Παρασκευή - 19 Ιανουαρίου 2018

CDP: Ποιες εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την ενεργειακή μετάβαση

CDP: Ποιες εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την ενεργειακή μετάβαση

Το Carbon Disclosure Project δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα τη νέα του έκθεση αναφορικά με το ποιες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να εισέλθουν στη νέα ενεργειακή εποχή που ανατέλει, η οποία θα χαρακτηρίζεται από λιγότερο άνθρακα, περισσότερες ΑΠΕ και νέα δεδομένα στην αγορά.

Η έκθεση αξιολογεί τις 14 μεγαλύτερες ηλεκτροπαραγωγούς της Γηραιάς Ηπείρου όσον αφορά την ετοιμότητά τους. Οι συντάκτες σημειώνουν ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών πρόληψης της κλιματικής αλλαγής, ο κλάδος καλείται να εγκαταλείψει τον άνθρακα μακροπρόθεσμα, ενώ εντοπίζονται τέσσερεις τομείς που λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση:

Πρώτον, το ρίσκο της μετάβασης για την εταιρεία. Το CDP αξιολογεί το ενεργειακό μείγμα, τις εκπομπές ρύπων και το σημερινό κόστος των ρύπων βάσει του ETS και δημιουργεί ένα μοντέλο με ορίζοντα το 2050.

Δεύτερον, οι φυσικοί κίνδυνοι. Αναλύονται ρίσκα που έχουν να κάνουν με το νερό και συγκρίνονται με τον προγραμματισμό των ίδιων των εταιρειών.

Τρίτον, οι ευκαιρίες για ενεργειακή μετάβαση. Εξετάζεται η πρόοδος που έχουν σημειώσει προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και προς τις «έξυπνες» ενεργειακές λύσεις, ενώ αξιολογείται και η οικονομική θέση και ευελιξία.

Τέταρτον, η κλιματική στρατηγική. Αναλύονται οι στόχοι μείωσης των εκπομπών ρύπων, η ευθυγράμμισή τους με τις εθνικές πολιτικές και οι δράσεις υπέρ ή κατά των πολιτικών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, χρειάζονται σημαντικές επιπλέον προσπάθειες ώστε ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής να συμβαδίσει με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία του Παρισιού. Οι εταιρείες που εξετάζονται εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν κατά 14% τον «προϋπολογισμό άνθρακα» που τους αναλογεί, δηλαδή κατά 1,3 δις. τόνους στα χρόνια μεταξύ του 2015 και του 2050. Αυτό οδηγεί σε ερωτήματα για το αν θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η απόσυρση παλαιών μονάδων με υψηλούς ρύπους.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι εταιρείες αυτές έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τις υπηρεσίες, αλλά διαφέρουν κατά πολύ σε ότι έχει να κάνει με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το CAPEX που αφορά τις ΑΠΕ ποικίλει από το 0% ως το 54% μεταξύ τους. Παράλληλα, τονίζεται ότι ως το 2030, το 51% της θερμικής τους παραγωγής προβλέπεται να βρίσκεται σε περιοχές με υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα νερού, με αποτέλεσμα να απειλείται η λειτουργία των μονάδων.

Όσον αφορά την κλιματική στρατηγική, οι εταιρείες με την υψηλότερη αξιολόγηση είναι οι Verbund, Fortum και Enel, ενώ οι χειρότερες είναι οι RWE, CEZ, Endesa και EnBW.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας