Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018

Οι μέγιστες θερμοκρασίες των καυτών ημερών αυξάνονται γρηγορότερα

Οι μέγιστες θερμοκρασίες των καυτών ημερών αυξάνονται γρηγορότερα

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα έρευνας Ελλήνων επιστημόνων.

Σχεδόν όλα τα αποτελέσματα των αντίστοιχων ερευνών επιβεβαιώνουν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης αυξάνεται σταθερά κάθε έτος, αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι αυτό που αποκαλύπτει μια νέα διεθνής έρευνα, με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ, η οποία δείχνει πως ακόμη πιο γρήγορα αυξάνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια των καυτών ημερών του χρόνου.

Η έρευνα, που μελέτησε διαχρονικά στοιχεία θερμοκρασιών από όλον τον κόσμο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αποκαλύπτει ότι ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία αυξάνεται με ένα αργό και σταθερό ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά την ίδια περίοδο παρατηρείται μια ανησυχητική, πολύ πιο απότομη άνοδος στις ακραίες θερμοκρασίες των τις ημέρες που έχει καύσωνα. Η κατάσταση είναι πιο αισθητή -και πιο θανατηφόρα- στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, ιδίως όσες έχουν περισσότερους από πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Ιρβάιν, με επικεφαλής τη διακεκριμένη καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών, Έφη Φούφουλα - Γεωργίου (απόφοιτο του ΕΜΠ το 1979) και τον συνεργάτη της μεταδιδακτορικό ερευνητή Σιμών - Μιχαήλ Παπαλεξίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Earth's Future» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες με ρυθμό 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, όμως βρήκαμε ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες του έτους έχουν αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό, δύο έως τρεις φορές υψηλότερο σε μερικές περιοχές όπως η Ευρασία και τμήματα της Αυστραλίας, καθώς και πάνω από τριπλάσιο ρυθμό σε μερικές μεγάλες πόλεις», δήλωσε η κ. Φούφουλα - Γεωργίου, για να προσθέσει: «Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά και αποτελούν νέες ενδείξεις για τη σοβαρή επίπτωση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τις πιο καυτές μέρες του έτους από 8.848 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σε βάθος 50ετίας, διαπιστώνοντας μια μέση αύξηση 0,19 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, η οποία αυξήθηκε σε 0,25 βαθμούς ανά δεκαετία πιο πρόσφατα, μεταξύ 1986-2015.

Από την άλλη, στην ίδια 50ετία, οι θερμοκρασίες στις πιο καυτές μέρες του έτους στις μεγαλουπόλεις εμφάνισαν αύξηση έως 0,60 βαθμών ανά δεκαετία. Το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας» τείνει να επιδεινώσει το πρόβλημα του καύσωνα στις πόλεις. Το χειρότερο κύμα καύσωνα είχε καταγραφεί στην Ευρώπη το 2003, προκαλώντας περίπου 70.000 θανάτους, ενώ θανατηφόρες ήταν οι καυτές θερμοκρασίες και στη Ρωσία το 2010, με σχεδόν 55.000 θύματα.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας