Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018

Καιρός ήταν: Οι ΗΠΑ θα βάζουν στα διαβατήρια ειδική σήμανση στους παιδόφιλους

Καιρός ήταν: Οι ΗΠΑ θα βάζουν στα διαβατήρια ειδική σήμανση στους παιδόφιλους

Βλέποντας ιστορίες παιδόφιλων, όπως αυτές αποτυπώνονται σε δημοσιεύματα, πέρα από την προφανή αηδία που μπορεί να νιώσει κανείς στη σκέψη αυτών των ανθρώπων, πάντοτε γεννάται ένα κρίσιμο ερώτημα: πώς μπόρεσαν να δρουν ανενόχλητοι και ακόμα και να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να επιδοθούν στο αρρωστημένο “χόμπι” τους. Τώρα, μια είδηση από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έρχεται να προσφέρει μια πολύτιμη βοήθεια στις διωκτικές αρχές.

Του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Πιο συγκεκριμένα, για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εκδίδει τα διαβατήρια των αμερικανών υπηκόων, μέσω μίας τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας θα επιβάλλεται η σήμανση των διαβατηρίων των καταδικασθέντων για σεξουαλικές επιθέσεις ή συναφή αδικήματα, και πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν ανήλικους, με ένα ειδικό μήνυμα.

Η προφανής στόχευση είναι ο λεγόμενος “σεξοτουρισμός” σε φτωχοποιημένες χώρες της Ασίας, όπως την Ταϊλάνδη, όπου πολλοί καθώς πρέπει “κύριοι” του Δυτικού κόσμου ταξιδεύουν για επί πληρωμή σεξουαλική επαφή με ανήλικους. Άλλες χώρες που έχουν εντοπιστεί εκτεταμένα παρόμοια κρούσματα είναι η Καμπότζη, η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό, ωστόσο στην Ταϊλάνδη το πρόβλημα είναι μακράν μεγαλύτερο, καθώς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών του Συστήματος Υγείας της χώρας υπολογίζεται πως σχεδόν το 40% των εκδιδόμενων ατόμων είναι ανήλικοι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καταδικασθέντες για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται σε ειδική λίστα, να αναφέρονται σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ υπόκεινται σε περιορισμούς τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μετακόμισής τους, όσο και, σε ορισμένες περιοχές, χάρη στο λεγόμενο “Νόμο της Μέγκαν” (που πήρε το όνομά του από την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της επτάχρονης Μέγκαν Κάνκα στο Νιου Τζέρσεϊ από έναν δις καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον παιδιών), της απαγόρευσης διαβίωσης ή ακόμα και διέλευσης. Ο “Νόμος της Μέγκαν” καθιστά την ενημέρωση της κοινότητας στην οποία ζει ο δράστης υποχρεωτική, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν ειδική ιστοσελίδα με τη λίστα των ονομάτων, στην οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μηχανή αναζήτησης προκειμένου να ψάξει συγκεκριμένα ονόματα.

H κάμψη της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων είναι ξεκάθαρα απαραίτητη προκειμένου να γνωρίζει το κοινό και να μπορεί να πάρει μέτρα προστασίας, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην Ελλάδα, καθώς τα δικαστήρια δίνουν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των συλληφθέντων παιδόφιλων. Η ανάρτηση όμως των στοιχείων σε ειδική ιστοσελίδα στη χώρα μας δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα προσέκρουε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - όπως και πολλές άλλες, με τους καταδικασθέντες να επικαλούνται, μετά την αποφυλάκισή τους το λεγόμενο “δικαίωμα στη λήθη”, δικαίωμα που, πάντως στερούν από τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Ο “Νόμος της Μέγκαν”, ειρήσθω εν παρόδω, είναι έμμεσα υπεύθυνος και για τη νέα προειδοποίηση στα αμερικανικά διαβατήρια, καθώς αποτελεί ένα κομμάτι του λεγόμενου “Διεθνούς Νόμου της Μέγκαν”, τον οποίο υπέγραψε ως νόμο του κράτους ο Πρόεδρος Ομπάμα τον Φεβρουάριο του 2016 και ο οποίος επίσης απαιτεί την ειδοποίηση εκ μέρους των ΗΠΑ ξένων κυβερνήσεων, όταν ένας καταδικασθείς σχεδιάζει να ταξιδέψει στη χώρα τους.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας