Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017

Για τη Mazda, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν πέθανε (ακόμα)

Για τη Mazda, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν πέθανε (ακόμα)

Όλη η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται υπό ηλεκτρική κατοχή... Όλη; Όχι! Μία εταιρεία ανυπότακτων Ιαπώνων αντιστέκεται ακόμα και θα αντιστέκεται για πάντα (;) στους εισβολείς.

Με ένα credit για την κλοπή της εισαγωγής στον πανέξυπνο "πατέρα" του Αστερίξ, Ρενέ Γκοσινί, αυτή η εταιρεία φαίνεται πως θα είναι η Mazda. Οι Ιάπωνες δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τόσο γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τουλάχιστον οριστικά, αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις τους.

Σε εκδήλωση για το "μακροπρόθεσμο όραμα τεχνολογίας", με τον εντυπωσιακό τίτλο "Βιώσιμο Zoom-Zoom 2030", η Mazda, που σημειωτέον δεν διαθέτει πλέον επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία μετά το κλείσιμο της ΕΛΜΑ, ανακοίνωσε την εξέλιξη της νέας γενιάς κινητήρων βενζίνης με την ονομασία SKYACTIV-X, τον πρώτο βενζινοκινητήρα με ανάφλεξη συμπίεσης, ένα πατενταρισμένο σύστημα που αντικαθιστά τις υπάρχουσες μεθόδους ανάφλεξης με σπινθήρα.

Σύμφωνα με τη Mazda, ο νέος βενζινοκινητήρας επιτυγχάνει βελτίωση της απόκρισης και της ροπής του κινητήρα κατά 10-30% σε σχέση με τη σημερινή γενιά, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα δραματική μείωση της κατανάλωσης κατά 20-30%. Μάλιστα, η ιαπωνική φίρμα υπόσχεται πως ο νέος κινητήρας θα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, οικονομικός σε σχέση με τους ντίζελ κινητήρες SKYACTIV-D που διατίθενται σήμερα στη γκάμα της.

Η εταιρεία ακολουθεί τη φιλοσοφία μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την οπτική "well-to-wheel", δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις εκπομπές ρύπων για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του οχήματος. Ο νέος βενζινοκινητήρας SKYACTIV-X θα εφοδιάσει για πρώτη φορά μοντέλο της φίρμας από το 2019, χρονιά κατά την οποία η Mazda θα παρουσιάσει επίσης τα πρώτα της ηλεκτρικά οχήματα, ξεκινώντας από περιοχές οι οποίες βασίζονται σε - ως επί το πλείστον - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας