Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018

(VIDEO) Με νέο Civic Type R θα μας βρει το καλοκαίρι

(VIDEO) Με νέο Civic Type R θα μας βρει το καλοκαίρι

Η Honda επιστρέφει και διεκδικεί με αξιώσεις το στέμμα των μικρομεσαίων hot hatches, με την ολοκαίνουρια γενιά του Civic Type R, που παρουσιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Σαλόνι της Γενεύης.

Ας βγάλουμε από τη μέση δύο εμφανή σημεία προβληματισμού. Ναι, εμφανισιακά είναι λίγο... "μπουγιόζικο" και τη λέξη "minimal" την έχει διαγράψει από το λεξιλόγιό του. Ναι, επιστρέφει στις ρίζες του στον τομέα των ανεξάρτητων αναρτήσεων και τελικά ναι, οι τρεις απολήξεις των εξατμίσεων δεν είναι ψεύτικες!

 

 

Ας τα πάρουμε ένα - ένα. Η εξωτερική σχεδίαση ακολουθεί την πεπατημένη της νεότερης, δέκατης γενιάς Civic με αρκετές σπορ πινελιές που ενισχύουν το δυναμισμό: ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες με diffuser και κόκκινες πινελιές, ψεύτικες κυψελοειδείς εισαγωγές αέρα (εδώ δε μας βρίσκει σύμφωνους) καθώς επίσης και μία πανάλαφρη πίσω αεροτομή. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει "συγκρατημένο", αλλά προφανώς έχει το κοινό του.

Μέσα τα πράγματα είναι πολύ λιγότερο αμφιλεγόμενα, με ένα καλοσχεδιασμένο ταμπλώ και άπειρες κόκκινες λεπτομέρειες να προδιαθέτουν τον οδηγό για σπορ καταστάσεις.

 

 

Κάτι που σαφώς εδραιώνεται μόλις ο οδηγός πατήσει το - επίσης κόκκινο - κουμπί Start/Stop, το οποίο δίνει ζωή στον γνώριμο δίλιτρο τούρμπο VTEC των 320 ίππων με τα 400 Nm ροπής, ο οποίος έχει δεχθεί παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη απόκριση στο γκάζι. Ο ήχος του είναι γεμάτος και βραχνός, ενώ η τριπλή εξάτμιση επανέρχεται εδώ καθώς η ύπαρξή της δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά και πρακτική: σε χαμηλές στροφές λειτουργούν και οι τρεις με στόχο έναν πιο μπάσο ήχο, ενώ σε μεσαίες και υψηλές στροφές η μεσαία μικρότερη εξάτμιση βοηθά ώστε να μην παράγεται βόμβος.

Εκεί όμως που έχει υπάρξει απτή βελτίωση είναι στο στήσιμο, αφού η Honda αποχαιρετά επιτέλους τον ημιάκαπτο πίσω άξονα (που αποτέλεσε μια όχι αγαπητή επιλογή στις δύο τελευταίες γενιές) και τον αντικαθιστά με ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Το νέο Type R διαθέτει επίσης ενισχυμένο αμάξωμα με στόχο την αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας κατά σχεδόν 38%, ενώ και τα εμπρός γόνατα έχουν δεχθεί παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο το torque steer λόγω της κίνησης εμπρός.

Το νέο Civic Type R θα έρθει στη χώρα μας το καλοκαίρι, σε τιμές που δεν θα διαφέρουν σημαντικά από τον ανταγωνισμό.

© Honda Motor Europe

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας