Σάββατο - 16 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: Τρεις εβδομάδες προθεσμία για να βρεθεί κυβέρνηση

Γερμανία: Τρεις εβδομάδες προθεσμία για να βρεθεί κυβέρνηση

Να μην επιβαρυνθεί το αφήγημα "made in Germany", προειδοποιεί ο Στάινμαϊερ.  Δεν παραιτείται η Άνγκελα Μέρκελ, επιμένει σε εκλογές.  Για το τέλος της παντοκρατορίας της κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα.

Δεν έλειψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Γερμανία οι ηχηρές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, χωρίς να συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε ιδιαίτερά αυστηρός, απευθυνόμενος στα γερμανικά κόμματα, προτρέποντάς τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού διότι η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη το Βερολίνο να είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε απευθυνόμενος στους βουλευτές μετά την κατάρρευση των τριμερών διαπραγματεύσεων. «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία Γερμανία που είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς».

«Προθεσμία» τριών εβδομάδων

Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου ο Πέτερ Άλτμαϊερ, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της χώρας να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση, ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο χωρίς τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Εξάλλου, εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ αυτής της λύσης, οι μισοί Γερμανοί λένε ναι στις κάλπες. Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι ίδιες, όμως, έδειξαν ότι ακόμη κι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, οι ισορροπίες της πολιτικής ισχύος θα μεταβάλλονταν ελάχιστα σε σύγκριση με εκείνες που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Εκκλήσεις Στάινμαϊερ-απανωτές συναντήσεις

Παρ ότι, οι περισσότεροι Γερμανοί θα προτιμούσαν κυβερνητικό συνασπισμό του CDU (χριστιανοδημοκράτες) με το FDP (κεντρώο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις στο τελευταίο είναι που επιρρίπτουν και τις περισσότερες ευθύνες για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φραν-Βάλτερ Στάινμαϊερ επίσης στρεφόμενος προς τους ηγέτες των κομμάτων, έκανε μία ακόμα έκκληση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμαχήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, συναντάται με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και του FDP. «Εμμένουμε στην ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση», τόνισε. «Όπως το “Made in Germany” είναι γνωστό ότι έχουμε σταθερές και αξιόπιστες κυβερνήσεις», πρόσθεσε. Παρ’ όλες τις προτροπές, η Αντρέα Νάλες, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SDP, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν επιθυμεί να συμμετάσχει ξανά σε κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), όπως και τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν πώς θα διαβουλευθούν στα κομματικά τους όργανα για την περαιτέρω στάση τους στη διαδικασία.

Φθορά Μέρκελ;

Αυτό που αναδεικνύει κατά πολλούς το πολιτικό αυτό ναυάγιο είναι η φθορά της Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. Πολλοί πλέον αναρωτιούνται αν θα καταφέρει να βρεθεί για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, όμως, υπενθυμίζουν ότι η εμπειρία της, αλλά και η συνηθισμένη τακτική της να περιμένει, μπορεί να αναγκάσει τα υπόλοιπα κόμματα σε έναν συμβιβασμό υπέρ της, υπό την πίεση της κοινής γνώμης.

Δεν επηρεάζεται η γερμανική οικονομία- φόβοι για την υπόλοιπη Ευρώπη

Οι πολιτικοί κραδασμοί πάντως δεν φαίνονται ικανοί να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία της Γερμανίας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οικονομολόγοι κι επενδυτές που παρακολουθούν την πολιτική κρίση. «Η οικονομία είναι σε τόσο καλή κατάσταση με ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, ισχυρή επιχειρηματική εμπιστοσύνη, μικρό ποσοστό ανεργίας και τέτοιο δημοσιονομικό πλεόνασμα που είναι λίγες οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προς το παρόν», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Berenberg. Αν και η γερμανική οικονομία μοιάζει οχυρωμένη, το ίδιο δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς για το πλοίο της Ευρώπης που νιώθει ολίγον τι χαμένο στον ωκεανό χωρίς καπετάνιο. Οι πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η φιλόδοξη ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να επιλύσει τα φλέγοντα ζητήματα, οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να περιμένουν, ενώ η ανάκαμψη της Ευρώπης επίσης επιβαρύνεται.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας