Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018

Αντωνοπούλου: Mε καθεστώς πλήρους απασχόλησης δύο στους τρεις απασχολούμενους

Αντωνοπούλου: Mε καθεστώς πλήρους απασχόλησης δύο στους τρεις απασχολούμενους

Την πεποίθηση πως «τα τρία τελευταία χρόνια, η Eurostat καταγράφει σταθερά μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα» εκφράζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ, μεταξύ Οκτωβρίου 2016 και Οκτωβρίου 2017, από 23,3% στο 20,7%, αντιστοίχως.

«Η ανεργία υποχωρεί, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» επισημαίνει η κυρία Αντωνοπούλου, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο ότι, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το υπουργείο Εργασίας, το διακύβευμα δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά και το είδος των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται.

«Προσωπικά, θεωρώ ότι, διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα και με δεδομένη την αδιαμφισβήτητη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο, σε συνδυασμό με τις πολιτικές απασχόλησης που προωθούμε, η ανεργία θα συνεχίσει με γρηγορότερους ρυθμούς την πτωτική της πορεία. Παράλληλα, με την έξοδο από τα μνημόνια, θα επανέλθει και η εργασιακή κανονικότητα στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας που κληρονομήσαμε» εκτιμά η κ. Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, «από τις συνολικά 143.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2017 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017), το 44,02% ήταν πλήρους απασχόλησης, εν αντιθέσει με το 2014, οπότε είχαν δημιουργηθεί 99.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων μόλις το 38,82% ήταν πλήρους απασχόλησης. Επομένως, το 2017, η πλήρης απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το success έτος 2014».

«Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι αυτή αναδεικνύεται κάθε χρόνο με το ειδικό τεύχος του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Όπως υπογραμμίζει, «βάσει του ειδικού τεύχους, ως πλήρης απασχόληση θεωρείται η μισθωτή εργασία που υπερβαίνει τις 35 ώρες εβδομαδιαίως.

Με γνώμονα, λοιπόν, τις 35 ώρες εβδομαδιαίως, προκύπτει πως στο σύνολο των 1.824.437 θέσεων, οι 1.248.647 είναι πλήρους απασχόλησης (68,44%) και οι 575.790 είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης (31,56%). Με άλλα λόγια, δύο στους τρεις απασχολούμενους εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας