Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

«Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ήταν και προς όφελος των δανειστών»

Γερμανική εφημερίδα διαπιστώνει θετικό οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα.
Finance
Παρ, 16/02/2018 - 23:40
Γράφει το Newsroom
a0a90c72ed87f50700a7641f9d44f92a_XL.jpg

«Μετά την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Η Αθήνα σχεδιάζει τώρα την έκδοση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας και οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν ραγδαία και αυτό σηματοδοτεί την αυξημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάπτυξη της χώρας» γράφει ο Γκερτ Χέλερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, που δημοσιεύεται στην «Hannoversche Allgemeine», η οποία αναφέρεται «στο θετικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα».

Όμως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τη Deutsche Welle, «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές επισκιάζεται από την προβληματική γύρω από το ύψος του δημόσιου χρέους. Στο τέλος του 2017 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανερχόταν στα 318,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά από υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το ποσό αυτό θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2018 στα 332 δισεκατομμύρια. Και το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει από το 178% στο 180% του ΑΕΠ.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως το βάρος είναι δυσβάσταχτο. Μια γρήγορη απομείωση του χρέους δεν προβλέπεται… Ωστόσο μια ελάφρυνση του χρέους θα διευκόλυνε την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάτι τέτοιο θα ήταν και προς όφελος των δανειστών», υπογραμμίζει το άρθρο της εφημερίδας του Ανοβέρου.

«Ελλάδα: γιατί η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία»
«Μετά από χρόνια λιτότητας χρειάζεται λίγη ευελιξία»

Στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και στην πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα μας αναφέρεται, σε άρθρο του, το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Panorama. Το άρθρο τιτλοφορείται «Ελλάδα: γιατί η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία» και στην ανάλυση τονίζεται ότι «μετά από χρόνια λιτότητας χρειάζεται λίγη ευελιξία, ώστε να βοηθηθεί η Αθήνα να σταθεί αυτόνομα στα πόδια της».

Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στήριξε δυναμικά την αποδέσμευση της νέας δόσης του προγράμματος από το Eurogroup, διότι, κατά την άποψή του, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε με τη στάση του το πράσινο φως.

«Ο Έλληνας ηγέτης κατάφερε να ολοκληρώσει 95 από τις 110 μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τους δανειστές, και τώρα χρειάζεται νέους πόρους, για να ολοκληρώσει την επανάσταση της οικονομικής και πολιτικής δομής της χώρας» υπογραμμίζει το Panorama.

To ιταλικό συντηρητικό περιοδικό, εξηγεί το ΑΜΠΕ, αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να πετύχει την επιμήκυνση της λήξης των δανείων, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί, «πιθανώς επειδή φοβάται ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να προκύψουν μη ενάρετες δυναμικές, με υπερβολική καθυστέρηση της συνολικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «έχει διαφορετική άποψη και προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να κατανοήσει τα αιτήματα της Αθήνας». Όσο για τη Γαλλία, η αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι το Παρίσι προσπαθεί να μεσολαβήσει, «προτείνοντας έναν νέο μηχανισμό, ικανό να συνδέσει την αποπληρωμή του χρέους με την αύξηση του ΑΕΠ».

Το περιοδικό αναφέρεται τόσο στα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, όσο και στους θετικούς οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας, στην αύξηση της ροής τουριστών και στη μείωση της ανεργίας.

Με αναφορά στην αύξηση του χρέους, τέλος, το Panorama γράφει: «Χρειάζεται μια προσεκτική στάση και να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δίνοντας, όμως, στην Ελλάδα, λίγη περισσότερη ευελιξία, ώστε να αρχίσει να οικοδομεί το μέλλον της, στη μετά τη διάσωση εποχή».

Newsroom