Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018

Διεθνείς διακρίσεις για τα κρητικά κρασιά

Διεθνείς διακρίσεις για τα κρητικά κρασιά

Τα κρητικά κρασιά λαμβάνουν διεθνείς διακρίσεις χάρη στην συνεχή προώθηση που πραγματοποιoύν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Συστηματικές ενέργειες marketing στο εξωτερικό πραγματοποιεί το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete) το οποίο χρησιμοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για το σκοπό αυτό έχοντα αντιληφθεί πλήρως την αξία της δημιουργίας ενός ελληνικού (ή καλύτερα «κρητικού» σε αυτή την περίπτωση) brand name στο εξωτερικό. Τα κρητικά κρασιά διέπρεψαν και στο διαγωνισμό Decanter World Wine Awards, ο οποίος είναι ο κορυφαίος διαγωνισμός οίνου στον κόσμο από το 2004.

Τα αποτελέσματα για τα κρητικά κρασιά ήταν:

Ασημένιο βραβείο (Silver)

Diamantakis Diamantopetra Syrah-Mandilari 90 Greece Crete Crete 2014 Red

Diamantakis Vidiano 90 Greece Crete Crete 2016 White

Douloufakis Aspros Lagos Vidiano 92 Greece Crete Crete 2016 White

Douloufakis Dafnios Liatiko 90 Greece Crete Dafnes 2015 Red

Douloufakis Dafnios Vidiano 90 Greece Crete Crete 2016 White

Douloufakis Femina 90 Greece Crete Crete 2016 White

Idaia Ocean 90 Greece Crete Crete 2016 White

Strataridakis Aspra Harakia Vidiano 90 Greece Crete Crete 2016 White

Strataridakis Barbatus 92 Greece Crete Crete 2013 Red

Strataridakis Ihnilatis Syrah-Kotsifali 92 Greece Crete Crete 2013 Red

Toplou Liatiko-Mandilari 90 Greece Crete Lasithi 2015 Red

Mπρονζέ βραβείο (Bronze)

Alexakis Hatiri 86 Greece Crete Crete 2016 White

Alexakis Mare de Candia 88 Greece Crete Handakas-Candia, Malvasia Handakas-Candia 2016 White

Diamantakis Prinos Syrah 88 Greece Crete Crete 2015 Red

Diamantakis Prinos White 88 Greece Crete Heraklion 2016 White

Digenakis Marisini 87 Greece Crete Crete 2016 White

Domaine Paterianakis Melissinos 87 Greece Crete Crete 2016 Rosé

Domaine Paterianakis Melissinos 86 Greece Crete Crete 2016 White

Idaia Gi Vilana 86 Greece Crete Crete 2016 White

 

Idaia Ocean Mandilaria-Syrah 89 Greece Crete Crete 2014 Red

Idaia Vidiano 88 Greece Crete Crete 2016 White

Lyrarakis Plakoura Vineyard Mandilari 89 Greece Crete Crete 2014 Red

Lyrarakis Psarades Vineyard Dafni 88 Greece Crete Crete 2016 White

Lyrarakis Psarades Vineyard Plyto 89 Greece Crete Crete 2016 White

Lyrarakis Vóila Assyrtiko 87 Greece Crete Crete 2016 White

Strataridakis Barbatus 88 Greece Crete Crete 2012 Red

Strataridakis Moschato Spinas 89 Greece Crete Crete 2016 White

Toplou 86 Greece Crete Lasithi 2016 Rosé

Toplou Thrapsathiri-Vilana 86 Greece Crete Lasithi 2016 White

Idaia Liatiko 83 Greece Crete Dafnes 2012 Red

Lyrarakis Pirovolikes Vineyard Vilana 83 Greece Crete Crete 2016 White

Τα κρητικά κρασιά φθάνουν Νορβηγία, Ιαπωνία και Νέα Υόρκη

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete), οργάνωσε στο Όσλο της Νορβηγίας εκπαιδευτικό Master Class για το κρητικό κρασί με επίκεντρο τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού.Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται η παρουσίαση και προβολή του κρητικού κρασιού στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας από τους οινοποιούς της Κρήτης αφού η πρώτη είχε γίνει πέρσι το ίδιο διάστημα.Η παρουσίαση στο Όσλο έγινε από τον δημοσιογράφο οίνου και συγγραφέα, Νίκο Μάνεση και τον οινοποιό και πρόεδρο του ΔΣ του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου Νίκο Μηλιαράκη.

Οι επαγγελματίες στο χώρο του οίνου, γνώρισαν τα σημαντικά οινικά χαρακτηριστικά του νησιού, δοκιμάζοντας παράλληλα 60 ετικέτες με επίκεντρο τις κρητικές ποικιλίες από 19 οινοποιεία του νησιού. Στο Master Class παραβρέθηκαν άνθρωποι του κρατικού μονοπωλίου εκ των οποίων και ο υπεύθυνος αγορών για την Ελλάδα, εισαγωγείς κρασιού της Νορβηγίας αλλά και δημοσιογράφοι σε περιοδικά οίνου της Νορβηγίας, όπως το «Aperitif».Ιδιαίτερη εντύπωση, σύμφωνα με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, έκαναν τα λευκά κρασιά της εσοδείας 2016, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά, την εξαιρετική αυτή χρονιά για τον κρητικό αμπελώνα.

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.Οι Οινοποιοί της Κρήτης, όπως επισημαίνουν, συνεχίζουν συλλογικά τις ενέργειές τους για την ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και της φήμης του κρητικού αμπελώνα και των οίνων με ονομασία προέλευσης ενώ επόμενος σταθμός για το κρητικό κρασί είναι η Νέα Υόρκη, στις 21 Ιουνίου.

Η Ιαπωνία έρχεται στην … Κρήτη

Ιάπωνες δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την Κρήτη στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που οργάνωσε το δίκτυο οινοποιών Ηρακλείου (Wines of Crete) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) με την συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης.

Στόχος της αποστολής είναι η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων, ιδιαίτερα του κρασιού στην Ιαπωνία και την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, ο ταξιδιωτικός τουρισμός,

Στην αποστολή συμμετείχαν 7 δημοσιογράφοι κορυφαίων μέσων όπως και εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι στο τομέα του οίνου, γαστρονομίας, όπως Vinotheque, Shuhan News -Japanese Journal of Sake and Wine, αλλά και δημοσιογράφοι εντεταλμένοι της Ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας Japanese Airlines (JAL), για την σύνταξη αφιερώματος για την Κρήτη στο περιοδικό AGORA των ιαπωνικών αερογραμμών JAL.

Master class για κρητικό κρασί στη Νέα Υόρκη

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης - Wines of Crete, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για πέμπτη συνεχή χρονιά, όπου διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό Master class για το κρητικό κρασί και walk around tasting. Αυτή η προωθητική δράση του κρητικού κρασιού, που απευθυνόταν αποκλειστικά σε εισαγωγείς, επαγγελματίες του κρασιού και δημοσιογράφους οίνου πραγματοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων. Ως σκοπό, είχε την γνωριμία επαγγελματιών του οίνου με τα κρασιά του νησιού που φέρουν τις ενδείξεις Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. αλλά και προέρχονται από τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών της Κρήτης.

Η παρουσίαση για τον κρητικό αμπελώνα, έγινε στο εστιατόριο «The Redbury”, από τον δημοσιογράφο οίνου Levi Dalton. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 100 άτομα, από το χώρο της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης, εστιάτορες, sommeliers και Master Sommeliers, δημοσιογράφοι από σημαντικά περιοδικά οίνου όπως το “Wine Enthusiast” καθώς και bloggers. Εκεί επίσης βρέθηκε από το Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης της Ελλάδας, ο Γεώργιος Μιχαηλίδης, επικεφαλής του γραφείου ΟΕΥ. Καθ’ όλη δε τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξε συνεχόμενη προβολή της ροής της μέσα από τα social media που διατηρεί το Wines of Crete προβάλλοντας το Κρητικό κρασί και τις δράσεις του Δικτύου Οινοποιών.

Συνεχίζοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση του Κρητικού Αμπελώνα μέσα από προγράμματα συγχρηματοδότησης, οι Οινοποιοί της Κρήτης μένουν πιστοί στο ετήσιο ραντεβού στη Νέα Υόρκη, διατηρώντας τις παλιές συνεργασίες και αναπτύσσοντας νέες κάθε χρόνο. Αυτό, μάλιστα δείχνει η σταθερή αύξηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του Κρητικού Αμπελώνα σε επαγγελματίες του χώρου.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας