Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλάδα

Θα τελειώσει η εικόνα της μιζέριας και της εγκατάλειψης στην πρωτεύουσα

O Γιώργος Πατούλης μιλά για τα σχέδιά του αποκλειστικά στα ntokoumenta
Ελλάδα
Τετ, 07/03/2018 - 08:17
Γράφει o Κώστας Ντέμος

Με αφορμή την ανακοίνωση του κ. Πατούλη ως υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο της Αθήνας, θελήσαμε να ρωτήσουμε τον νυν επιτυχημένο δήμαρχο Αμαρουσίου για τις σκέψεις και τα σχέδια που έχει όσον αφορά τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Τον δήμο Αθηναίων. 

Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε ως υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων;

H εικόνα μιζέριας και εγκατάλειψης που εμφανίζει η πόλη μας ανέκαθεν με ενοχλούσε, με έθλιβε. Η δημιουργία του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» έχει ως στόχο να φέρει κοντά μας και άλλους ανθρώπους που ενοχλούνται από τις ίδιες εικόνες. Και μέρα με τη μέρα η κοινότητα αυτή που θέλει μία καλύτερη Αθήνα ολοένα και διευρύνεται, ολοένα και γιγαντώνεται. Αυτό αποτυπώθηκε και στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου μας «Αθήνα Πρωτεύουσα ξανά», όπου το πλήθος των συγκεντρωμένων αποτέλεσε βαρόμετρο για την υποβόσκουσα δυναμική του. Όλοι εμείς στον Όμιλο «Αθήνα Πρωτεύουσα ξανά» δηλώνουμε «παρών», έτοιμοι να ανατρέψουμε όλα όσα μας ενοχλούν στην πόλη μας. 

Ως γιατρός ξέρω ότι πιστεύετε στον ιατρικό τουρισμό, έχετε κάποια σχέδια για τον μεγάλο Δήμο της Αθήνας;

Η Αθήνα έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει ένα ισχυρό, μοναδικό, για τα παγκόσμια δεδομένα, brand name. Αυτή τη στιγμή η δυναμική αυτού του ονόματος παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση και αναξιοποίητη. Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μία προσπάθεια που αγκαλιάζει ολόκληρη την Ελλάδα ως έναν προορισμό που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις - άρτιο επιστημονικό δυναμικό, υποδομές και εγκαταστάσεις, φυσικό πλούτο, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες – για να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές στερέωμα ανάμεσα στους τοπ προορισμούς για αναζήτηση υπηρεσιών Υγείας. Αδιαμφισβήτητα σε αυτή την προσπάθεια, η Αθήνα ως πρωτεύουσα της χώρας τοποθετείται στην κορυφής της πυραμίδας. Και τα σχέδια μας δεν εξαντλούνται στο να βάλουμε την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη με τις πρωτεύουσες του ιατρικού τουρισμού αλλά θέλουμε να κάνουμε την Αθήνα ξανά πόλη της δημιουργίας. Έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει Μητροπολιτικό Οικονομικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η στόχευσή μας. 

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ακόμα νωρίς, αλλά ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Ως Όμιλος θέλουμε η Αθήνα να ανακτήσει την παλιά της ομορφιά και αίγλη, να δώσουμε ξανά αξία στις γειτονιές της. Θέλουμε να αναδείξουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της, να δώσουμε το βήμα ώστε να ακουστεί η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας. Θέλουμε να ενώσουμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, και μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που η πόλη και οι συμπολίτες μας δικαιούνται ώστε να γίνουν ξανά υπερήφανοι για την πόλη και την ταυτότητά τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι στην πόλη τους είτε ως κάτοικοι είτε ως επαγγελματίες, επενδύοντας ξανά στην αξία και στις ευκαιρίες της Αθήνας. 

Τις προάλλες κόψατε την πίτα και έδωσε το «παρών» πλήθος απλού κόσμου, αλλά και πολιτικές προσωπικότητες. Που οφείλεται αυτή η αποδοχή;

Η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Ομίλου «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πολίτες της Αθήνας είναι αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη της πόλης τους στα χέρια τους και να μην περιμένουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από πρόσωπα που δοκιμάστηκαν αλλά απέτυχαν ή από «πορφυρογέννητους» που βλέπουν την Αθήνα ως σκαλοπάτι για την εκπλήρωση των προσωπικών τους φιλοδοξιών. Έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης σε ανθρώπους αυτοδημιούργητους, με γνώση κι εμπειρία, και με αποδεδειγμένη ικανότητα να προσφέρουν έργο στην πόλη και στους κατοίκους της. Και όλοι όσοι έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη αυτή συγκέντρωση του Ομίλου διακρίνουν ακριβώς αυτή την ικανότητα που χρειάζεται για την αναγέννηση της πόλης. Αναγνωρίζουν την αυτοδιοικητική διαδρομή, την εμπειρία και το έργο. Αναγνωρίζουν ότι η πόλη χρειάζεται μια ηγεσία που θα ενώσει παρά θα διχάσει, που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει. Μία ηγεσία που θα της διασφαλίσει ισχυρή παρουσία και φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. 


Τι θεωρείτε ότι λείπει από το πολιτικό μας σύστημα αυτές τις εποχές που ζούμε;

Διανύουμε μία μακρά περίοδο αμετροέπειας. Λείπει η συνέπεια λόγων και έργων με αποτέλεσμα ο πολίτης να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο σύστημα, στους θεσμούς, στους εκπροσώπους του. Λείπουν οι άνθρωποι με εμπειρία, με όραμα και διάθεση για δουλειά, από τις ηγετικές θέσεις. Αντίθετα τα «τζάκια» ακόμα και σήμερα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας. Το σημερινό πολιτικό μας σύστημα μαστίζεται από βαθιά κρίση δημοκρατικότητας και επαφής με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Είναι καιρός οι πολίτες να βγουν μπροστά, να διεκδικήσουν ρόλο και η φωνή τους να ακουστεί. Είναι καιρός το πολιτικό σύστημα να έλθει πιο κοντά στην κοινωνία και να σκύψει με ειλικρινές ενδιαφέρον πάνω σε ό,τι την απασχολεί. 

Κώστας Ντέμος