Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ Τράμπ και Ρεπουμπλικάνων

Η ισορροπία έχει σχέση με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
Διεθνή
Πέμ, 08/03/2018 - 11:35
Γράφει το Newsroom

Στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου, ενώ παρασκηνιακά προσπαθεί να τον αποτρέψει από την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με το “Politico”.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αϊόβα μέσα στην εβδομάδα ο Πενς υποστήριξε δημοσίως τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, που έχουν προκαλέσει ανησυχία σε μια στρατιά συμβούλων του Λευκού Οίκου, αλλά και στον ίδιο, καθώς παραδοσιακά είναι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου και της φιλοσοφίας της ελεύθερης αγοράς. “Όταν πρόκειται για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) ή για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα κι αλουμινίου, ο πρόεδρος Τραμπ βάζει πρώτα τους Αμερικανούς εργαζόμενους, τις αμερικανικές εταιρίες, αλλά και τους Αμερικανούς αγρότες”, δήλωσε ο Πενς στην ομιλία του για την πολιτική προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, όταν επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συντάχθηκε με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης που ασκούν πιέσεις προς τον Τραμπ, ώστε να αποσυρθεί το σχέδιο εμπορικού προστατευτισμού που έθεσε σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου, σε συνάντησή του με διευθυντικά στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας.

Ο Πενς μαζί με περισσότερα από έξι στελέχη του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου μεταφέρουν σιωπηλά μηνύματα στον Τραμπ, από τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο, οι οποίοι έχουν δημόσια αντιταχθεί στο σχέδιο επιβολής των δασμών που προγραμματίζεται ν’ ανακοινωθεί σήμερα. Παράλληλα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει μία ουδέτερη στάση, έναντι του εκνευρισμού που εκφράζουν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι που ήλπιζαν ότι θα είχε μία περισσότερο επιθετική παρέμβαση ασκώντας όλη την επιρροή του στον Τραμπ.

Στη διάρκεια της θητείας του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ, ο Πενς είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στο να εκφράζει τυχόν διαφωνίες που έχει με τον πρόεδρο σε ιδιωτικό επίπεδο, αποφεύγοντας δημόσιες τοποθετήσεις. Μερικές φορές ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει το στόμα κλειστό αρνούμενος να εκφράσει τις προσωπικές του απόψεις όταν ήταν διαφορετικές από τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ένας πολιτικός σύμβουλος ομάδας υποστηρικτών που κινείται εκτός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χαρακτήρισε “μεγάλη απογοήτευση” τη στάση του Πενς στο θέμα των δασμών, τονίζοντας ότι το ίδιο αισθάνονται και οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι υποστηρικτές της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Η στάση αυτή οδηγεί μερικούς Ρεπουμπλικάνους να τον χαρακτηρίσουν αδύναμο αντιπρόεδρο, συγκρίνοντας τον ανεπιτυχώς με τον Νταν Κουέιλ, που ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Ωστόσο, η μετριοπαθής αυτή στάση του τον έχει καταστήσει αγαπητό στον πρόεδρο Τραμπ, με τον οποίο ο Πενς έχει κατορθώσει ν’ αποφύγει τις δημόσιες φραστικές συγκρούσεις κι επιθέσεις, που οδήγησαν στην παραίτηση τον οικονομικό σύμβουλο Γκάρι Κον.

“Δεν είναι δουλειά του αντιπροέδρου ν΄ ασκεί δημόσια κριτική στην πολιτική του προέδρου. Όποια κι αν είναι η άποψη του Πενς για μία πολιτική, θα εργαστεί σκληρά και θα βοηθήσει στην εφαρμογή της ατζέντας του προέδρου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άλεξ Κόναντ, που έχει διατελέσει διευθυντής επικοινωνίας αλλά και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Μάρκο Ρούμπιο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Η άσκηση δημόσιας κριτικής που προκλήθηκε στο εσωτερικό αλλά και εκτός των ΗΠΑ από το θέμα της επιβολής των αναφερόμενων δασμών, είναι γεγονός ότι έφερε τον Πενς σε δύσκολη θέση. Ως πρώην μέλος του Κογκρέσου όπου και εκπροσωπούσε την πολιτεία της Ιντιάνας, ο Πενς έχει έναν ρόλο πολιτικού συνδέσμου μεταξύ του Λευκού Οίκου και των συντηρητικών στο Καπιτώλιο. Έτσι, σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρίσκεται ανάμεσα σ’ έναν πρόεδρο που είναι αμετακίνητος για την εφαρμογή της πρότασης του και στους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο που για πρώτη φορά τηρούν δημόσια αρνητική στάση κατά του Λευκού Οίκου.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει: “μεγάλη ανησυχία μεταξύ των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ότι αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σ’ έναν μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο”.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, παρότρυνε τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει σε μια περισσότερο “χειρουργική” και “στοχευμένη” προσέγγιση για τους δασμούς.

“Ο αντιπρόεδρος υποστηρίζει πλήρως την πολιτική ατζέντα του προέδρου, ενώ ο τίμιος διαμεσολαβητικός ρόλος που έχει ως αντιπρόεδρος δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί έναντι της μιας ή της άλλης πλευράς”, σχολίασε στο “Politiko” το γραφείο του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Οι κινήσεις του προέδρου Τραμπ έχουν προκαλέσει την άσκηση δριμείας κριτικής από ομάδες υποστηρικτών που κινούνται στις παρυφές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκτός κι εντός του Κογκρέσου, που θεωρούν ότι η επιβολή των δασμών “αποτελεί προσβολή της οικονομικής ελευθερίας”.

Ως κυβερνήτης στην Ιντιάνα, ο Πενς ήταν ένας διαρκής υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου, ενώ ενθάρρυνε τους εκπροσώπους της πολιτείας στο Κογκρέσο να υποστηρίξουν τόσο την Αρχή για την Προώθηση του Εμπορίου, όσο και τη Συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπόριο στον Ειρηνικό (TPP), στην εφαρμογή της οποίας εναντιώθηκε προεκλογικά ο πρόεδρος Τραμπ. Σε επιστολή του, ο Πενς, είχε υποστηρίξει “τη μείωση των δασμών αλλά κι άλλων εμποδίων στο εμπόριο, ώστε οι επιχειρηματίες της πολιτείας να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές αλλά και ισότιμο ανταγωνισμό παγκοσμίως. Αυτό πρέπει να πράξει το Κογκρέσο”, σημείωνε ο Πενς στην επιστολή του.

Αρκετοί από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Πενς, θα προτιμούσαν οι δασμοί να στόχευαν συγκεκριμένες χώρες -ειδικότερα την Κίνα- παρά την κάθετη εφαρμογή τους στις εισαγωγές του χάλυβα και του αλουμινίου στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας αρνητικά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά και την ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, η εφαρμογή της πολιτικής των δασμών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ προδιαγράφονται εξαιρέσεις για μερικές χώρες επί τη βάσει ζητημάτων που άπτονται της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας. Στις χώρες αυτές, συμπεριλαμβάνονται ο Καναδάς και το Μεξικό.

Οι επικριτές της επιβολής των δασμών έχασαν έναν βασικό εκπρόσωπο μετά την αποχώρηση του Γκάρι Κον από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, αλλά πολλοί από τους ανθρώπους του προέδρου Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Πενς, τον παροτρύνουν να υποχωρήσει πριν η πολιτική των δασμών εφαρμοστεί.

“Συμφωνώ με την προσπάθειά του να σταματήσει την εφαρμογή μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών. Ωστόσο, νομίζω ότι κάποιος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για το πως θα το κάνει. Μπορεί να κυνηγήσει την Κίνα που έχει διαπράξει τις μεγαλύτερες παραβιάσεις”, δήλωσε ο Λάρι Κάντλοου, που είναι υποστηρικτής της ελεύθερης οικονομίας και θεωρείται πιθανός αντικαταστάτης του Κον. Ο Κάντλοου εκτιμά ότι η κάθετη επιβολή των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ, ενώ ευελπιστεί ότι ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Τραμπ -συμπεριλαμβανομένου του Πενς- θα μπορέσει να περιορίσει την εφαρμογή του μέτρου.

Πηγή: “Politico” - ΑΠΕ ΜΠΕ

Newsroom