Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018

Αντωνοπούλου: Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τον ανεπτυγμένο κόσμο

Αντωνοπούλου: Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τον ανεπτυγμένο κόσμο

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλούς ανθρώπους που δεν εργάζονται, να εξαρτώνται από λίγους που εργάζονται».

«Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα φαινόμενο που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου. Η διεθνής κοινότητα, αλλά και κάθε χώρα ξεχωριστά, οφείλουν να προσεγγίσουν το ζήτημα ταυτόχρονα από δύο σκοπιές: αφενός μεν από τη σκοπιά των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που υπαγορεύουν την προστασία της τρίτης ηλικίας, αφετέρου δε, από την σκοπιά της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στην ομιλία της, στην 50η Σύνοδο της Επιτροπής για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που διεξήχθη από τις 3 έως τις 6 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσκλήθηκε από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Θεμάτων του ΟΗΕ, ως κεντρική ομιλήτρια στο θέμα της γήρανσης του πληθυσμού και τις προκλήσεις που αυτή δημιουργεί για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου, «ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς λιτότητας, η ισορροπία ανάμεσα στα δύο αυτά σκέλη είναι δύσκολη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλούς συνταξιούχους και λίγους νέους. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλούς ανθρώπους που δεν εργάζονται, να εξαρτώνται από λίγους που εργάζονται». Επομένως, συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός, «η λύση είναι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να συμμετέχει στην οικονομική ζωή και αυτό αφορά όλες τις ηλικίες». Όπως είπε, «το 50% των ανέργων είναι μεταξύ 15 και 24 ετών. Ταυτόχρονα, το 29% των ανέργων είναι από 45-67 ετών και το 17% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών».

«Η οικονομία μας ήδη στερείται» -κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου- «και θα στερηθεί πολύτιμους πόρους, πολύ περισσότερο στις επόμενες δεκαετίες, αν δεν φροντίσουμε σήμερα για την εκπαίδευση, απασχόληση και κατάρτισή τους, ώστε, όσο το δυνατόν, περισσότεροι πολίτες να παραμένουν οικονομικά ενεργοί, όχι μόνο παράγοντας, αλλά και καταναλώνοντας».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας