Παρασκευή - 19 Ιανουαρίου 2018

ΗΠΑ: Αγωγές κατά πετρελαϊκών κολοσσών

ΗΠΑ: Αγωγές κατά πετρελαϊκών κολοσσών

Δυναμική πρωτοβουλία για την αναζήτηση ευθυνών από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις για την κλιματική αλλαγή λαμβάνουν πολλοί δήμοι στις ΗΠΑ κάνοντας αγωγές κατά μεγάλων ομίλων με τις οποίες απαιτούν αποζημιώσεις για τη βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Η Νέα Υόρκη ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πόλεων όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Καλιφόρνια χρησιμοποιεί το νομικό πλαίσιο για να αναζητήσει ευθύνες για τα περιβαλλοντικά κόστη που προκύπτουν από την παραγωγή πετρελαϊκών προϊόντων.

Έτσι, ο δήμος υπέβαλε αγωγή ενάντια σε πέντε μεγάλους ομίλους ορυκτών καυσίμων, για τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή ζητώντας δισεκατομμύρια δολάρια με σκοπό να τα δαπανήσει για την προστασία των πολιτών. Πρόκειται για τις εταιρείες BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil και Shell της οποίες οι δημοτικές αρχές θεωρούν ως τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς συντελεστές κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το δήμο της Νέας Υόρκης σημειώνουν ότι «οι εναγόμενες επιχειρήσεις είναι συλλογικά υπεύθυνες για πάνω από το 11% της ρύπανσης από άνθρακα και μεθάνιο από βιομηχανικές πηγές τα οποία έχουν συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι αυτές οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις ηγούνται προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων για ολόκληρη τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με σκοπό την υποβάθμιση των κινδύνων για την κλιματική αλλαγή και προωθούν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων παρά τους κινδύνους που έχουν επισημανθεί.

Η Νέα Υόρκη επιδιώκει να στηρίξει τις προσπάθειες σε νομικό επίπεδο κατά των παραγωγών προϊόντων αμιάντου, τσιγάρων και στις χρωμάτων που περιέχουν μόλυβδο επεκτείνοντας την έννοια της νομικής ευθύνης των επιχειρήσεων και εκτός πετρελαϊκού κλάδου.

Ο Curtis Smith, εκπρόσωπος της Shell, κληθείς να σχολιάσει ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικό ζήτημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μέσω ισχυρής κυβερνητικής πολιτικής και αλλαγής κουλτούρας που θα οδηγήσει σε επιλογές χαμηλού άνθρακα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και όχι μέσω των δικαστηρίων».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας