Σάββατο - 16 Δεκεμβρίου 2017

Αγωνία για τους μετανάστες στα νησιά: Θα χαθούν ζωές κύριε Τσίπρα

Αγωνία για τους μετανάστες στα νησιά: Θα χαθούν ζωές κύριε Τσίπρα

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με την οποία καλούν την ελληνική κυβέρνηση να βάλει τέλος στην περιοριστική πολιτική όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έστειλαν 20 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πολιτική υποχρεώνει τους ανθρώπους αυτούς να ζουν σε ανασφαλείς εγκαταστάσεις ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.

Είκοσι οργανώσεις έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 15.200 άνθρωποι

«Η κατάσταση στα νησιά συνεχίζει να επιδεινώνεται και το Νοέμβριο παρά την προηγούμενη επιστολή που εστάλη στον Τσίπρα με έκκληση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα» επισημαίνουν οι οργανώσεις στην επιστολή τους αυτή.

«Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κατάσταση αυτή στα νησιά όπου χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε εγκαταστάσεις χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Είμαστε σε μάχη με το χρόνο. Θα χαθούν ξανά ζωές αυτό το χειμώνα εκτός αν οι άνθρωποι μετακινηθούν με οργανωμένο τρόπο προς την ηπειρωτική χώρα» αναφέρει η Jana Frey, η διευθύντρια του ελληνικού παραρτήματος της International Rescue Committee.

Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης έχουν, μάλιστα, ζητήσει να συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να του παρουσιάσουν τις επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν για τα νησιά και να καταθέσουν προτάσεις. Το αίτημά τους, όμως, δεν έχει μέχρι στιγμής απαντηθεί.

Αν και οι 20 οργανώσεις σημειώνουν ότι τον Οκτώβριο μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς και δομές στην ηπειρωτική χώρα 2.000 μετανάστες από Λέσβο και Σάμο, παρατηρούν ωστόσο ότι το μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό καθώς ήδη τον συγκεκριμένο μήνα ο υπερβάλλων αριθμός των φιλοξενούμενων μεταναστών ήταν της τάξης των 5.000 ανθρώπων.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον εγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών σε αυτές τις τρομακτικές συνθήκες για άλλον ένα χειμώνα. Ελλάδα και ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν άμεσα» τόνισε από την πλευρά της η Έυα Κοσσέ από το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης Human Rights Watch.

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι καταδικαστική για πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα θα πρέπει επειγόντως να συνεργαστούν για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά» τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 22ας Νοεμβρίου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 15.249 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων 8.437 στη Μυτιλήνη, 2.575 στη Χίο, 2.240 στη Σάμο, 1.108 στη Λέρο, 1.033 στην Κω και 126 σε άλλα νησιά.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας