Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018

ΘΕΑΜΑ - ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΓΚ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ!

ΘΕΑΜΑ - ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΓΚ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ!

140 χρόνια Γουίμπλεντον - 196 χρόνια Ελλάδα...

Η Ελλάδα δεν συμπλήρωσε ακόμα 200 χρόνια ανεξάρτητου "θεσμικού"κράτους.
Το τένις καθιερώθηκε ως θεσμικό τουρνουά στο αγγλικό προάστιο "Γουϊμπλεντον" πριν...140 χρόνια ακριβώς.
Φέτος στον τελικό γυναικών υπήρχε και γαμπρός "Ελληνίδας", ως ο υψηλότερος καλεσμένος. Ο Ισπανός πρώην βασιλιάς (παραιτήθηκε υπέρ του γυιού του Φελίπε) Χουάν Κάρλος με την Σοφία στο πλευρό του.

Αυτό συνέβη γιατί στον τελικό έπαιξε και κέρδισε η 23χρονη Καρμπίν Μουγκουρούθα.
Νίκησε την 37χρονη Βένους Γουίλλιαμς.


Η 36χρονη αδελφή της Σερένα φέτος δεν διακρίθηκε. Ηταν όμως στον ίδιο τελικό πριν τρία χρόνια με την ίδια Ισπανίδα αντίπαλο και τότε κέρδισε η Γουϊλλιαμς.
Οι γυναίκες τενίστριες έχουν ξεφύγει απο το παλαιό πρότυπο και με προφανές ντόπιγκ τα σώματά τους μοιάζουν εξαιρετικά με τα σώματα αθλητριών στίβου. Δηλαδή τα στήθη εξαφανίζονται, τα πόδια φουσκώνουν, το σαγόνι τετραγωνίζει, τα μπράτσα γίνονται σαν αυτά των "μπόντι γκάρντς.

Το ντοπιγκ ιδιαίτερα αυτό που ήρθε απο τις ανατολικές χώρες είχε μια συνέπεια που προκάλεσε σάλο και στην πορεία άλλαξε δραστικά.
Επηρέαζε και οδηγούσε και σε αλλαγή φύλλου. Πιο χτυπητή η περίπτωση της Αντρέα Κρίγκερ που σήμερα είναι ο Αντρέας Κρίγκερ.
Η φετινή νικήτρια περισσότερο συζητήθηκε για τα καμώματα της προπονήτριάς της, της Κοντσίτα Μαρτίνες, πρώτης Ισπανίδας που είχε νικήσει στο ίδιο τουρνουά.

Οι κάμερες ήταν συνεχώς στην Μαρτίνες και μια συνοδό της και δεν έδειξαν ούτε δευτερόλεπτο τους γονείς της νικήτριας. Ηταν εκεί; Η μήπως θύμωσαν για την Μαρτίνες και δεν ήταν;

Το τένις προσφέρει θέαμα και στις γυναίκες θέαμα σημαίνει σέξι εμφανίσεις και ερωτικά υπονοούμενα. Η Μουγκουρούθα δεν έχει σχέση σωματικά με το κορίτσι που είχε ξεκινήσει πριν χρόνια. Το ανεβοκατέβασμα των αδελφών Γουίλιαμς μόνο φυσιολογικό δεν είναι. Η Βένους που στα 30 της δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια της φέτος στα 37 πετούσε...
Η Σερένα με το απίστευτο φούσκωμα στα πόδια και τα μπράτσα ξαφνικά άρχισε να σέρνεται. Προφανώς χρειαζόταν χώρος στην κατά ένα χρόνο μεγαλύτερη αδελφή της.

Καμία τους δεν είναι παντρεμένη, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ όταν αναφέρονται στην Μαρτίνες, την συμπληρώνουν με την Μαρτίνα Ναβρατιλοβα...

Από τις μεγάλες τενίστριες και νικήτριες στα μεγάλα τουρνουά μόνο η Γκράφ έκανε παιδιά και οικογένεια με τον Αντρέ Αγκάσι.
Παρότι τα χρήματα είναι πάρα πολλά η απουσία γάμων και παιδιών είναι ηχηρή, κάτι που παρατηρεί κανείς και στους μεγάλους πρωταθλητές στίβου, αν και όχι τόσο πυκνά...

Στον τελικό των ανδρών περίεργο είναι το ανεβοκατέβασμα του ελβετού Ρότζερ Φεντερερ.


Το τένις χρειάζεται μια ώθηση εμπορική για να αυξήσει τα έσοδά του, άρα εκτός από το θέαμα και τα σέξι κορίτσια χρειάζονται και ρεκόρ.

Ο Φέντερερ, ο δικός μας Πητ Σάμπρας και ο πολύ παλιαός Ρέντσοου έχουν το ρεκόρ κατάκτησης του Γουϊμπλεντον. Από επτά. Ο μόνος που συνεχίζει και μπορεί να το καταρρίψει είναι ο Φέντερερ στα 36 του χρόνια...

Αρα η βιομηχανια που έχει ανάγκη να δείξει θέαμα και ρεκόρ έχει επιλογή: Να το πάρει φέτος ο Φέντερερ. Και έτσι ξαφνικά απο "πεθαμένος" αθλητικά πριν 3-4 χρόνια λόγω ηλικίας ...αναστήθηκε και φέτος στο Γουϊμπλεντον δεν έχει χάσει ούτε ένα σετ!
Στον τελικό με τον Κροάτη Τσίλιτς ο Φέντερερ σπάει το ρεκόρ και προκαλεί το ενδιαφέρον κοινού και "χορηγών".

Τα κατάφερε χωρίς "ντόπιγκ". Και να μας βασανίζουν 3-4 χρόνια στο Αλκατράζ δεν θα το δεχθούμε, αν και ειδικά στο τένις δεν έχει πιαστεί ούτε ένας ντοπαρισμένος ποτέ...Δεν υπάρχει βέβαια και ντοπιγκ κοντρόλ και δεν γνωρίζει κανείς τι περιέχουν τα μπουκαλάκια χωρίς ταυτότητα απο τα οποία πίνουν χρωματιστά υγρά οι αγωνιζόμενοι. Το νερό είναι το μόνο με ταυτότητα (εβιαν) και φέτος και πάντα. 
Αρα; 
Γιατί να μην πίνουν ένα γνωστό ενισχυτικό ( gatorade, lucozade κλπ) που θα τους έδινε και μεγάλα έσοδα να το πίνουν δημόσια διαφημιστικά;
Αν παρατηρείτε την ώρα που πίνουν το "ανώνυμο¨ χρωματιστό υγρό πίνουν και μια γουλιά επώνυμο νερό. Οχι γιατί το έχουν ανάγκη, αλλά γιατί οι κάμερες δείχνουν εκείνη τη στιγμή τη μάρκα και είναι στα πλαίσια της αμοιβής από διαφημίσεις.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι όλα είναι ψεύτικα στο χώρο και προϊόντα ντοπιγκ στο χώρο του αθλητισμού. Ούτε ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε ρεκόρ και αγώνες. Το θέαμα παραμένει θέαμα και μάλιστα πολύ καλό. Τα ρεκόρ γίνονται νόμιμα.
Απλά να ξέρουμε τι βλέπουμε. Και να έχουμε τις βασικές πληροφορίες.
Ειδικά για το πιο σημαντικό τουρνουά τένις αυτές είναι:

140 ΧΡΟΝΙΑ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ!

Το τουρνουά του Γούίμπλεντον έκανε πρεμιέρα πριν ακριβως 140 χρόνια,το καλοκαίρι του 1877! σ' ένα χώρο που βρισκόταν δίπλα στην οδό Γουόρπλ του Γουίμπλεντον. Τη χρονιά εκείνη έγινε μόνο το τουρνουά των ανδρών, στο οποίο συμμετείχαν 22 παίκτες. Ο πρώτος γύρος ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου και ο τελικός έγινε στις 19 Ιουλίου, με αντιπάλους τον Σπένσερ Γκορ και τον Γουίλιαμ Μάρσαλ. Έπειτα από αγώνα, που διήρκεσε μόλις 48 λεπτά, ο Γκορ επιβλήθηκε άνετα του Μάρσαλ με 3-0 σετ (6-1, 6-2, 6-4), ενώπιον 300 θεατών.
Το 1884 προστέθηκαν τα τουρνουά γυναικών, διπλού ανδρών και γυναικών, και από το 1913 το τουρνουά του μικτού.

Το 1905 έγινε διεθνές, ενώ από το 1922 οι εγκαταστάσεις του μεταφέρθηκαν δίπλα στην οδό Τσερτς του Γουίμπλεντον, όπου παραμένουν έως σήμερα. Μέχρι το 1967 στο Γουίμπλεντον συμμετείχαν μόνο ερασιτέχνες τενίστες, ενώ από τον επόμενο χρόνο άνοιξε και στους επαγγελματίες.

Οι Άγγλοι υπερηφανεύονται για το τουρνουά τους, όχι όμως και για τις επιδόσεις των αθλητών τους. Από την εποχή του Φρεντ Πέρι το 1936 είχαν να πανηγυρίσουν κατάκτηση τίτλου από αθλητή τους και το κατάφεραν μόλις το 2013 μ’ ένα σκωτσέζο, τον Άντι Μάρεϊ. Στις γυναίκες καμία βρετανίδα δεν έχει σηκώσει το βαρύτιμο έπαθλο από το 1966, όταν νικήτρια του Γουίμπλεντον αναδείχθηκε η Βιρτζίνια Γουέιντ.

Το Τουρνουά Τένις του Γουίμπλεντον διεξάγεται κάθε χρόνο τη Δευτέρα μεταξύ της 20ης και 26ης Ιουνίου, έξι εβδομάδες πριν από την πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου. Συμμετέχουν 128 τενίστριες και 128 τενίστες, κατά τεκμήριο οι καλύτεροι του κόσμου. Για τους λοιπούς που θα γίνει δεκτή η συμμετοχή τους υπάρχει ένα προκαταρκτικό τουρνουά, μία εβδομάδα πριν από την κύρια διοργάνωση, για να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο κυρίως ταμπλό.

Οι αγώνες γίνονται σε 19 γήπεδα, που όλα έχουν επιφάνεια από γρασίδι. Το Γουίμπλεντον αγωνιστικά ευνοεί τους παίχτες με δυνατό σερβίς και βολέ, εξαιτίας της ταχύτητας και της χαμηλής αναπήδησης της μπάλας. Το Κεντρικό Γήπεδο, όπου διεξάγεται και ο τελικός, είναι χωρητικότητας 14.000 θεατών, το Νο1 11.000, ενώ 3.000 θεατές χωρά το Νο2 το τρίτο μεγαλύτερο γήπεδο, το επονομαζόμενο Νεκροταφείο των Πρωταθλητών για τις πολλές και μεγάλες εκπλήξεις που έχουν γίνει με θύματα μεγάλους τενίστες και τενίστριες.


Τις περισσότερες κατακτήσεις στους άνδρες έχουν ο άγγλος Γουίλιαμ Ρένσοου, ο ελληνοαμερικανός Πιτ Σάμπρας και ο ελβετός Ρότζερ Φέντερερ, από 7. Στις γυναίκες, η τσεχοσλοβάκα και κατόπιν αμερικανίδα Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έχει 9 κατακτήσεις.

Από ελληνικής πλευράς, ο κύπριος Μάρκος Παγδατής έχει επιτύχει την καλύτερη εμφάνιση, φτάνοντας ως τον ημιτελικό της διοργάνωσης το 2006. Από πλευράς γυναικών, η χανιώτισσα Ελένη Δανιηλίδου έφθασε μέχρι τον τέταρτο γύρο (στις 16 καλύτερες της διοργάνωσης) το 2002. Από τους ομογενείς αθλητές μας, εκτός του μοναδικού Σάμπρα, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του ελληνοαυστραλού Μαρκ Φιλιππούση, που έφθασε στον τελικό το 2003.

Για τους θεατές που γεμίζουν κάθε χρόνο τα γήπεδα του Γουίμπλεντον, αγαπημένο σνακ εδώ χρόνια αποτελούν οι φράουλες με κρέμα.
Ενδεικτικό είναι ότι 28 τόνοι φράουλας και 7 τόνοι κρέμας καταναλώθηκαν στη διοργάνωση του 2005...

Συμπέρασμα: Να βλέπουμε, να χαιρόμαστε, να απολαμβάνουμε τους αγώνες αυτούς, αλλά να ξέρουμε τι βλέπουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το ρεπορτάζ   δημοσιεύθηκε πριν τον  τελικό των αντρών και με τη νίκη του Φέντερερ 3 – 0 δείξαμε ότι οι «προφητείες» προ  «Χριστού» δείχνουν την αξία τους…

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας