Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018

Χορεύετε;

Χορεύετε;

Από το La La Land στα βήματα χορού του Fred Astaire, σαν κινηματογραφικοί ήρωες ξεκινάμε τον χορό!

Κάθε φθινόπωρο μοιάζει με την αρχή του χρόνου καθώς ένας νέος κύκλος ξεκινά γεμάτος σχέδια, όνειρα και προσωπικούς στόχους όπως η γνωστή για τους περισσότερους υπόσχεση στον εαυτό τους: «Φέτος θα ξεκινήσω εντατική γυμναστική και διατροφή οπωσδήποτε». Οι μήνες όμως περνούν, η αναβλητικότητα κυριαρχεί τη σκέψη και η υπόσχεση στον εαυτό σου για το "ευ ζην" μοιάζει να απομακρύνεται. Η ιδέα για ένα χουχουλιάρικο απόγευμα στον καναπέ παρέα με ένα ζεστό ρόφημα, σοκολάτες, κουβερτούλα και τον νέο κύκλο της αγαπημένης σου σειράς ακούγεται δελεαστικότερη από μία εντατική προπόνηση στο γυμναστήριο ή από τη σκέψη για τζόκινγκ στη φύση. Όλα αυτά μέχρι την Άνοιξη όπου οι πρώτες ζέστες ημέρες ξεκινούν και η σκέψη του καλοκαιριού τριβελίζει το μυαλό. Οι μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου ψάχνουν ασταμάτητα κάποια μαγική συνταγή όπου σε ελάχιστο χρόνο, σχεδόν μηδενικό, θα απαλλάξει το σαν τη βαρυχειμωνιά σώμα από όλες τις αμαρτίες των προηγούμενων μηνών. Αδύνατον! Ακόμα και ο Panoramix στο χωριό των Γαλατών δεν το είχε καταφέρει! Μήπως λοιπόν φέτος ήρθε η στιγμή για όχι μία ακόμη υπόσχεση που δεν θα τηρηθεί αλλά για μία ουσιαστική αλλαγή; Μία λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες του εαυτού και θα προκαλεί αισθήματα ευφορίας και όχι καταπίεσης;


Γιατί να περπατάς αφού μπορείς να χορέψεις;

Ο χορός αποτελεί μία ιδανική μορφή άσκησης που βοηθά ακόμη και τους πιο νωχελικούς να δουν τη γυμναστική με άλλο μάτι!
Είναι τρόπος διασκέδασης, είναι τρόπος εκτόνωσης αλλά το κυριότερο είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης που προκαλεί τέρψη στην ψυχή και το σώμα ενώ η εντατική ενασχόληση με τον χορό επιφέρει στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη.

Αν θέλετε να ακονίσετε το μυαλό σας και να γίνετε πιο έξυπνοι ο χορός μπορεί να σας βοηθήσει. Σύμφωνα με έρευνες η ενασχόληση με το χορό βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες του μυαλού και το προετοιμάζει για μάθηση. Κατά τη διάρκεια του χορού, το σώμα στέλνει αίμα στον εγκέφαλο, το οποίο τον τροφοδοτεί με τη γλυκόζη και το οξυγόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά ενώ σε επίπεδο ψυχολογίας ο χορός βοηθάει στην αντιμετώπιση συναισθηματικών διαταραχών. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του "Αlbert Einstein College of Medicine" στη Νέα Υόρκη, ο χορός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι το 76% των ανθρώπων που χόρευαν σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσίαζε λιγότερα σημάδια άνοιας, σε σύγκριση με άλλες σωματικές και γνωστικές δραστηριότητες.

Ο χορός είναι πολύ καλή άσκηση που βοηθάει το σώμα να αδυνατίσει αλλά και να διατηρηθεί υγιές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χορευτές έχουν σώματα άξια θαυμασμού! O χορός -μαζί με το κολύμπι- είναι μια από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις. Αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού, βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και επομένως συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι 90" χορογραφίας διαγωνιστικού τύπου (υψηλού δηλαδή επιπέδου) ισοδυναμεί με 800 μέτρα σπριντ!

Ένας χρόνος συστηματικής ενασχόλησης με τον χορό βοηθά στη σύσφιγξη των κοιλιακών, δυναμώνει τον κορμό και γυμνάζει τα άκρα, ενώ παράλληλα χαρίζει ευλυγισία. O μαθητής διδάσκεται να συντονίζει τα διάφορα μέλη του σώματός του, αποκτώντας αρμονία στην κίνηση. Επίσης, μέσα από τον χορό, διδάσκεται κανείς να στέκεται και να περπατάει σωστά, ελέγχοντας το σώμα του. Όλα αυτά επιτυγχάνονται και με τη βοήθεια της διαφραγματική αναπνοής, που ισχυροποιεί την καρδιά και διευρύνει την ελαστικότητα των πνευμόνων.

Τα οφέλη, όμως, δεν είναι μόνο σωματικά. Η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης, μια διέξοδος από την καθημερινότητα και το στρες.

Ποτέ δεν είναι αργά για νέα ξεκινήματα... Μαθήματα χορού μπορεί να ξεκινήσει ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση.

Ο χορός αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο να βρεις τον εαυτό σου αλλά και να τον χάσεις την ίδια στιγμή... Να ξεφύγεις από τις έννοιες και τα άγχη και να θυμηθείς λίγο τα θέλω σου.

Tango, rumba, mambo, salsa, cha-cha-cha, foxtrot, flamenco, break dance, hip – hop, street dance, R&B καθώς και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι μόνο μερικά από τα είδη χορού που μπορείτε να επιλέξετε.


Εσείς; Χορεύετε;

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας