !

Τί σχέση, όμως, θα μπορούσε να έχει η κοινότατη αυτή φορολογική υπόθεση στο μυαλό του εμφυλιοπολεμικού υπουργού, μέ τους (ενδεχομένως....) μή δηλώσαντες ποτέ στις ενταύθα φορολογικές αρχές τα ποσά που έχουν εξάγει στο Εξωτερικό, τα οποία και περιέχονται στις λίστες Λαγκάρντ κ.λ.π. ; Ποσά τα οποία είναι απολύτως άδηλο και σε ποιών ετών ακριβώς φορολογικές χρήσεις ανάγονται ; Ποιός του είπε δηλαδή του κ. Πολάκη ότι, τάχα, οι φοροφυγάδες των διαφόρων .....λιστών του Εξωτερικού δεν μπορούν να ελεγχθούν τώρα και αμέσως από το (νύν και αεί αργόστροφο ! ) Ελληνικό Δημόσιο ;

Θα προσθέσουμε τα εξής πολύ σημαντικά : α) Η πενταετής παραγραφή της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου ύστερα από έλεγχο που αφορά (επαναλαμβάνουμε...) συγκεκριμένα φορολογικά έτη (χρήσεις) και, συνακόλουθα, συγκεκριμένες δηλώσεις φορολογουμένων γιά τα έτη αυτά, μπορεί να γίνει δεκαετία εάν κατά τον εντός πενταετίας φορολογικό έλεγχο προκύψουν "συμπληρωματικά στοιχεία" (άρθρ. 68 παρ. 2 και 84 παρ. 4 του Ν. 2238/1994) ο έλεγχος των οποίων απαιτεί κάποιο μεγαλύτερο χρόνο.

Βεβαίως, ούτε αυτό αφορά τους φοροφυγάδες του Εξωτερικού, αφού ουδείς γνωρίζει, όπως επισημαίνουμε και ανωτέρω, ούτε σε ποιά φορολογικά έτη ανάγονται ως εισοδήματα τα εξαχθέντα στο Εξωτερικό κεφάλαια, ούτε εάν και ποιό ακριβώς τμήμα των κεφαλαίων αυτών έχει ποτέ ή όχι δηλωθεί στις ενταύθα αρχές !

Επομένως, και πάλι, δεν κλείει ούτε με την ανωτέρω δεκαετία το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει τους (ενδεχομένως...) απατεώνες των "λιστών"!
β) Τα σημειούμενα εδώ ενισχύονται και από το γεγονός ότι σε περίπτωση παραλείψεως υποβολής φορολογικής δηλώσεως από αμέλεια, η παραγραφή των αξιώσεων του Δημοσίου είναι δεκαπενταετής. (Άρθρ. 84 παρ. 5 Ν. 2238/94)
γ) Το πιό σημαντικό, όμως, είναι ότι το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να καταδιώξει τον φοροφυγά εντός εικοσαετίας εάν συντρέχει κακουργηματική απάτη, ή να καθιερώσει ιδιώνυμο αδίκημα κατά του Κράτους μεγαλύτερης, τυχόν, παραγραφής !

Ας πούμε εάν μπορούσε να χαρακτηρισθεί μιά μεγάλη φοροδιαφυγή ως συνδεόμενη με "προδοσία κατά της Χώρας".

Ποιός θα μπορούσε, κε Πολάκη, να αφαιρέσει σχετικό δικαίωμα από τη νομοθετούσα Βουλή ;

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας