Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017

Ψάξε, ψάξε, κάπου θα βρείς την... επικουρική σου!

Ψάξε, ψάξε, κάπου θα βρείς την... επικουρική σου!

Θα διηγηθώ μια συνταξιοδοτική ιστορία απολύτως αυθεντική. Και ακριβή από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη της.

Φίλος, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, κατέθεσε το 2012 αίτηση για συνταξιοδότηση, έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις που προέβλεπε ο Ν. 3863/2010 (ηλικία και αριθμό ενσήμων) για να πάρει πλήρη σύνταξη από το Ταμείο Νομικών, κύρια και επικουρική.

Λίγο καιρό μετά, το Ταμείο Νομικών τον ενημέρωσε ότι μετά την κατάθεση της αίτησής του άλλαξε με μνημονιακές ρυθμίσεις το ηλικιακό όριο απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών, από το 65ο έτος, στο 67ο. Του είπαν, λοιπόν, ότι, ασχέτως ότι είχε καταθέσει την αίτησή του υπό την ισχύ των προγενέστερων διατάξεων (65ο έτος) έπιανε και τον ίδιο η αλλαγή.

Έμεινε λοιπόν, ο άνθρωπος, στο "περίμενε", ωσότου σβήσει τα κεράκια των 67 χρόνων του..... Όταν έκανε το αντίστοιχο ...γενέθλιο πάρτυ (2015), ξαναπήγε να τους θυμίσει ότι περιμένει τη σύνταξή του.
"Εντάξει", του είπαν, έχουμε μόνο μια διαφορά στον υπολογισμό της επικουρικής σου".

"Δηλαδή ;" ρώτησε.
"Στην αίτησή σου για απονομή της επικουρικής", του απάντησαν, "μας έχεις βάλει και χρόνο που δούλεψες ως φοιτητής (αρχές δεκαετίας του 1970) σε μιά ναυτιλιακή εταιρεία στον Πειραιά, όπου καλυπτόσουν και με επικουρικά ένσημα στο ΤΕΑΥΝΤΠ (τέως ΤΑΝΠΥ, διαδοχική δηλ. ασφάλιση). Γράψαμε στο εν λόγω Ταμείο για να μας βεβαιώσει αυτό το χρόνο, και να υπολογίσει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που δικαιούσαι, για να σου το προσθέσουμε.

Η βεβαίωση ήρθε.
Όμως, το ποσό δεν το υπολογίσανε.... Θα πάρεις, βέβαια, την επικουρική σου από εμάς (δηλαδή από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων), το ύψος όμως εν συνόλω της επικουρικής που σου αναλογεί, θα το παίρνεις αφού μπει και το ποσό του ΤΑΝΠΥ.
"Πότε, τελικά, θα υπολογιστεί το συνολικό ποσό;" ρώτησε.

Η απάντηση ήρθε κατηγορηματική :

"Αλλάξανε τα πράγματα, αγαπητέ. Δεν είμαστε πιά ούτε εμείς ούτε το πρώην ΤΑΝΠΥ υποχρεωμένοι να υπολογίζουμε ύψος επικουρικής στο σύνολο. Θα τό υπολογίσει πλέον σε νέα βάση ο Διευθυντής του Ταμείου ....Χημικών" (!)
"Δηλαδή", ρώτησε ο αδαής, "τα δικά μου συνταξιοδοτικά δικαιώματα, Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο, πέφτουνε στην αρμοδιότητα του Ταμείου ...Χημικών ; "
"Τι να σας κάνουμε, κύριε, δεν πάτε, καλού-κακού, να ρωτήσετε και το νέο Ταμείο ΕΤΕΑ στην οδό Φιλελλήνων ;"
Μια και δυο, πήρε των ομμάτιών του και πήγε στην οδό Φιλελλήνων. Από εκεί, του είπαν να πάει να βρει το Ταμείο Χημικών, στη λεωφόρο Συγγρού. "Εκεί θα σας πούνε...." του είπαν.

Αναζήτησε στη λεωφόρο Συγγρού τους ....Χημικούς!
Παρουσιάστηκε στον Διευθυντή. Ευγενέστατος εκείνος, του έδωσε κάθισμα να καθίσει, όπως τον είδε κάθιδρο, του πρόσφερε και νερό.

"Το και το" έδωσε τις εξηγήσεις του ο εξηνταεφτάχρονος δικηγόρος (έτος 2015, είπαμε!) έτοιμος να πάθει εγκεφαλικό.....
"Μου είπαν ότι θα υπολογίσετε εσείς σε νέα βάση το συνολικό ύψος επικουρικής που μου αναλογεί από Δικηγορία και παλαιά φοιτητική εργασία".

"Να σας πώ", αποκρίθηκε ο ευγενής κύριος, "ακόμη και άν είμαι αρμόδιος να υπολογίσω το χρόνο σας και το ύψος της επικουρικής που σας αναλογεί, οφείλουν τα δύο επικουρικά ταμεία (Δικηγόρων και ΤΑΝΠΥ) να μου στείλουν το ....φάκελλό σας!"

"Μήπως να κάνω κάτι γι' αυτό;" Ρώτησε αλαφιασμένος.
"Απολύτως τίποτα, θα μας στείλει εγκύκλιο ο κ. Κατρούγκαλος!"
"Πότε;" ξαναρώτησε.
"΄Εν οίδα ότι ουδέν οίδα!" του βαπάντησαν. Φυσικά, ο άνθρωπος έφυγε άπρακτος.

Σήμερα, έχουμε, με το καλό, Ιούλιο του έτους 2017. Και με καύσωνα πολλαπλής σημασίας! Θα πω απλώς ότι έπαψαν εν τω μεταξύ να ασχολούνται με το επικουρικό των δικηγόρων οι....χημικοί!

Το μπαλάκι έπεσε αλλού:Στο επικουρικό του...ΙΚΑ (!)
Από εκεί του ξαναείπαν προ ημερών να περιμένει, διότι κι αυτοί περιμένουν....φάκελλο και εγκύκλιο!

Εν τω μεταξύ, οι επικουρικές συντάξεις κόπηκαν το έτος 2016 σε ποσοστό που υπερβαίνει το ...εξήντα με εβδομήντα τοις εκατό!...

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας