Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Κοτζιάς στο «Der Spiegel»: «Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη

Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Ελλάδα
Δευ, 09/04/2018 - 10:04
Γράφει το Newsroom

Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε ένα «chicken game», λέει στο «Der Spiegel».
«Όχι, όχι» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο ερώτημα που τίθεται από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αν έρχεται πόλεμος με την Τουρκία και προσθέτει: «Ελπίζω η Τουρκία να μην πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει». 

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τη συμπεριφορά του όποιου γείτονά μας και το πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα γειτνίασης. Σε όλους τους γείτονες, και στις καλύτερες οικογένειες, υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει να λύνονται διπλωματικά, ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Κοτζιάς υπογραμμίζει: Δεν νομίζω ότι ο 
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Εγώ του λέω του Ερντογάν κάθε φορά: Ο Αλλάχ μας έβαλε τον έναν δίπλα στον άλλο. Και σε περιμένει και σε κοιτάει αν θα φερθείς ηθικά και ορθολογικά. Δεν μπορείς να αλλάξεις γειτονιά» αποκαλύπτει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του Νίκου Κοτζιά στον πρόεδρο της Τουρκίας: «Ο Ερντογάν είναι ηγέτης στην Τουρκία. Δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα».

Η Ελλάδα δεν είναι κακός γείτονας, ο Ερντογάν έχει τάση αλαζονείας, αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο «Der Spiegel». 

«Στην Τουρκία αρέσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις. Εγώ απαντώ μία φορά στις 20 και αυτό είναι το σωστό. Και γι’ αυτό παροτρύνω όλες τις πλευρές εντός Ελλάδος να μην ανταποκρίνονται με τον τρόπο που θέτει τα ζητήματα η Τουρκία, γιατί αυτό είναι παιχνίδι τουρκικό.
Η Τουρκία έχει την τάση, όχι όλοι και όχι πάντα, να δημιουργεί εντάσεις. Είναι ο τρόπος που κάνει πολιτική. Εμείς έχουμε άλλη κουλτούρα και άλλο πολιτισμό και νομίζω ότι ο δικός μας είναι πιο ορθολογικός και δίκαιος. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε ένα «chicken game». Πρέπει η διπλωματία να κατευνάζει και να εξηγεί και στην άλλη πλευρά» τονίζει.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας, ο Νίκος Κοτζιάς απαντά: «Σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να μας υποχρεώσει να πάμε σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους. Και αυτό δεν γίνεται, ούτε πρόκειται ποτέ να συμβεί και καλό είναι να το καταλάβει. Έχει επίσης μια νευρικότητα που τη βγάζει προς τα έξω. Δεν πρέπει εμείς να δημιουργούμε ατμόσφαιρα που να την διευκολύνει να βγάζει την εσωτερική της νευρικότητα πάνω μας. Θέλει, επίσης, [ο Ερντογάν] στο εσωτερικό να λεηλατήσει την ψήφο των εθνικιστών. Έχει προσχωρήσει σε δικά τους αιτήματα και επιλογές. Εμένα, στο πεδίο της διπλωματίας, με αφορά στον βαθμό που αυτό εκδηλώνεται στις σχέσεις του μαζί μας».

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Der Spiegel» ρωτά τον κ. Κοτζιά αν η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις βοήθειας σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο. «Εγώ συνιστώ στην Τουρκία να μην το κάνει και ελπίζω να μην πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει» απαντά ο υπουργός των Εξωτερικών.

Ο κ. Καμμένος εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις

«Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουν διαφορετικά μέσα και τρόπο συμπεριφοράς. Εγώ είμαι οπαδός της νηφάλιας και ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων. Να αντιδρώ όταν είναι χρήσιμο για τη χώρα μου, όχι όταν προκαλούμαι. Άλλοι το αντιλαμβάνονται διαφορετικά» σημειώνει ο Νίκος Κοτζιάς.

«Δηλαδή υπάρχει ο καλός και ο διπλωμάτης και ο κακός;» ρωτά ο δημοσιογράφος του «Der Spiegel».

«Όχι δεν υπάρχουν τέτοια παιχνίδια. Ο κ. Καμμένος εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις. Ο δικός μου χαρακτήρας σαν άνθρωπος, όχι μόνο επειδή προΐσταμαι της διπλωματίας, είναι διαφορετικός» απαντά ο υπουργός των Εξωτερικών.

«Βέβαια ο εταίρος στην κυβέρνηση χαρακτήρισε την Τουρκία "εχθρό"» επιμένει το «Der Spiegel».

«Αυτό το είπαμε προηγουμένως. Δεν θα χρησιμοποιούσα μια τέτοια διατύπωση» είναι η απάντηση του Νίκου Κοτζιά με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών παίρνει αποστάσεις από τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Καμιά φορά οι Τούρκοι φίλοι μου, πρέπει να αντιληφθούν ότι η φιλική μας διάθεση και η διάθεσή μας να απαντάμε με διπλωματικά μέσα σε προκλήσεις ακόμα και στρατιωτικές, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Είναι συμπεριφορά ευθύνης. Αυτό δείχνει δύναμη χαρακτήρα και δυνατοτήτων» συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς.

«Θα χαθούν και δικοί τους στρατιωτικοί»...

Σε ερώτηση για τη σύλληψη του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντά: «Η Τουρκία συμπεριφέρεται με δύο τρόπους που δεν είναι ορθολογικοί. Για πρώτη φορά ένα επεισόδιο, όπου κάποιοι στρατιωτικοί πέρασαν 10 μέτρα μέσα στα σύνορα, αντιμετωπίζεται με προσπάθεια να εξελιχθεί σε κρίση, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις, επί δεκαετίες, τους ανταλλάσσαμε. Στο γραφείο μου έχω έγγραφα για εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχουν ακόμα και πρακτικά παράδοσης, που εμείς τους επιστρέψαμε, χωρίς τέτοια κλιμάκωση».

«Άλλαξε το δόγμα;» ρωτά ο δημοσιογράφος του «Der Spiegel» για να λάβει την απάντηση του Νίκου Κοτζιά: «Έχει αλλάξει η συμπεριφορά. Δεν είναι καλό αυτό. Γιατί θα χαθούν και δικοί τους στρατιωτικοί, όπως συνέβαινε κατά καιρούς πάντα. Δεύτερον, δεν είναι αυτή συμπεριφορά συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Είμαστε δύο χώρες σε ειρηνικές σχέσεις. Τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν». 

«Με την Τουρκία έχουμε προβλήματα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικών διεκδικήσεων. Η Τουρκία διεκδικεί χώρο, όχι κληρονομιά. Ελπίζω θα «συνέλθει» και θα μετρήσει καλύτερα και το μπόι και το συμφέρον της» σχολιάζει ο κ. Κοτζιάς.

«Τα 6 γερμανικά υποβρύχια είναι τρομερό όπλο στις θάλασσες»

«Μπορεί να αντέξει η Ελλάδα μία κούρσα εξοπλισμών;» είναι ένα άλλο ερώτημα από τον δημοσιογράφο του «Der Spiegel».

«Δεν έχουμε ούτε τις ίδιες ποσότητες χρημάτων ούτε την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά υπάρχει διαφορά όταν εξοπλίζεσαι για επιθετικούς σκοπούς και αμυντικούς. Υπάρχουν άμυνες με περιορισμένο κόστος. Με βάση τις οικονομικές δυνατότητες θωρακίζουμε την άμυνά μας. Έχουμε καλό προσωπικό. Και υλικό. Τα 6 γερμανικά υποβρύχια είναι τρομερό όπλο στις θάλασσες. Η Τουρκία επενδύει σε μεγάλα project, όπως η παραγγελία αεροπλανοφόρου, όμως η Ελλάδα έχει 2.000 νησιά» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε ερώτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς απαντά: «Το θέμα είναι στο κοινοβούλιο. Μοντέλο για εμάς η συμφωνία Γερμανίας-Πολωνίας για μια κοινή επιτροπή εξέτασης του θέματος. Δεν ήθελε η γερμανική πλευρά, αν και πρότεινε το ίδιο στους Πολωνούς. Το κατοχικό δάνειο δεν είναι θέμα αποζημιώσεων. Όπως απαιτεί να επιστρέψουμε εμείς τα δάνειά μας, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Γερμανία. Το θέμα είναι ανοιχτό. Είμαστε μια χώρα με σχέσεις αγάπης με τη Γερμανία. Όπως κάθε έρωτας, έχει τις εύκολες και δύσκολες στιγμές του».

Newsroom