Κυριακή - 18 Φεβρουαρίου 2018

Πλειστηριασμοί εξπρές για χρέη στην εφορία

Πλειστηριασμοί εξπρές για χρέη στην εφορία

Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην εφορία ήταν ελάχιστοι και διεξάγονταν κυρίως για μεγάλους οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ. Ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι, διότι η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την εμπορική τιμή.

Το μήνυμα που στέλνουν οι Αρχές είναι πλέον ξεκάθαρο. Όσοι δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς την εφορία, θα δουν σύντομα τα ακίνητά τους να οδηγούνται σε πλειστηριασμό.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν. Διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για οφειλές προς την εφορία.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίζουν να βγαίνουν όσο όσο στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τα ακίνητα φορολογούμενων και επιχειρήσεων που χρωστούν στην εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει εκποιήσεις 2.000 ακινήτων οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ. Όσο περνάνε οι μήνες ο κλοιός θα σφίγγει περισσότερο και θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα οφειλετών με μικρότερα χρέη.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει πως το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Η κατάσχεση είναι το πρώτο βήμα των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι φορολογικές Αρχές για να διασφαλίσουν την είσπραξη της οφειλής. Το επόμενο βήμα είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι θα γίνονται ευκολότερα με το πάτημα ενός κουμπιού στα γραφεία των συμβολαιογράφων μακριά από τις εντάσεις και τα επεισόδια που θα εξακολουθούν να καταγράφονται έξω από τα ειρηνοδικεία από τις διάφορες συλλογικότητες και τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών.

Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές, σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας