Παρασκευή - 23 Φεβρουαρίου 2018

Οι αρχές συλλέγουν τα κομμάτια της δράσης και των «σχέσεων» του 29χρονου με την εγχώρια τρομοκρατία.

Οι αρχές συλλέγουν τα κομμάτια της δράσης και των «σχέσεων» του 29χρονου με την εγχώρια τρομοκρατία.

Οι 8 ταυτότητες που είχε στην κατοχή του ο 29χρονος με διαφορετικά στοιχεία σε καθεμία αλλά και άλλα κρυσφύγετα, που εκτιμάται οτι ο συλληφθείς μετέφερε τον οπλισμό σε κάποια από αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής, αφού  θεωρείται πιθανό ότι τις έχει χρησιμοποιήσει ή σκόπευε να τις χρησιμοποιήσει για την ενοικίαση χώρων, αυτοκινήτων, ή άλλες συναλλαγές, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης για την οποία κατηγορείται.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης την πιθανότητα ο 29χρονος να ετοιμάζόταν για νέα αποστολή τρομοδεμάτων σε σχέση με το βαρύ φορτίο που μετέφερε κατά τη στιγμή της σύλληψης του.

Μετά τη σύλληψή του το πρωί του Σαββάτου με την κατηγορία ότι σχετίζεται με την αποστολή του φονικού τρομοφακέλου στον Λουκά Παπαδήμου και τα τρομοδέματα που έφτασαν μέχρι το γραφείο του Σόιμπλε και του ΔΝΤ στο Παρίσι συλλέγει τα κομμάτια της δράσης και των «σχέσεων» του με την εγχώρια τρομοκρατία. 

Η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι έχει στα χέρια της έναν πολύ δυνατό «κρίκο» που συνδέει τις τρομοκρατικές οργανώσεις των Πυρήνων της Φωτιάς, του Επαναστατικού Αγώνα αλλά και της Πόλας Ρούπα και της Ομάδας των Λαϊκών Αγωνιστών.

H Πόλα Ρούπα κατά την σύλληψή της
H Πόλα Ρούπα κατά την σύλληψή της

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός συμμετείχε μαζί με την Ρούπα στην εκπόνηση του σχεδίου το Φεβρουάριο του 2016 για την απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του Νίκου Μαζιώτη και μελών των Πυρήνων της Φωτιάς.       

Επίσης η εύρεση  στο σπίτι του στην Αλκαμένους 4 κιλών ζελατοδυναμίτιδας εκτιμούν οι αστυνομικοί ότι τον συνδέει και με την βόμβα που εξερράγη στις 13 Οκτωβρίου του 2016 έξω από το σπίτι της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Τσατάνη.

Σε ποιες άλλες τρομοκρατικές ενέργειες τον τοποθετεί η ΕΛ.ΑΣ         

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ο ρόλος του 29χρονου στην στην  έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ στις 24 Νοεμβρίου του 2015 την οποία ανέλαβε η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Στην  απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016.Ο μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί.  Αλλά και στην έκρηξη βόμβας στην τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα 19 Απριλίου 2017.

Την ευθύνη είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. 

Συμμετείχε και στο σχέδιο Γοργοπόταμος 

Το σχέδιο «Γοργοπόταμος» ήταν  το σχέδιο που είχαν εκπονήσει τον Ιανουάριο του 2015 Πυρήνες μαζί με τον τότε δραπέτη Χριστόδουλος Ξηρός για την απελευθέρωση μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς απο τον Κορυδαλλό.

Η σύλληψη του Ξηρού είχε τινάξει το σχέδιο στον αέρα και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 29χρονος είχε ρόλο.

Φίλος ηγετικού στελέχους των Πυρήνων - Πότε πέρασε στην παρανομία    

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος αντιεξουσιαστής που εργαζόταν σε καφενείο είναι φίλος ηγετικού μέλους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και μέχρι το 2015 παραβρίσκονταν ως αλληλέγγυος στις δίκες των μελών της Συνωμοσίας. Από το 2015 και μετά τα ...ίχνη του χάθηκαν και εκτιμάται ότι μέσα σε αυτό το διάστημα πέρασε για τα καλά στο χώρο της παρανομίας.

Ο ίδιος είχε συλληφθεί το 2011 για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στο Πολυτεχνείο εξ ου και  υπήρχαν στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ τα δακτυλικά του αποτυπώματα που στη συνέχεια ταυτίστηκαν με το αποτύπωμα που είχε βρεθεί στο τρομοπακέτο που είχε αποσταλεί στον Β. Σόιμπλε και παρέμενε ως «ορφανό» στα χέρια της αντιτρομοκρατικής. Ο 29χρονος το 2012 είχε μετάσχει και σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού στο πλαίσιο συμπαράστασης στα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

Τον παρακολουθούσαν δυο εβδομάδες 

Ολόκληρο οπλοστάσιο μέσα σε  ταξιδιωτικούς σάκους, και σακούλα σκουπιδιών μετέφερε ο 29χρονος την ώρα που οι αστυνομικοί έκαναν την επιχείρηση να τον συλλάβουν ενώ έβγαινε από το σπίτι στην οδό Αλκαμένους. 

 

Ο 29χρονος είχε τεθεί σε παρακολούθηση τον τελευταίο καιρό, ενώ η σύλληψη του έγινε σε εκτέλεση εντάλματος του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, με βάση τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ  την ώρα που τον συνέλαβαν  μετέφερε, μέσα τρεις ταξιδιωτικούς σάκους, ενα τσαντάκι μέσης και μια σακούλα σκουπιδιών : 8 πλαστές ταυτότητες, δύο πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια, πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη και δύο πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη και μια πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας, 

Ακόμη στο σπίτι που είχε νοικιάσει βρέθηκαν πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων, φυτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ 

  • 8 πλαστές ταυτότητες,
  • 2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,
  • πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη και 2 πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη,
  • πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας,
  • πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων, φυτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών και
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ψάχνουν αν ο 29χρονος μετακόμιζε το οπλοστάσιο σε άλλη γιάφκα.      

Η μαρτυρία της γειτόνισσας

Γυναίκα η οποία μένει κοντά στο σπίτι όπου συνελήφθη ο 29χρονος, μίλησε στις τηλεοπτικές κάμερες και ανέφερε πως τις προηγούμενες ημέρες είχε δει τον 29χρονο μαζί με περίπου πέντε ακόμη άτομα, έξω από το σπίτι. Τονίζει πως όλοι φορούσαν μαύρα ενώ κρατούσαν και μια μεγάλη μαύρη σακούλα. Η ίδια αναφέρθηκε στην παρουσίας μιας γυναίκας η οποία του έλεγε: «Μπράβο τα καταφέραμε».

 

Το αποτύπωμα του βρέθηκε στο «τρομοπακέτο» Σόιμπλε   

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταλυτικό στοιχείο για την σύλληψη του 29χρονου ήταν το αποτύπωμα και το DNA που βρέθηκαν στον «τρομοφάκελο» που είχε αποσταλεί στο γραφείο του τότε γερμανού ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε. Οι γερμανικές αρχές είχαν τότε στείλει τα στοιχεία  στην ΕΛ.ΑΣ που είχε καταχωρίσει το DNA ως «ορφανό» πλην κρίσιμο στοιχείο για την ταυτοποίηση του κατασκευαστή ή του αποστολέα του φακέλου. Η ταυτοποίηση του σήμερα ήταν απλή υπόθεση, καθώς ο νεαρός είχε συλληφθεί το 2011 σε επεισόδια αντιεξουσιαστών με την αστυνομία και τα αποτυπώματά του υπήρχαν στην βάση δεδομένων της αστυνομίας.     

Την ευθύνη για τον τρομοφάκελο στον Σόιμπλε και στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι ( όπου είχε εκραγεί και τραυματίσει μια υπάλληλο) είχε αναλάβει η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. 

Ερευνες σε τρία σπίτια 

Ένα από τρία σπίτια είναι αυτό στη συμβολή των οδών Περγάμου και Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής, από το οποίο βγήκε ο 29χρονος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς που του είχαν στήσει ενέδρα. Τα άλλα δύο σπίτια είναι το πατρικό του

και ένα ακόμα διαμέρισμα στο Ελληνικό.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναζητούν γιάφκα με οπλισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν εντοπίσει κάτι τέτοιο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αύριο (29.10.2017) στις 10:00 στο Εφετείο προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης. Θα παρουσιαστεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Στις 12:00 θα μεταφερθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων για συμπληρωματική δίωξη, όσον αφορά στα όπλα που είχε μαζί του και τα άλλα ευρήματα.

 

 

 

 

Απο την επιχείρηση σε δεύτερο σπίτι στο Ελληνικό
Απο την επιχείρηση σε δεύτερο σπίτι στο Ελληνικό

 

 

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας