Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018

ΤΡΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΡΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Μπέν, ο Άλεξ και η Μαντλίν χάθηκαν λές και τους κατάπιε η γή, λές και σηκώθηκε αέρας και πήρε τα τρία αυτά παιδιά μαζί του.

Ο τίτλος λέει ότι: τρία χαμένα παιδιά στοιχειώνουν τη Ευρώπη αλλά, οι δύο περιπτώσεις έχουν συμβεί εδώ στην Ελλάδα, και αυτό κάνει πολλές φορές να κοιτάζει κόσμος τη χώρα μας όχι και με τόσο καλό μάτι.

Η όλη αυτή φασαρία που έγινε για αυτά τα παιδιά αιτία ήταν οι γονείς τους που σαν «σκυλιά», δεν έχασαν χρόνο και σε κάθε ευκαιρία όπου βρεθήκανε και όπου σταθήκανε πάντα είχαν κάτι να πουν, όχι μόνο για τα δικά τους παιδιά, αλλά για όλα τα χαμένα παιδιά του κόσμου…

Γιατί πραγματικά οι υποθέσεις αυτές άλλαξαν και το «μοτίβο» των ερευνών τουλάχιστον μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, βάζοντας πολλές φορές ακόμα και το αδύνατο ως ύποπτο, μόνο και μόνο για να ερευνηθεί και να αποκλειστεί.

Η σκληρή όμως πραγματικότητα μας θυμίζει ότι για τα οικεία πρόσωπα των παιδιών αυτό το μαρτύριο δεν τελειώνει και όλοι τους θέλουν απαντήσεις, τις χρειάζονται ώστε να βεβαιωθούν και να ηρεμήσουν. Να καταλάβουν ότι ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος.

Στις δυο υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν στη χώρα μας του Άλεξ και του Μπεν μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα ενώ ένα μεγάλο «γιατί» σιγοτρώει την οικογένεια τους. Δεν έχει βρεθεί ούτε "τρίχα" ούτε κάποιο ρούχο τους με αποτέλεσμα να θεωρούνται «αγνοούμενοι» και η πληγή αυτή να «αιμορραγεί» συνεχώς…

Για τη χώρα μας αυτές οι εξαφανίσεις θρίλερ έρχονται σε περιόδους που ζούμε όλοι στον «κόσμο» μας. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας πειράξει. Και χαλαροί όπως ήμασταν, δεν βλέπαμε γύρω μας ότι οι απαγωγές μικρών παιδιών ανθούσαν, δεν βλέπαμε σε δημοσιεύματα ότι το εμπόριο οργάνων γινόταν φόρα παρτίδα, να μην πούμε για τις παράνομες υιοθεσίες…

Τα δυο κοινά στοιχεία που έχουν ομοιότητες ( θα μπορούσε να πει κανείς) με τις δυο υποθέσεις είναι ότι: τριγύρω υπήρχε μια οικογένεια αθίγγανων
και ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να μαρτυρά κάτι…

Αφορμή για να θυμηθούμε τις υποθέσεις αυτές είναι τα νέα στοιχεία που βρέθηκαν και ίσως φωτίσουν στο τι έγινε με τον μικρό Μπέν.

ΜΠΕΝ

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φώς που αφορούν στην υπόθεση του μικρού Μπεν Νίνταμ, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από 26 χρόνια στην Κω, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές εντόπισαν ανθρώπινο αίμα σε ένα αυτοκινητάκι και σε ένα σανδάλι, τα οποία θεωρείται πως ανήκουν στο αγόρι.

Η αστυνομία του South Yorkshire ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της εγκληματολογικής έρευνας που διεξάγεται στο Άμπερνεν αναμένεται να ληφθούν δείγματα DNA από τα αντικείμενα. Σύμφωνα με το BBC, o επιθεωρητής Jon Cousins τόνισε ότι τα ευρήματα «ενισχύουν» τη θεωρία ότι ο Μπεν σκοτώθηκε σε ατύχημα κοντά στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε.

Η επικεφαλής της ιατροδικαστικής ομάδας, η καθηγήτρια Λόρα Ντόσον, ανέφερε ότι οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα «χημικό δακτυλικό αποτύπωμα» από ουσίες που έχουν απομείνει κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης. «Είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι αυτό το χημικό προφίλ που βρέθηκε πάνω στα αντικείμενα είναι αποτέλεσμα της αποσύνθεσης του αίματος» επεσήμανε.


«Είναι αξιοσημείωτο για την ταυτοποίηση ότι υπήρξε ένας άνθρωπος που έχει αιμορραγήσει και έχει έρθει σε επαφή με αυτά τα αντικείμενα. Οι βιολόγοι τώρα έχουν στα χέρια τους αυτά τα αντικείμενα και θα ερευνήσουν την ταυτότητα του προσώπου που άφησε ίχνη αίματος πάνω τους» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», η μητέρα του μικρού Μπεν, Κάρι Νίνταμ, τόνισε πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι απόδειξη συγκάλυψης της εξαφάνισης του γιου της. Η ίδια θεωρεί πως ο γιος της σκοτώθηκε και κάποιος μετακίνησε το άψυχο σώμα του πριν ξεκινήσουν οι έρευνες στην Κω πέρυσι.
Η αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνα στο νησί τον περασμένο Οκτώβριο, υποστηρίζοντας πως ο Μπεν έχασε τη ζωή του από ατύχημα με εκσκαφέα, ενώ παρά τις έρευνες το σώμα του δεν βρέθηκε.

«Αυτό επιβεβαιώνει όλα όσα υποψιάζεται η αστυνομία. Το καθιστά λίγο πιο πραγματικό. Πιστεύουμε ό,τι πιστεύουν» λέει η Κάρι Νίνταμ στην «Daily Mail». «Δείχνει περισσότερη συνωμοσία επειδή δεν βρέθηκε το σώμα του. Αυτό αποδεικνύει αδιαμφισβήτητα πως μετακινήθηκε και θάφτηκε» τονίζει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Όλα είναι μια ολοκληρωτική συγκάλυψη».

Το σανδάλι βρέθηκε το 2012 στην περιοχή όπου εργαζόταν με τον εκσκαφέα ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, ενώ το αυτοκινητάκι σε άλλο σημείο.
Η καθηγήτρια Λόρνα Ντέισον, η οποία συνεργάζεται με την αστυνομία του South Yorkshire για την υπόθεση, δήλωσε στη «Mirror»: «Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία της αστυνομίας πως υπήρξε ατύχημα και το σώμα μετακινήθηκε. Ψάξαμε για κάτι ασυνήθιστο. Ψάχνουμε για μια αλλαγή στο χημικό δακτυλικό αποτύπωμα που μπορεί να μείνει για πολλά πολλά χρόνια. Πίσω από την αγροικία όπου ο Μπεν έπαιξε για τελευταία φορά βρήκαμε 20 έως 30 ενώσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο ως ανθρώπινο προφίλ».


ΑΛΕΞ

Όταν η Νατέλα Ιτσουαϊτζε δήλωνε το χειμώνα του 2006 την εξαφάνιση του γιού της Άλεξ που ήταν 11 χρονών, κανείς δεν πίστευε αυτό που αργότερα θα εξελισσόταν…η αποκάλυψη ταρακούνησε συθέμελα την Ελλάδα.

ΑΥΡΙΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞ

Η τραγική κατάληξη του παιδιού είχε να κάνει με πέντε συνομήλικούς του, οι οποίοι όπως ομολόγησαν … τον σκότωσαν.
Ο μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι από τη Γεωργία, ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια, και εξαφανίστηκε το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006!

Τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές τον είδαν στην περιοχή Ελιάς - Ανοίξεως της Βέροιας. Έφυγε από την προπόνηση του μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και κατευθύνθηκε προς το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ του πατριού του. Ωστόσο δεν έφτασε ποτέ.
Φαινόταν προβληματισμένος καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με συμμαθητές του που πολλές φορές έφταναν ακόμη και στον ξυλοδαρμό του.
Σαράντα μέρες μετά την εξαφάνιση του, αποκαλύπτεται ότι μια ομάδα πέντε παιδιών ευθύνονται για την εξαφάνιση του άτυχου Άλεξ. Οι ηλικίες τους από 11 έως 13 χρόνων.

Τον Ιούνιο του 2006 η Αστυνομία ανακοινώνει ότι πέντε ανήλικοι ομολόγησαν ότι τον καταδίωξαν και τον χτύπησαν με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα στα σκαλιά του παλιού δημαρχείου Βέροιας.
Ακολουθούν έρευνες της Αστυνομίας σε παρακείμενο εγκαταλειμμένο παλιό σπίτι όπου φέρονται ότι μετέφεραν το πτώμα, χωρίς αποτέλεσμα. Οι τέσσερις από τους πέντε όταν καλούνται εκ νέου στην Ασφάλεια Βέροιας υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν το παραμικρό για την εξαφάνιση. Ένα μήνα μετά ο εισαγγελέας της Βέροιας ασκεί ποινικές διώξεις σε βάρος των 5 ανηλίκων και 7 γονέων.

Τον Αύγουστο του 2006 ο ανήλικος Βορειοηπειρώτης καταθέτει ότι η παρέα είχε μεταφέρει το πτώμα του Αλεξ στις όχθες του Τριπόταμου στην συνοικία της Μπαρμπούτας, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τι απέγινε μετά. Νέες έρευνες χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης αποφασίζει να αναθέσει την υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Από την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των εμπλεκομένων στην υπόθεση, αποκαλύπτεται ότι γνώριζαν από τις πρώτες μέρες αλλά δεν μίλησαν για τον θάνατο του μικρού Αλεξ.

Λίγο καιρό αργότερα το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης έκρινε τους πέντε κατηγορούμενους ένοχους για τις κατηγορίες της μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της περιύβρισης νεκρού.

ΜΑΝΤΛΙΝ

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν Μακ Καν και οι γονείς της ακόμη έχουν ελπίδες ότι θα βρεθεί η κόρη τους ή τουλάχιστον θα μάθουν την αλήθεια πίσω από το μυστήριο της εξαφάνισής της που εξακολουθεί και συγκλονίζει τον κόσμο.
Η 3χρονη –τότε- Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου του 2007 όσο βρισκόταν για διακοπές στην Πράια Ντε Λουζ, της Πορτογαλίας, μαζί με τους γονείς και τα δυο μικρότερα αδέρφια της.

Όπως είχε γνωστό στο παρελθόν από την οικογένεια, η Μαντλίν και τα δίδυμα αδέρφια της έπεσαν για ύπνο στις 8.30 το βράδυ, ενώ οι γονείς της μαζί με τους οικογενειακούς φίλους πήγαν για φαγητό σε ένα εστιατόριο 50 μέτρα μακριά από το δωμάτιο. Κάποια στιγμή, η μητέρα της πήγε να ελέγξει τα παιδιά και είδε, ότι η Μαντλίν έλειπε...
Πριν από λίγες ημέρες, μια πηγή της αστυνομίας αποκάλυψε πως βασική ύποπτος στην υπόθεση εξαφάνισης του κοριτσιού είναι μια γυναίκα, που βρισκόταν κοντά στο τουριστικό θέρετρο, αλλά πλέον δεν ζει στην Πορτογαλία. Για την υπόθεση αυτή μίλαει σε συνέντευξή της στο ΒΒC μια μάρτυρας – κλειδί και κάτοικος της περιοχής, η Τζένη Μουράτ.

Η Τζένη έμενε περίπου 100 μέτρα μακριά από το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει η οικογένεια Μακ Καν για τις διακοπές της και αναφέρει πως η γυναίκα αυτή η ύποπτη, της είχε τραβήξει την προσοχή, καθώς κοιτούσε επίμονα από την άκρη του δρόμου το διαμέρισμα που έμενε η μικρή. Αυτό έγινε μια ημέρα πριν την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που της τράβηξε την προσοχή ήταν το γεγονός πως αυτή η γυναίκα φορούσε μωβ ρούχα. Την επόμενη κιόλας ημέρα έμαθε πως η 3χρονη είχε εξαφανιστεί και η ίδια είπε στην αστυνομία για τη «μυστηριώδης» γυναίκα.
Ένας άνδρας της ασφάλεια που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση επίσης δήλωσε πως οι Αρχές έψαξαν να βρουν στοιχεία για τη γυναίκα αυτή, ωστόσο δεν βρισκόταν πια στη χώρα.

«Οι ντεντέκτιβ είχαν σαρώσει την Ευρώπη αναζητώντας αυτό το άτομο που θεωρείται ότι είναι το κλειδί όλης της υπόθεσης. Θέλαμε να μάθουμε που βρισκόταν εκείνο το βράδυ που εξαφανίστηκε η Μαντλίν από το διαμέρισμα», αναφέρει μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Όμως η γυναίκα - μυστήριο δεν βρέθηκε ποτέ.
Η 79χρονη συνταξιούχος σήμερα Τζένη μίλησε και για το πώς επηρέασε η υπόθεση της μικρής Μαντλίν την μικρή της κοινότητα. «Έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμη οι ντόπιοι είναι πολύ ταραγμένοι με την υπόθεση. Ούτε το όμορφο μέρος μας ούτε ο τουρισμός βοήθησε να ξεπεράσει κανείς τα γεγονότα».

Μετά από τόσα χρόνια οι μνήμες της για την ημέρα που το κορίτσι χάθηκε ξαφνικά την ώρα που οι γονείς της γευμάτιζαν σε κοντινό εστιατόρια είναι έντονες. Όπως περιγράφει η ίδια, είχε πάει για ψώνια και επέστρεφε στο σπίτι της όταν είδε τη γυναίκα να στέκεται δίπλα από έναν φανοστάτη.

Ήταν περίπου 8 το απόγευμα και είδα μια γυναίκα να στέκεται στη γωνία του δρόμου και να κοιτάζει επίμονα. Δεν την γνώριζα, αλλά μου τράβηξε την προσοχή γιατί φορούσε μωβ ρούχα και επίσης γιατί είναι ασυνήθιστο για οποιονδήποτε – και κυρίως για μια γυναίκα- να στέκεται μόνη στο δρόμο του τουριστικού θέρετρου και απλώς να κοιτάζει το κτίριο.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας