Κυριακή - 28 Μαΐου 2017
Tuesday, 21 March 2017 11:08

Το μοντέρνο πεδίο μάχης είναι στους υπολογιστές.

Το μοντέρνο πεδίο μάχης είναι στους υπολογιστές.

Τα μοντέλα που επεξεργάζεται κάθε μυστική υπηρεσία, βρίσκονται μέσα στα ηλεκτρονικά κυκλώματα, στις οπτικές ίνες και σε ότι έχει σχέση με το διαδίκτυο.

Κώστας Ντέμος

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος δηλώνει ήδη παρών και το πιο σημαντικό είναι ότι ήρθε να μείνει για πολλά χρόνια.
Φτιάχνοντας κρυφά δίκτυα επικοινωνίας για κάθε πόλη, τα οποία μπορούν να οικοδομηθούν, να καταστραφούν, κατόπιν να γίνει επανάκτηση των δεδομένων, πάντα με ασφάλεια…ενώ το πρόγραμμα σε όλες τις φάσεις θα μπορεί να τρέχει…κανονικά.

1ο Μάθημα
Πολλές φορές γίνονται υποκλοπές χωρίς την άδεια εισαγγελέα. Όμως είναι συνταγματικό να παρακάμπτετε το δικαστικό σύστημα;
Στο δρόμο όμως για την πάταξη της τρομοκρατίας αλλά και της διαφθοράς που μερικές φορές παραπέμπει στη πρώτη, μπορεί να καταλυθούν αξίες και θεσμοί;
Αν συλλεγούν συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν να αναφερθούν;
Μπορούν να εκδίδουν εντάλματα από μυστικά δικαστήρια, χωρίς να γίνεται προειδοποίηση στους υπόπτους;
Πως βρίσκονται οι εκκολαπτόμενοι, οι εν υπνώσει, αλλά και οι εν ενεργεία τρομοκράτες, οι οποίοι είναι ανακατεμένοι και μοιάζουν με όλα τα άχυρα που είναι μέσα σε μια αποθήκη;
Το 1ο μάθημα εδώ τελειώνει.

Στον παράλληλο κόσμο των σκιών προκειμένου να πετύχεις τον αντικειμενικό σκοπό δεν «βλέπεις» εμπόδια στο δρόμο σου τα οποία μπορούν να σε σταματήσουν.
Τίποτα δε σε σταματά.


Ένα ταλέντο στους υπολογιστές και δει στον προγραμματισμό, στη σημερινή κοινωνία μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό όπλο καταστροφής. Ένα «αόρατο βέλος» με αόρατο μεταλλικό «σχοινί» που θα το κρατά ο «τοξότης», όντας και αυτός αόρατος να ακούει τα πάντα…αλλά τα πάντα όμως!
Κάθεται λοιπόν το ταλέντο και φτιάχνει ένα πρόγραμμα που να του επιτρέπει να ακούει πολλά, να τα «φιλτράρει» και με λέξεις κλειδιά να εντοπίζει ακριβώς αυτό που τον ενδιαφέρει.
Για να φτάσει όμως ψηλά μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ δύσκολο. Μερικές φορές θα έχει την εντύπωση ότι οι πληροφορίες μετράνε κάτι σ΄αυτή τη «δουλειά».

Αλλά το τι φτιάχνει την «αντζέντα», το καθορίζει η στρατιωτική βιομηχανική ευτυχία και διαχείριση. Αυτή είναι που κρατά τα θησαυροφυλάκια των «πολιτικών» ανοιχτά, ώστε τα λεφτά να τρέχουν στους εργολάβους και η αποδοτικότητα όπως και τα αποτελέσματα, να γίνονται…καπνός!

Όλα τα προγράμματα τα οποία φτιάχνονται είναι στοχευμένα…φυσικά, τι όφελος θα είχαν άμα δεν ήταν. Η τρομοκρατία εξελίσσεται και θα έρθει με «ενέσεις ιών».

[Το είπε πρόσφατα και ο Μπίλ Γκέιτς Ένας ιός που έχει δημιουργηθεί μέσω βιοτεχνολογίας είναι ευκολότερο να φτιαχτεί και θα μπορούσε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι πυρηνικά όπλα και, ότι καμία χώρα στη Γη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Όλα αυτά και πολλά άλλα λέχθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικά:
«Η επόμενη επιδημία είναι πιθανό να αρχίσει σε μια οθόνη υπολογιστή» είπε σχετικά ο «Mr. Microsoft», ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την καταπολέμηση ασθενειών μέσω του ιδρύματός του. Είτε ως «φυσικό προϊόν», είτε στα χέρια τρομοκρατών, τόνισε, μια επιδημία θα μπορούσε να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια στο κοντινό μέλλον, εκτός και αν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να ετοιμάζονται για τέτοιες επιδημίες με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάζονται για πόλεμο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, οι συνομιλητές του στο πάνελ όπου βρισκόταν δεν διαφώνησαν, με την Έρνα Σόλμπεργκ, πρωθυπουργό της Νορβηγίας, να αναφέρει πως «οι αρρώστιες και η βία σκοτώνουν λιγότερους από ποτέ άλλοτε, αλλά εξαπλώνονται πιο γρήγορα...έχουμε ξεχάσει πόσο καταστροφικές ήταν αυτές οι επιδημίες». Ακόμη, υπενθύμισε τον «Μαύρο Θάνατο», που, όπως είπε, σκότωσε σχεδόν τους μισούς κατοίκους της χώρας της τον Μεσαίωνα και προκάλεσε μια ύφεση 200 ετών στην Ευρώπη].

Μυαλά τα οποία είναι εξπέρ στα προγράμματα των κομπιούτερ και εργάζονται σε υπηρεσίες, θωρακίζουν μια χώρα και δεν την αφήνουν να διαλυθεί στον κυβερνοχώρο…
Μετά το ταλέντο το στέλνουν ένα μακρινό ταξίδι και κάνει τη δουλειά για την οποία έχει διαταχθεί. Σημειώνει επιτυχίες, τη μία μετά την άλλη, και ξαφνικά…μπουχτίζει.
Του χτυπά εκκωφαντικά την πόρτα του μυαλού του η συνείδηση, η αλήθεια, η νομιμότητα… κάτι του πάτησε το κατάλληλο σημείο πίεσης και νοιώθει ότι δεν μπορεί πλέον να παίζει τη μάγισσα, που δίνει στο κόσμο το «δηλητηριασμένο φίλτρο».

Ουρανοκατέβατος λοιπόν ήρθε για να εξηγήσει την όλη κατάσταση για την οποία γράφουμε ο Έντουαρτ Σνόουντεν.
Ο άνθρωπος που έφερε τη θεωρία του χάους στις κυβερνήσεις σχεδόν όλων των χωρών του πλανήτη, λέγοντας ότι Η ΝSΑ υπέκλεπτε 122 ξένους ηγέτες!

 

Το «πέταγμα» του Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ που προκάλεσε «θύελλα» στο Λ. Οίκο

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια και δημιουργός ντοκιμαντέρ, Λόρα Πόιτρας και ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συνεργαζόμενος με την εφημερίδα Guardian, Γκλεν Γκρίνγουολντ, ήταν οι άνθρωποι που ήρθε σε επαφή ο Σνόουντεν, αφού πήρε την απόφαση να προχωρήσει στις αποκαλύψεις του. Το Μάιο του 2013 ο πρώην συνεργάτης της NSA συναντά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε στο Χονγκ Κονγκ, την Πόιτρας και τον Γκρίνγουολντ, μαζί με τον «απεσταλμένο» της Guardian, Ewen MacAskill, ένα έμπειρο δημοσιογράφο που ζήτησε η εφημερίδα να είναι παρών.

Όπως αποκάλυψε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ στο βιβλίο του “No place to hide”, «όταν έβαλε το κινητό μου μέσα στο ψυγείο, ο Σνόουντεν πήρε τα μαξιλάρια από το κρεβάτι και τα έβαλε στην χαραμάδα της πόρτας. ‘Αυτό είναι για όσους περνούν στο διάδρομο’, μας εξήγησε». Ο Σνόουντεν δίνει συνέντευξη στον Γκρινγουόλντ και εξηγεί γιατί διέρρευσε τα αρχεία περί μαζικής παρακολούθησης των αμερικανικών αρχών. Η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη ξεκινάει με τη φράση: «Το όνομά μου είναι Εντ Σνόουντεν. Είμαι 29 ετών. Δουλεύω για την Booz Allen Hamilton Inc. ως αναλυτής υποδομών για τη NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) στη Χαβάη».

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian, τον ρωτά: «Σε ποιες άλλες θέσεις είχες δουλέψει στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών;» Εκείνος απαντά: «Έχω υπάρξει μηχανικός συστημάτων, διαχειριστής συστημάτων, ανώτερος σύμβουλος για την CIA, σύμβουλος και υπάλληλος συστημάτων τηλεπικοινωνιών».
Ο Γκρινγουόλντ τον ρωτά: «Ένα από τα πράγματα για τα οποία ο κόσμος θα δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στο να προσπαθήσει να σε καταλάβει: Ποιος είσαι και τι σκέφτεσαι; Υπήρξε κάποιο σημείο που ξεπέρασες το όριο από την απλή σκέψη του να γίνεις πληροφοριοδότης ως το σημείο να πάρεις την απόφαση να γίνεις στην πραγματικότητα ένας; Περίγραψε στον κόσμο αυτή τη διαδικασία λήψης της απόφασης»

Ο Σνόουντεν απαντά: «Όταν είσαι σε θέσεις προνομιακής πρόσβασης, όπως διαχειριστής συστημάτων σε τέτοιου είδους υπηρεσίες πληροφοριών, είσαι εκτεθειμένος σε πολύ περισσότερες πληροφορίες σε ευρύτερη κλίμακα από ό, τι ένας κανονικός υπάλληλος. Και εξαιτίας αυτού, βλέπεις πράγματα που μπορούν να σε ταράξουν. Όμως, κατά τη διάρκεια της καριέρας ενός κανονικού υπαλλήλου, θα βρισκόταν κανείς αντιμέτωπος με μία ή δύο τέτοιες περιστάσεις. Όταν βλέπεις τα πάντα, τα βλέπεις όλο και συχνότερα και αναγνωρίζεις ότι κάποια από αυτά τα πράγματα συνιστούν στην πραγματικότητα παραβάσεις. Και όταν μιλάς σε άλλους γι’ αυτά σε ένα μέρος σαν αυτό, όπου αυτή είναι η καθημερινή φυσιολογική κατάσταση, αυτοί έχουν την τάση να μην σε παίρνουν στα σοβαρά και, ξέρεις, να σε προσπερνούν. Αλλά με τον καιρό αυτή η γνώση για τις παραβιάσεις κατά κάποιο τρόπο συσσωρεύεται και νιώθεις υποχρεωμένος να μιλήσεις σε κάποιον γι’ αυτό. Και όσο περισσότερο μιλάς γι’ αυτό, τόσο περισσότερο σε αγνοούν, σου λένε ότι δεν είναι πρόβλημα, έως ότου τελικά συνειδητοποιείς ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για αυτές τις υποθέσεις και όχι κάποιος που απλώς διορίστηκε από την κυβέρνηση».

Αιτιολογώντας την απόφασή του για τις αποκαλύψεις αναφέρει στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη: «Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα... Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό».

«Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες», είπε ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

 

Σνόουντεν: Ο Τραμπ είναι ένας πρόεδρος, μια θέση μεταξύ πολλών άλλων

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA Εντουαρντ Σνόουντεν υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι «παρά ένας πρόεδρος των ΗΠΑ», «μια θέση μεταξύ πολλών άλλων».
«Μικρή σημασία έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι παρά (ένας) πρόεδρος. Πρόκειται για μια σημαντική θέση. Όμως είναι μια θέση, μεταξύ άλλων» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Στοκχόλμη, μέσω βιντεοκλήσης από τη Ρωσία.
Ο Σνόουντεν προέτρεψε το ακροατήριο να μην αποθαρρύνεται από την εκλογή στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ και να συνεχίσει να ζητάει όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από τις επιχειρήσεις να σέβονται την ιδιωτική ζωή των πολιτών.
«Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οι πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν την κριτική, τις διαδηλώσεις, την αποχώρηση των επενδυτών εξαιτίας των επιπτώσεων αυτής της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να έχουμε την ίδια αντίληψη για τις επιπτώσεις της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στο ψηφιακό μας περιβάλλον» εξήγησε.

Επίσης, τόνισε ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο ο Τραμπ να εντείνει τις προσπάθειες να τον συλλάβουν. «Δεν έχω τίποτα να κάνω» υπογράμμισε.

«Η αλήθεια είναι ότι ναι, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε νέο διευθυντή της CIA, ο οποίος με χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να πει πως οι αντιφρονούντες πρέπει να εκτελούνται».
«Όμως μπορεί να με πατήσει λεωφορείο, ή να με πλήξει μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ή να πέσω από αεροσκάφος αύριο (...) Αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία για μένα, διότι πιστεύω στις αποφάσεις που έχω λάβει» κατέληξε.
Ο ιστότοπος The Intercept
Η ενημερωτική ιστοσελίδα Intercept ανακοίνωσε πως ξεκινά τη δημοσίευση μεγάλων τμημάτων του φακέλου Σνόουντεν και, παράλληλα, το άνοιγμά του σε ξένα ΜΜΕ για έρευνα.

Ο ιστότοπος The Intercept, συνιδρυτής του οποίου είναι ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που πήραν συνέντευξη από τον Σνόουντεν το 2013, ανέφερε πως «θα προσκαλέσει δημοσιογράφους, και από ΜΜΕ του εξωτερικού, να συνεργαστούν μαζί του για να εξερευνήσουν το σύνολο των αρχείων του Σνόουντεν».

Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις έπειτα από εκείνες που είχαν γίνει το 2013 από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πληροφορικό και πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), ο οποίος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ με πολλά αρχεία που αποκάλυπταν το εύρος των παρακολουθήσεων που κάνουν η NSA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

«Αφότου ξεκινήσαμε την κάλυψή μας για τα αρχεία αυτά, ένα από τα στοιχεία της προσέγγισής μας είναι να εργαζόμαστε σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, αμερικανικά ή ξένα, και όχι να προσπαθούμε να κρατήσουμε όλο αυτό το υλικό για εμάς», εξήγησε ο Γκρίνγουολντ.

Ο ιστότοπος The Intercept υπενθύμισε ότι ήδη στο παρελθόν έχει μοιραστεί τα αρχεία του Σνόουντεν «με πάνω από 20 ΜΜΕ». Όμως, όπως διευκρίνισε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, οι δημοσιογράφοι που θα μελετήσουν τα αρχεία θα κληθούν να τηρήσουν ορισμένους κανόνες, βάσει μιας συμφωνίας που είχε γίνει στο παρελθόν με τον Σνόουντεν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά έγγραφα που έχουν αληθινό ενδιαφέρον και μπορούν και πρέπει να αποκαλυφθούν στο κοινό», αλλά «υπάρχουν επίσης έγγραφα στα αρχεία που δεν πρέπει, κατά την άποψή μας, να δημοσιευθούν διότι θα έθεταν σε μεγάλο κίνδυνο αθώους», πρόσθεσε.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει πρόσβαση στα αρχεία αυτά σε διάφορα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ο ίδιος ο ιστότοπος έχει δημοσιεύσει δεκάδες εσωτερικές ενημερωτικές επιστολές της NSA, ανάμεσα στις οποίες μία ρίχνει φως στον ρόλο της NSA στις ανακρίσεις φυλακισμένων στην αμφιλεγόμενη φυλακή στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Άψογη ήταν η συνεργασία ΗΠΑ και Γερμανίας στις υποκλοπές

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γερμανίας προμηθεύτηκε ειδικό λογισμικό από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας τους για την ανταλλαγή δεδομένων, ανέφεραν την Τετάρτη γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ένα μέχρι τώρα αδημοσίευτο έγγραφο που είχε φέρει στο φως ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το περιεχόμενου του οποίου περιήλθε σε γνώση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) είχε συμφωνήσει τον Απρίλιο του 2013 να παρέχει στην NSA δεδομένα που συνέλεγε με αντάλλαγμα το ιδιαίτερα αποτελεσματικό πρόγραμμα XKeyscore.

«Το BfV θα μοιράζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό δεδομένα τα οποία σχετίζονται με την αποστολή της NSA», ανέφερε το έγγραφο, σύμφωνα με την Τσάιτ.

Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας η έκδοση του XKeyscore που παραδόθηκε στο BfV δεν του έδινε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το Διαδίκτυο, πάντως της επέτρεψε να αρχίσει να αναλύει άμεσα τεράστιους όγκους πληροφοριών που είχαν ήδη συλλεχθεί με αυτόματο τρόπο.

Οι Αμερικανοί απαιτούσαν άμεσα αποτελέσματα

Οι πράκτορες της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας αντιμετώπισαν «μεγάλη πίεση» από την ιεραρχία καθώς η NSA ήθελε άμεσα «αποτελέσματα με τα οποία να μπορεί να δουλέψει» από τη χρήση του λογισμικού, προστίθεται στο δημοσίευμα της Τσάιτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Γερμανίας και το σώμα κοινοβουλευτικού ελέγχου το οποίο είναι αρμόδιο για την εποπτεία του BfV δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για τη συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι το ζήτημα είναι πολιτικά και νομικά ιδιαίτερα λεπτό.

Στελέχη του BfV είχαν επιχειρηματολογήσει ότι οι πληροφορίες που συλλέγονταν με τη χρήση του XKeyscore μπορούσαν να μεταφέρονται στην NSA χωρίς να παραβιάζεται το γερμανικό δίκαιο.

Το 2013, ο πληροφορικός πρώην εργαζόμενος στην NSA Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε έγγραφα που περιέγραφαν λεπτομερώς τη μακρόχρονη συγκέντρωση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεδομένων για «στόχους» υψηλής αξίας στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Μπούντεσταγκ συνέστησε κοινοβουλευτική επιτροπή τον Μάρτιο του 2014 για να εξετάσει την έκταση των δραστηριοτήτων της NSA στη Γερμανία, μετά την αποκάλυψη των εγγράφων αυτών από τον Σνόουντεν.

Η Microsoft είχε παραδώσει τα «κλειδιά» του Outlook στην NSA και το δίκτυο οπτικών ινών είναι ο ιστός της NSA
Η ομάδα Team Telecom με την επιχείρηση Upstream εξασφαλίζει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πρόσβαση σε όλους τους παρόχους γρήγορου Ιντερνετ
Η ειδική ομάδα δικηγόρων λεγόταν Team Telecom. Και χάρις σ' αυτήν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν πρόσβαση στις οπτικές ίνες ολόκληρου
Η NSA υποκλέπτει τα βιβλία διευθύνσεων των email σε όλο τον κόσμο
Εκατοντάδες εκατομμύρια αρχεία που περιέχουν επαφές από λογαριασμούς email και υπηρεσίες instant messaging σε όλο τον κόσμο φαίνεται ότι υποκλέπτει η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).
Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τον πρώην υπάλληλο της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν, η NSA συλλέγει μέσω του Διαδικτύου έως 250 εκατ. «βιβλία διευθύνσεων» χρηστών κάθε χρόνο.

Η συλλογή των αρχείων από λογαριασμούς email και υπηρεσίες instant messaging, όπως το Skype, το facebook και το Yahoo! Messenger, περιγράφεται σε απόρρητο έγγραφο της Υπηρεσίας που αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post. Ο έλεγχος των εν λόγω καταλόγων επαφών επιτρέπει στην NSA να βρίσκει «κρυμμένες διασυνδέσεις» μεταξύ ανθρώπων που την ενδιαφέρουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο, η NSA απέκτησε πρόσβαση σε 444.743 βιβλία διευθύνσεων λογαριασμών email από το Yahoo!, 105.068 από το Hotmail, 82.857 από το facebook και 33.697 από το Gmail, σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο. Επιπλέον 22.881 βιβλία διευθύνσεων συνελέγησαν από αδιευκρίνιστους παρόχους. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η συλλογή βιβλίων διευθύνσεων χρηστών γίνεται καθημερινά.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στο θέμα υποστήριξαν ότι δεν δίνουν στην NSA άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τους. Απαντώντας σε προηγούμενες καταγγελίες αντίστοιχης φύσης, η Yahoo! δήλωσε ότι από το 2014 ( θα άρχιζε ) να κρυπτογραφεί τα email που στέλνονται από την πλατφόρμα της. Παράλληλα, το facebook ζήτησε «μεγαλύτερη διαφάνεια» από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τη συλλογή δεδομένων και η Microsoft σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις εγείρουν «σοβαρές ανησυχίες».

Η συλλογή των δεδομένων, η οποία λαμβάνει χώρα εκτός ΗΠΑ, γίνεται όταν οι χρήστες συνδέονται στους λογαριασμούς τους, συντάσσουν ένα μήνυμα ή συγχρονίζουν τις συσκευές τους (π.χ. το κινητό τηλέφωνό τους) με τους εν λόγω λογαριασμούς.

Τα βιβλία διευθύνσεων που περιέχονται σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνήθως περιέχουν ονόματα και διευθύνσεις email, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις κατοικίας και άλλες πληροφορίες. Η πρόσβαση της NSA σε τέτοια δεδομένα της επιτρέπει να οικοδομήσει ένα δίκτυο στο οποίο χαρτογραφείται «ποιος ξέρει ποιον».

Υπενθυμίζεται ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε στο παρελθόν απόρρητα έγγραφα που καταδεικνύουν την ύπαρξη ενός ευρείας κλίμακας προγράμματος κατασκοπείας της NSA (γνωστό με την κωδική ονομασία Prism) με στόχο την κατάλυση της κρυπτογράφησης των επικοινωνιών μέσω του Διαδικτύου.

Η έρευνα συνεχίζεται και στο επόμενο δημοσίευμα θα διαβάσετε για τον φάκελο του Σνόουντεν ο οποίος αφορά την Ελλάδα και πραγματικά είναι «καυτός»…

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας