Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018

Εκλογές στη Βρετανία: Για καθυστέρηση και ολιγωρία κατηγορούν τη Μέι.

Εκλογές στη Βρετανία: Για καθυστέρηση και ολιγωρία κατηγορούν τη Μέι.

Μπορεί να έσπευσε να αποπέμψει τους πλέον στενούς συνεργάτες της αλλά οι πρώην υπουργοί της δεν παύουν να της καταμαρτυρούν «ολιγωρία» και «έλλειψη συνείδησης».

Η καθυστερημένη συγγνώμη φαίνεται να έχει εξοργίσει τους εσωκομματικούς αντίπαλους της Τερέζα Μέι - και όχι μόνο - που πλέον αναζητούν τι έφταιξε για το αρνητικό αποτέλεσμα. Σε ένα Λονδίνο που βιώνει τρομακτικές αλλαγές η συζήτηση για την πολιτική βρίσκεται ξαφνικά στην πρώτη γραμμή: τι έγινε και προσήλθαν στις κάλπες οι νέοι; Και ποιος φταίει για την πύρρειο νίκη των Συντηρητικών;

Τα δυο ερωτήματα δεν έχουν εύκολη απάντηση καθώς κανείς δεν ξέρει αν ο νεανικός αντιπερισπασμός συνιστά πραγματική πολιτική συνείδηση της νεολαίας ή αν, αντίστοιχα, αρκεί να εντοπιστεί ένας και μόνος φταίχτης για να ανορθωθεί το πεσμένο ηθικό του συντηρητικού κόμματος. Η βασική αρχή πάντως στην πολιτική των Βρετανών που είναι η ανάληψη ευθύνης φαίνεται να παραβιάζεται από την Τερέζα Μέι η οποία ξέχασε ή μάλλον αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους υποστηρικτές της, κατά τον πρώτο δημόσιο λόγο της.

Το θυμήθηκε λίγο αργότερα αλλά ήταν μάλλον αργά.

Μπορεί να έσπευσε να αποπέμψει τους πλέον στενούς συνεργάτες της αλλά οι πρώην Υπουργοί της δεν παύουν να της καταμαρτυρούν «ολιγωρία» και «έλλειψη συνείδησης». Ο κεντρικός μάλιστα αρθρογράφος της Guardian Τζον Γκρέις κάνει λόγο ακόμα και για Άρνηση, «κάτι που είναι γνωστό ως το πρώτο στάδιο του πένθους».

Και η αλήθεια είναι ότι οι Συντηρητικοί πενθούν για τη μετατροπή της ξεκάθαρης πλειοψηφίας σε οριακή αλλά και για τα αδιέξοδα που προκύπτουν, παρά τους επίμονους ισχυρισμούς της Μέι ότι όλα είναι όπως πριν: η συνύπαρξη με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα των DUP μοιάζει σχεδόν αδύνατη καθώς δεν ταιριάζουν οι πολιτικές τους αρχές ενώ η προσέλευση σε μια νέα πολιτική αναμέτρηση φαντάζει πλέον σχεδόν με αυτοκτονία. Οι βουλευτές της Μέι, τόσο αυτοί που εκλέχθηκαν όσο και εκείνοι που έμειναν απέξω, επιμένουν ότι η πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει δημόσια την ευθύνη εντοπίζοντας και απομακρύνοντας όλους τους συμβούλους της-ειδικά αυτούς της καμπάνιας.

Κατά κύριο λόγο εννοούν τόσο τον γκουρού της πολιτικής της Μέι, τον Νίκ Τίμοθι, τον οποίο θεωρούν και επινοητή του «φόρου άνοιας», του βασικότερου λόγου για την κατακρήμνιση της δημοτικότητας του κόμματος όσο και την Φιόνα Χιλ, δηλαδή του νούμερου δύο, στο γραφείο της Μέι η οποία ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας. Είναι αυτή που λένε πως φρόντισε να απομακρυνθούν όλα τα ικανά στελέχη από το γραφείο της Μέι μην ξεχνώντας ταυτόχρονα να «νουθετεί» τους βουλευτές και Υπουργούς σχετικά με τη δημόσια εικόνα τους.

Το υψωμένο δάχτυλο καθόλου δεν άρεσε στα στελέχη των Συντηρητικών οι οποίοι τώρα σπεύδουν να βρουν στο πρόσωπό της αν όχι έναν αποδιοπομπαίο τράγο, σίγουρα, την κύρια υπεύθυνο.

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα ακολουθήσει στο εσωτερικό των Συντηρητικών οι οποίοι αδυνατούν να βρουν μια ιδανική λύση τόσο στα πλαίσια του νέου κυβερνητικού σχηματισμού όσο και στη δημόσια σφαίρα. Τουλάχιστον ο καιρός άρχισε να φτιάχνει στο Λονδίνο και ο κόσμος να κυκλοφορεί και πάλι στο κέντρο μετά τα τραγικά γεγονότα-και τις προεκλογικές υποχρεώσεις.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας