Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Πρότεινε την άμεση μετάβαση στη Γενεύη για «ασφάλεια» και «εγγυήσεις»

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Πρότεινε την άμεση μετάβαση στη Γενεύη για «ασφάλεια» και «εγγυήσεις»

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία είπε ο Κύπριος Πρόεδρος και κάλεσε τόσο την Άγκυρα όσο και την τουρκοκυπριακή πλευρά εάν εννοούν τα όσα λένε να εξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση του.

Άμεση μετάβαση στη Γενεύη για συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης σε διάγγελμα του προς τον Κυπριακό λαό πριν από λίγο. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι η πρόταση του περιελάμβανε, όπως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, παραμονή στη Γενεύη για συζήτηση θεμάτων της εσωτερικής διακυβέρνησης και του εδαφικού.

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά εάν εννοούν τα όσα λένε να εξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση του. Είπε επίσης ότι η πρόταση του, ακολούθησε πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος κατά την τελευταία συνάντηση τους, επικαλούμενος έλλειψη προόδου ζήτησε νέα διάσκεψη στη Γενεύη για να συζητηθούν όλα τα θέματα υπό μορφή πάρε-δώσε με ταυτόχρονη αναστολή των ερευνών και των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ, κάτι που ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης ότι εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση του, είναι πιθανόν να υπάρξουν αποτελέσματα στο Κυπριακό νωρίτερα του αναμενόμενου. Ξεκαθάρισε πως δεν δέχεται να συζητήσει μεμονωμένα τα 4 κεφάλαια πλην του εδαφικού και στην συνέχεια να αρχίσει ο διάλογος για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως θέλει η τουρκική πλευρά. Όπως σημείωσε έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας και πρέπει όλοι να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Στο διάγγελμα του ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως είχε προτείνει στον Μουσταφά Ακιντζί να κάνουν κοινή διάσκεψη τύπου για να ενημερώσουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί υπό τον όρο, ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία τριπτύχου στο οποίο θα καταγράφονταν οι θέσεις των δύο πλευρών, οι συγκλίσεις και συμφωνίες αλλά και οι διαφωνίες. Ούτε και αυτό έγινε δεκτό από τον κ. Ακιντζί.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας