Τρίτη - 23 Ιανουαρίου 2018

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ με το βλέμμα στους ενεργειακούς πόρους της ΝΑ Μεσογείου

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ με το βλέμμα στους ενεργειακούς πόρους της ΝΑ Μεσογείου

Με τη συνεργασία δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα διεξαχθεί η τριμερής άσκηση Noble Dina στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ και η Κύπρος θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή.

Η άσκηση, στην οποία θα λάβουν μέρος δώδεκα πλοία, υποβρύχια και αεροπορικά μέσα, θα ξεκινήσει προσεχώς και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου. Θα ξεκινήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα στη Χάιφα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των τριών χωρών θα ασκηθούν σε αναγνωρίσεις, αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών και πολεμικές επιχειρήσεις με υποβρύχια. Το εύρος, δηλαδή, των σεναρίων είναι εκτενέστατο.

Εξ ου και τα εμπλεκόμενα μέρη υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργατικής αντιμετώπισης όλων των σεναρίων και την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού των τριών χωρών, ενόψει της πρόκλησης αντιμετώπισης οποιουδήποτε ενδεχομένου, σε μια περιοχή που σφύζει έντασης.

Η συγκεκριμένη άσκηση τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε «μηχανισμό εξωτερικής πολιτικής», διαμορφώνοντας ένα μηχανισμό  «ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πλοιάρχου Assaf Boneh, επικεφαλής της υπηρεσίας διεθνούς συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ,  στο Defense News, «είναι μία από τις πιο σημαντικές ασκήσεις μας, που μας επιτρέπει να ακονίσουμε την επάρκεια μας σε πολύ σύνθετα σενάρια». Το στέλεχος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού συμπλήρωσε ότι «θα γίνει εκπαίδευση σε μια τεράστια περιοχή από την Ελλάδα στο Ισραήλ, και αυτό μας δίνει πολλά περιθώρια για την άσκηση πολλαπλών σεναρίων που απαιτούν δράση από κοινού».

Πεδίο αντιθέσεων η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου

Οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής, όπου, ως γνωστόν, έχουν γίνει ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων που έχουν προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, με τις προοπτικές να είναι μεγάλες και για το μέλλον, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία, εντείνουν το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των ίδιων των κοιτασμάτων, οξυμένοι είναι και οι ανταγωνισμοί σε σχέση με τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας. Μάλιστα, την περιοχή που θα διεξαχθεί η άσκηση αφορούν άμεσα και τουλάχιστον δυο μεγάλα επενδυτικά σχέδια για τη μεταφορά ενέργειας με ελληνικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μέσω του Eurasia Interconnector.

Το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή συγκεντρώνονται πολλά συμφέροντα και εκδηλώνονται αντιθέσεις, καθιστά τα νερά της Μεσογείου πεδίο στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, λόγω της κατάστασης στη Συρία, παρουσία έχουν δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας κ.α., ενώ διαρκώς αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υποδομές ανεφοδιασμού στην περιοχή.

Οι αντιθέσεις εκδηλώνονται με ξεκάθαρο τρόπο, αν σκεφτεί κανείς ποιοι επενδύουν στην περιοχή και ποιοι κινούνται και στο στρατιωτικό επίπεδο.

Την ώρα που στην περιοχή έχουν ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν, έντονη επενδυτική δραστηριότητα κολοσσοί όπως η Total, η Eni, η ExxonMobil, η Nobleκ.α., καθώς και άλλες εταιρείες  όπως η ελληνική Energean, λόγω των ανακαλύψεων κοιτασμάτων στο τρίγωνο Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, το στρατιωτικό ενδιαφέρον από μέρους των συμμετεχόντων στην άσκηση είναι προφανές.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό επιδιώκει με συστηματικό τρόπο να κατοχυρώσει την παρουσία του στην περιοχή, με ένταση, μάλιστα, την τελευταία διετία. Άλλωστε, κινήσεις γίνονται από ρωσικές εταιρείες και σε επενδυτικό επίπεδο.

Όπως σημειώνει ο Ισραηλινός αξιωματούχος «υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, γίνεται μια προσπάθεια συντονισμού κυρίως για λόγους πρόληψης και ασφάλειας. Βρίσκονται (σσ. οι ρωσικές δυνάμεις) εδώ, σε αυτά τα ύδατα. Προφανώς είμαστε πολύ ενεργοί εδώ. Και γι'αυτό είναι σημαντικό να έχουμε επικοινωνία. Αλλά πέρα ​​από αυτό, πρέπει να θυμόμαστε ότι εμείς θα προασπίσουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα».

Σε σχέση με την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, στα πλαίσια της επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ επιχειρείται να αναβαθμιστεί η συνεργασία και σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο Boneh σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις επιστρέφουν στην ομαλότητα, ελπίζω μελλοντικά ότι μπορούμε να πάμε πίσω και να κάνουν ασκήσεις ρουτίνας». Η δυναμική των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ έχει και προφανές ενεργειακό ενδιαφέρον.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας