Τρίτη - 16 Ιανουαρίου 2018

Εσείς, αν ήσαστε Υπουργός Υγείας, θα διαφωνούσατε με τον Στίβεν Χόκινγκ;

Εσείς, αν ήσαστε Υπουργός Υγείας, θα διαφωνούσατε με τον Στίβεν Χόκινγκ;

Την Παρασκευή, ο διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας φυσικός Στίβεν Χόκινγκ δημοσίευσε στον Guardian μία επιστολή του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, μία σκληρή κριτική της στάσης του βρετανού Υπουργού Υγείας, Τζέρεμι Χαντ.

Στην επιστολή του με τίτλο "Το NHS με έσωσε. Ως επιστήμονας, πρέπει να βοηθήσω να σωθεί", ο Χόκινγκ κατηγορεί τον Χαντ ότι επιλέγει μόνο επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν τα επιχειρήματα του, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει και αποσιωπά έρευνες που τα αποδομούν. Συνεχίζοντας, ο επιστήμονας επισημαίνει πως αυτή η πρακτική "καταστρέφει την επιστημονική κουλτούρα" και πως "οδηγεί τους ανθρώπους να μην εμπιστεύονται την επιστήμη σε μια εποχή που η επιστημονική έρευνα και πρόοδος είναι περισσότερο σημαντικές παρά ποτέ".

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, το NHS βρίσκεται σε κρίση λόγω "πολιτικών αποφάσεων" που συμπεριλαμβάνουν "τη μειωμένη επιχορήγηση και τις περικοπές αλλά και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών", κατηγορώντας εμμέσως την κυβέρνηση των Συντηρητικών ότι έχει βάλει το NHS σε τροχιά ενός συστήματος ασφάλισης στα πρότυπα των ΗΠΑ, όπου η δωρεάν υγεία δεν είναι για όλους, είναι έρμαιο της κερδοφορίας ιδιωτικών πολυεθνικών και είναι πολύ περισσότερο ακριβή για τους ασθενείς. Τέλος, ο Χόκινγκ ζήτησε να λαμβάνονται υπόψη μόνο έγκριτες, τεκμηριωμένες και επιβεβαιωμένες από την επιστημονική κοινότητα έρευνες ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του διεθνούς φήμης βρετανικού συστήματος.

Η επιστολή του Χόκινγκ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος με διαδοχικά tweet μίλησε για "ολέθρια ψεύδη" και υπερασπίστηκε την πολιτική των Συντηρητικών μιλώντας για περισσότερους πόρους, γιατρούς και νοσοκόμες επί των ημερών του κόμματος, ενώ αποκάλεσε την έρευνα στην οποία βασίστηκε "την πλέον ενδελεχή", προκαλώντας ωστόσο θύελλα αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από ανθρώπους στο twitter, οι οποίοι βρήκαν ενδιαφέρουσα την κρίση του Χαντ ότι ο Χόκινγκ δεν ξέρει πώς να ερμηνεύει επιστημονικά στοιχεία.

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν μίλησε για "λαμπρό επιστήμονα, λαμπρό μυαλό με λαμπρή διαδικασία σκέψης", που θα πρέπει να εισακουστεί. "Πρέπει να ακούσουμε πολύ πολύ προσεκτικά τι έχει να πει και εγώ προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις που διατυπώνει", ανέφερε.

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στην υποστελέχωση του NHS τα Σαββατοκύριακα και τους πιθανούς θανάτους που αυτή έχει προκαλέσει, ωστόσο οι ίδιοι οι συγγραφείς της έρευνας εφιστούν την προσοχή πως η χρήση των στατιστικών θα ήταν "βιαστική και παραπλανητική". Την αντίδραση του Χόκινγκ προκάλεσε το γεγονός ότι οι τέσσερις από τις οκτώ έρευνες που βάσισε την πολιτική του ο Χαντ δεν ήταν επιβεβαιωμένες από την επιστημονική κοινότητα, αγνοώντας μάλιστα άλλες 13 έρευνες που ήταν και ισχυρίζονταν το ακριβώς αντίθετο.

Αυτή θα είναι μία ακόμα κρίση για τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι που δέχονται σφοδρά πυρά, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που οδήγησε σε μία αμφιλεγόμενη συμφωνία στήριξης κυβέρνησης μειοψηφίας με το εθνικιστικό DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, και μάλιστα κατά τη διάρκεια των εύθραυστων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο σημερινός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ισχυρίζονταν πριν το δημοψήφισμα πως τα 350 εκατομμύρια λίρες που δίνονταν κάθε εβδομάδα ως επιχορήγηση στην ΕΕ θα δοθούν πλέον στο NHS, υπόσχεση που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί με δεδομένο πως τα ίδια στελέχη αποστασιοποιήθηκαν από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις μόλις την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Η ίδια η Τερέζα Μέι ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη τον περασμένο Μάιο πως αυτή η υπόσχεση "δεν ήταν αυτό για το οποίο ψήφισε ο κόσμος".

O 75χρονος Χόκινγκ πάσχει από μία σπάνιας μορφής πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), την αντιμετώπιση της οποίας έχει αποδώσει στο εξαιρετικό βρετανικό σύστημα υγείας, του οποίου αποτελεί ένθερμος υποστηρικτής. Είναι μέχρι και σήμερα διευθυντής του Κέντρου Θεωρητικής Κοσμολογίας και, όπως έχει ανακοινώσει, είναι στα πρόθυρα δημοσίευσης μίας νέας επιστημονικής έρευνας σχετικά με τη σύνδεση κβαντικής φυσικής και της θεωρίας για τις μαύρες τρύπες.

Το NHS ιδρύθηκε από την κυβέρνηση των Εργατικών του Κλέμεντ Άτλι το 1948, εξελισσόμενο ταχύτατα σε κορωνίδα του βρετανικού κοινωνικού κράτους μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν οι κυβερνήσεις Θάτσερ επιχείρησαν μία ευρείας κλίμακας προσπάθεια αναίρεσης αυτών των κοινωνικών πολιτικών, ενώ πολλά κομμάτια της προσπάθειας αυτής με τη σειρά τους ανατράπηκαν εκ νέου από την κυβέρνηση Εργατικών του Τόνι Μπλερ.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας