Παρασκευή - 15 Δεκεμβρίου 2017

Η GREENPEACE ΣΕ ΚΔΑΥ ΚΑΙ ΧΥΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η GREENPEACE ΣΕ ΚΔΑΥ ΚΑΙ ΧΥΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 Κατακραυγή αλλά και θετικά βήματα προόδου.

Με ανάμεικτα συμπεράσματα ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο ΚΔΑΥ, στο Λίβα και στο ΧΥΤΑ Σκοπού, κλιμάκιο της περιβαλλοντικής Οργάνωσης Greenpeace που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την κατάργηση του πλαστικού μίας χρήσης. Η μίνι περιοδεία του κλιμακίου περιελάμβανε επίσκεψη στο ΚΔΑΥ, όπου ενημερώθηκε από τα στελέχη της Ανακύκλωσης για τις ποσότητες και τα είδη του πλαστικού που καταλήγουν σε επανάχρηση, καθώς και για την πρωτοφανή κρίση που βίωσε το νησί τους περασμένους μήνες με τα απορρίμματα αλλά και τη στροφή ιδιωτών και επιχειρηματιών σε ανακύκλωση στην πηγή. Το κλιμάκιο διαπίστωσε σημαντικότατα βήματα προς μία νέα αποχή διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά μάλιστα και την επίσκεψη στην περιοχή του Λίβα, στον υπό κατασκευή χώρο εγκατάστασης του εξοπλισμού. Τα μέλη της Οργάνωσης ωστόσο δεν έκρυψαν τον αποτροπιασμό και τη βαθύτατη ανησυχία τους για όσα αντίκρισαν στο ΧΥΤΑ Σκοπού, στη διάρκεια σύντομης αυτοψίας ωστόσο ήταν αρκετή για να καταδείξει σε όλο της την έκταση την κάκιστη διαχείριση από τις αρχές, σε μία περιοχή που αντί να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα.

Αριστα στην ανακύκλωση και ανάκτηση πλαστικού
Με αφορμή την επίσκεψη του πλοίου της Greenpeace, Rainbow Warrior II, κλιμάκιο της Οργάνωσης έφτασε νωρίτερα στο νησί μας για να επισκεφτεί σημαία κλειδιά και να ενημερωθεί για τις δράσεις αλλά και τα προβλήματα της ανακύκλωσης. Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα το νησί βίωσε μία άνευ προηγουμένου κρίση με τη διαχείριση των απορριμμάτων η οποία έχει μεν αποκλιμακωθεί ωστόσο δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Ετσι, με αφορμή την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό και την κατάργηση του πλαστικού μίας χρήσης, που θα γίνει την Παρασκευή, όταν ο πλοίο θα δέσει στο Μώλο του Αγίου Νικολάου, κλιμάκιο της οργάνωσης πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ΚΔΑΥ, στις εγκαταστάσεις του ΦοΔΣΑ. Εκεί, στελέχη του Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της εταιρίας Green Media που έχει αναλάβει τη διαχείριση της ανακύκλωσης, Θεόδωρο Ρέντζο αλλά και τον Τεχνικό Διευθυντή του ΦοΔΣΑ, Θοδωρή Κάρδαρη, ενημέρωσαν τον επικεφαλής του Κλιμακίου, Αλκη Καφετζή, για τα είδη πλαστικού που ανακυκλώνονται στο ΚΔΑΥ αλλά και για τις ποσότητες που καταλήγουν στην επανάχρηση. Ιδιώτες και επιχειρηματίες του τουρισμού συναγωνίζονται για τις ποσότητες πλαστικού και άλλων συσκευασιών που ρίχνουν στους μπλε κάδους. Οι ποσότητες ανακυκλώσιμων που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο ΚΔΑΥ ήταν περίπου 1.000 τόνοι για το 2016 ενώ για το 2017 οι προβλέψεις ξεπερνούν τους 2.000 τόνους ανάκτησης.

Το όνειδος του ΧΥΤΑ
Οσο θετικές και αν ήταν οι διαπιστώσεις της Greenpeace στο ΚΔΑΥ και στο Λίβα, άλλο τόσο ζοφερές ήταν στο ΧΥΤΑ, όταν το κλιμάκιο αντίκρισε τους τόνους απορριμμάτων εκτός κυττάρων και την τραγική κατάσταση του υπερκορεσμένου και παράνομα λειτουργούντος ΧΥΤΑ. «Η χρήση της χωματερής βλέπουμε ότι συνεχίζεται και τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο», λέει ο κ. Καφετζής. «Αυτό που βλέπουμε εδώ προκαλεί τρόμο. Εμένα τουλάχιστον με τρομάζει, ιδιαίτερα όταν αντιλαμβάνομαι πως, ακριβώς από κάτω, βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Η πηγή ρύπανσης είναι ένα πρόβλημα που έπρεπε να έχει να λυθεί από πολύ πριν. Για το συμφέρον του νησιού και τους θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο ΧΥΤΑ αυτός πρέπει να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία του», συμπληρώνει.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…
ΑΛΚΗΣ ΚΑΦΕΤΖΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ GREENPEACE 

«Στο ΚΔΑΥ της Ζακύνθου διαπιστώσαμε φανερά ότι οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο όμως αυτό δεν φτάνει: σκοπός είναι πια όχι μόνο να διαχειριστούμε το υλικό αυτό αλλά να περιορίσουμε τη χρήση του, μέχρι την κατάργησή του. Με άλλα λόγια να δώσουμε βάρος στην πρόληψη. Αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για τη Greenpeace. Ετσι, η Ζάκυνθος, που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, θα πρέπει να παλέψει να γίνει ένα νησί που να καινοτομεί σε ό,τι αφορά το πλαστικό».

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΥΡΚΙΤΣΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΚΟ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»

«Το πρόβλημα με το πλαστικό είναι ότι έχει πολλές μορφές με κυριότερη αυτή της πλαστικής σακούλας που πολύ συχνά καταλήγει στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον περιορισμό της, με την οποία εναρμονίζεται και η χώρα μας στις αρχές Αυγούστου για τη μείωσή της. Το πλαστικό είναι μία μόνο πτυχή της τεράστιας πανελλαδικής κρίσης με τη διαχείριση απορριμμάτων. Μένουμε μόνο στην αντιμετώπιση, δηλαδή στην ανακύκλωση αλλά τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι φορείς πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη νέα αποχή που χαρακτηρίζεται από πρόληψη».

 

ANNA LAMAJ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ «ΑΡΧΕΛΩΝ»

«Η Οργάνωσή μας αντιμετωπίζει καθημερινά τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφού για παράδειγμα ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ακριβώς πάνω από παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Οι κινήσεις πρέπει να γίνουν ταχύτατα και το αποτέλεσμα να είναι άμεσο. Ο κίνδυνος από μία κατάρρευση του ΧΥΤΑ είναι ντροπή για το νησί αλλά όπως υποστηρίζει και το πρόγραμμα της Greenpeace, πριν σκεφτούμε τη λύση ενός προβλήματος θα πρέπει να το έχουμε προλάβει πρώτα. Η μείωση της χρήσης πλαστικών αποτελεί μείζον ζητούμενο και πρέπει να γίνει πρώτιστος σκοπός των αρχών του νησιού αλλά και του κάθε πολίτη χωριστά».

ΘΟΔΩΡΟΣ ΡΕΝΤΖΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
GREEN MEDIA

«Μαζεύουμε Τόνους πλαστικού χάρη στους δημότες που τα ρίχνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης από όπου τα διάφορα είδη πλαστικού επαναχρησιμοποιούνται. Ωστόσο είναι καλό να υπάρχει πρόληψη και περιορισμός στη χρήση αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη: τα απορρίμματα βρίσκονται καθημερινά δίπλα μας. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι, εδώ και 6 μήνες που έχουμε αναλάβει τη διαχείριση του ΚΔΑΥ και παρά το μεγάλο πρόβλημα των περασμένων μηνών, τελικά ο πολίτης της Ζακύνθου συμμετείχε ενεργά στην ανακύκλωση. Δεν το έχω συναντήσει σε άλλα ΚΔΑΥ και μάλιστα η ποιότητα των υλικών ελίναι πολύ υψηλή».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας