Κυριακή - 18 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα η αρχή των χειμερινών εκπτώσεων

Σήμερα η αρχή των χειμερινών εκπτώσεων

Πρεμιέρα κάνουν την δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους οι ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στα καταστήματα της χώρας, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες έως την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου. Οι «πολυπόθητες» για εμπόρους και καταναλωτές εκπτώσεις αναμένεται να αποτελέσουν μια ακόμα ανάσα στους μερικώς ανεβασμένους τζίρους των εορτών.

Ωστόσο πρωτίστως θεωρούνται σημαντικές ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού, για ακόμα μια φορά, κατά την εορταστική περίοδο οι μεγάλες επιχειρήσεις φάνηκαν να παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα των μικρών του εμπορίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ενώ η αγορά κινήθηκε θετικά με το συνολικό τζίρο να παρουσιάζεται αυξημένος κατά 2,5% οι μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα εμφάνισαν αύξηση κατά μέσο όρο 5%-6% ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η αύξηση κινήθηκε και σε διψήφια νούμερα. Μεγάλοι χαμένοι πάντως φαίνεται να είναι οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές αποφάσισαν να περιμένουν τις εκπτώσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες. Έτσι οι επιχειρήσεις του κλάδου παρουσίασαν συνολικά πτώση έως και 12%.

Για τις χειμερινές εκπτώσεις, όπως αναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σε επιστολή της προς τους εμπορικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες μέλη της, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καταστηματάρχες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 με ωράριο από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας