Παρασκευή - 23 Φεβρουαρίου 2018

Η κούρσα του Διαστήματος

Η κούρσα του Διαστήματος

Πριν από 72 χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου 1966 o Σοβιετικός δορυφόρος «Λούνα – 9»  προσεδαφιζόταν στη Σελήνη σημαδεύοντας το ξεκίνημα του εθνικού ανταγωνισμού για την κατάκτηση του Διαστήματος. 

 

Στη νέα διαστημική κούρσα, όμως πρωταγωνιστούν οι ιδιωτικές εταιρείες, με τις κρατικές διαστημικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο. Πρωτοπόροι σε αυτό το πεδίο και πρωταγωνιστές είναι τρεις εταιρείες, οι οποίες επιχειρούν να σπάσουν το εμπορικό φράγμα της στρατόσφαιρας και να επεκταθούν σε άλλους πλανήτες.  SpaceX, Blue Origin και Virgin Galactic χαράσσουν η κάθε μία το δικό της διαστημικό μονοπάτι.

Η SpaceX ξεκίνησε διστακτικά και με πολλές αποτυχίες τις πτήσεις της το 2002 από τον Elon Musk, τον γνωστό πολυεκατομμυριούχο, επιχειρηματία, μηχανικό και εφευρέτη. Φιλοδοξία της SpaceX ήταν και είναι «να φέρει επανάσταση στη διαστημική τεχνολογία, με απώτερο σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν σε άλλους πλανήτες». Μετά από πολλές καταστροφικές εκτοξεύσεις, στις 22 Δεκεμβρίου 2015 κατάφερε να θέσει σε τροχιά 11 δορυφόρους, επιτυγχάνοντας μάλιστα και κάθετη προσγείωση πυραύλου που επαναχρησιμοποιείται. 

Στη συνέχεια η εταιρεία εκτοξεύτηκε και ο Μασκ ετοιμάζεται όχι μόνο για τον Άρη και τη μεταφορά ανθρώπων εκεί, αλλά και για την επέκταση των πυραυλικών ταξιδιών στη Γη.  Το σκάφος με την ονομασία BFR θα μεταφέρει ανθρώπους γρήγορα από τη μία πόλη της Γης στην άλλη, αλλά, επίσης, θα μπορεί να τους πάει στον Άρη.


Η Blue Origin προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αναλάβει τις μεταφορές των τουριστών του Διαστήματος σε τροχιά 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος ευελπιστεί να υλοποιήσει την πρώτη «αστρική κρουαζιέρα», έως το τέλος του 2018. 

Ο Μπέζος ίδρυσε την Blue Origin το 2000 αλλά οι πρώτες πυραυλικές δοκιμές έγιναν μόλις το 2015. Εκτιμάται πως ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής θα στοιχίσει στους επίδοξους επισκέπτες του «υποτροχιακού διαστήματος» περίπου 250.000 δολάρια - η θέση όχι η καμπίνα.


 Εμπορικές διαστημικές πτήσεις σχεδιάζει και η Virgin Galactic του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον, η οποία αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, ένα σκάφος με δύο θέσεις για πλήρωμα και έξι για επιβάτες, το οποίο θα ανεβαίνει σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, ώστε οι επιβάτες να έχουν την εμπειρία της μερικής απουσίας βαρύτητας. 

Περισσότεροι από 700 «επιβάτες» έχουν πληρώσει προκαταβολικά 250.000 δολάρια, ανάμεσά τους και αστέρες του Χόλιγουντ, για το παρθενικό ταξίδι. 

Παράλληλα, μαζί με τον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen τρέχουν την Vulcan Aerospace η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, το Stratolauncher. Με πτερύγιο 107 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους σε μεγάλο υψόμετρο.
 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας