Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018

Η Τουρκία κατηγορεί για εξτρεμισμό την ΕΕ και απειλεί με το προσφυγικό

Η Τουρκία κατηγορεί για εξτρεμισμό την ΕΕ και απειλεί με το προσφυγικό

Στον ΟΗΕ, τον ΟΟΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα προσφύγει η Άγκυρα κατηγορώντας την Ολλανδία ότι παραβίασε την Συμφωνία της Βιέννης.

Για εξτρεμισμό και «αντιτουρκικά συναισθήματα» κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, απαντώντας στις ανακοινώσεις της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μονγκερίνι και του αρμόδιου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

«Βλέπουμε ότι υπάρχουν λανθασμένες υποθέσεις και ότι διάφορα ζητήματα παρουσιάζονται με λάθος τρόπο, ώστε να παρερμηνευθούν οι πτυχές του θέματος», ξεκινά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που συνεχίζει σε πιο επιθετικό ύφος: «Η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανακοίνωση διαπνέεται από εξτρεμισμό, ξενοφοβία και αντιτουρκικά συναισθήματα, γιατί το κάλεσμα να απέχουν από υπερβολικές δηλώσεις και πράξεις γίνεται μόνο προς την Τουρκία, και όχι προς τις χώρες που προκάλεσαν την κατάσταση αυτή, παραβιάζοντας διπλωματικές συνθήκες και τον διεθνή νόμο».

«Η ΕΕ, για ακόμα μία φορά, ενήργησε κάθε άλλο παρά αντικειμενικά και χωρίς να εξετάσει ενδελεχώς τις πτυχές του θέματος, όπως και στα ζητήματα που προέκυψαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις επιθέσεις του PKK, που βρίσκεται στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ», συνεχίζει στο ίδιο ύφος η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η προστατευτική στάση της ΕΕ, που κρύβεται πίσω από την αλληλεγγύη των κρατών - μελών, παίρνει το μέρος της Ολλανδίας, που ξεκάθαρα παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρεται ακόμα, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: «Για όλους αυτούς τους λόγους, η κοντόφθαλμη ανακοίνωση της ΕΕ δεν έχει καμία αξία για εμάς».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Χουριέτ μεταδίδει πως η Τουρκία θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την υπόθεση. Ηνωμένα Έθνη, Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα λάβουν άμεσα γνώση της σχετικής απόφασης, τονίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εξάλλου, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο. Ο Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας