Παρασκευή - 15 Δεκεμβρίου 2017

Μια σημαντική οικολογική κίνηση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί επιτέλους τις δωρεάν πλαστικές σακούλες

Μια σημαντική οικολογική κίνηση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί επιτέλους τις δωρεάν πλαστικές σακούλες

Στην Ουγκάντα οι πλαστικές σακούλες έχουν καταργηθεί εντελώς.

Στην Ελλάδα, σε κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες γεμίζοντας τις με μόλις το 50% της χωρητικότητας τους ενώ το 81% χρησιμοποιείται στην συνέχεια για τα σκουπίδια.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες ενώ οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν στους καταναλωτές τη χρήση τους. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα χρεώνεται. Στο μεταβατικό στάδιο έως τις 30 Ιουνίου 2018, θα κοστίζει 0.04 ευρώ και μετά η τιμή θα διπλασιαστεί (0.08).

Η πρωτοβουλία ουσιαστικά εναρμονίζεται –έστω και αργοπορημένα- με την Κοινοτική Οδηγία. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δις πλαστικές σακούλες το χρόνο ενώ μόλις το 1% από αυτές ανακυκλώνεται.

Ανά έτος, χρησιμοποιούνται 363 σακούλες ανά άτομο, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα στην 1η θέση της Ευρώπης, καθώς ο μέσος ευρωπαϊκός όρο είναι στις 175. Στόχος είναι μέσα επόμενα δύο χρόνια η χρήση να μειωθεί στις 90 ανά άτομο, ετησίως!

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας