Παρασκευή - 19 Ιανουαρίου 2018

Κλείνουν οι σταθμοί άνθρακα στη Βρετανία

Κλείνουν οι σταθμοί άνθρακα στη Βρετανία

Μειώνονται σταδιακά οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί άνθρακα στη Βρετανία στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου coal exit που έχει τεθεί μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το 2016 έκλεισαν τρεις μονάδες, το 2017 καμία και μέχρι το 2022 αναμένεται να κλείσει οι πλειοψηφία αυτών.

Η τελευταία αναμένεται να κλείσει τον Οκτώβριο του 2025 ενώ το 2018 θα κλείσει μια από τις σημαντικότερες μονάδες η οποία θα οδηγήσει σε απώλεια 250 θέσεων εργασίας.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, η ικανότητα των μονάδων άνθρακα θα μειωθεί στα 1,5 γιγαβάτ μέχρι το 2025 από τα 13,8 όπου βρισκόταν τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Σε σχέση με το 2012, η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα σημείωσε πτώση 80% .

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παράταση της λειτουργίας ορισμένων μονάδων με βάση τους μηχανισμούς ισχύος μάλλον δεν έχει νόημα στην περίπτωση της Βρετανίας, καθώς υπάρχουν αρκετές μονάδες με αέριο που είναι έτοιμες να αναλάβουν το μερίδιό τους.

Η «πράσινη» αυτή πολιτική απανθρακοποίησης αποτελεί τη «σημαία» του Συντηρητικού Κόμματος ενώ οι οικολογικές οργανώσεις καλωσόρισαν την επιβολή του μέτρου. Η Greenpeace έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο για την ιστορία του άνθρακα στην περιοχή όπου γεννήθηκε» ενώ η WWF εξήρε την κυβέρνηση που κατάφερε να χτυπήσει «τη βρώμικη βιομηχανία ακριβώς εκεί που πονάει».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας