Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018

31/8/1997 – 31/8/2017 20 χρόνια χωρίς την Πριγκίπισσα Diana

31/8/1997 – 31/8/2017 20 χρόνια χωρίς την Πριγκίπισσα Diana

Γλυκιά, καλοσυνάτη, γεμάτη ανθρωπιά η Πριγκίπισσα Diana έφυγε σαν σήμερα σε ηλικία μόλις 36 ετών πριν από είκοσι χρόνια.

Ήταν η Πριγκίπισσα του λαού, η Πριγκίπισσα της καρδιάς μας. Σε μία συνέντευξη της τον Νοέμβριο του 1995 στην εκπομπή Panorama του ΒΒC και τον δημοσιογράφο Martin Bashir, η Diana είχε αποκαλύψει πως ήθελε να γίνει «βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων» και τα κατάφερε.

Οι γυναίκες την λάτρεψαν. Την αγάπησαν για την απλότητά της. Είχε καλή καρδιά για αυτό και ταυτίστηκαν μαζί της. Ποτέ και καμία γυναίκα σε όλο τον κόσμο δεν την είδε ανταγωνιστικά. Μέσα από τα δικά της βήματα, ήξεραν πως υπάρχει ελπίδα για κάτι παραπάνω. Ήταν μία άξια μητέρα και σύζυγος.

Η Πριγκίπισσα Diana τιμά τον αρραβωνιαστικό της, Πρίγκιπα Κάρολο, σε έναν αγώνα πόλο και του εύχεται γλυκά καλή επιτυχία φορώντας δύο ρολόγια. Το δικό της και το δικό του!

«Όλοι αξίζουν σε αυτή τη ζωή να τους δίνεις σημασία»...

Είχε πει κάποτε η ίδια και το τηρούσε. Σε κάθε δημόσια εμφάνιση της ήταν απλή και ταπεινή. Το φιλανθρωπικό της έργο την καθιέρωσε και της χάρισε μία περίοπτη θέση στην καρδιά κάθε ανθρώπου, όχι μόνο των γυναικών, οι οποίες είχαν ήδη αφεθεί στη γοητεία της. Η στήριξη της σε ανθρώπους που υπέφεραν από ψυχικά νοσήματα και ήταν εθισμένοι στα ναρκωτικά μέσω των προγραμμάτων Relate και Turning Point ήταν μνημειώδης. Η Πριγκίπισσα Diana εξέπληξε πολλούς όταν έγινε η πρώτη διάσημη και μέλος της βασιλικής οικογένειας που είχε επαφή με φορείς του AIDS. Συνέτριψε την αντίληψη που επικρατούσε ότι ένας υγιής άνθρωπος δε μπορεί να έχει καμία επαφή με ασθενή του AIDS όταν αγκάλιασε ένα ασθενή του AIDS που έκλαιγε με λυγμούς κατά την διάρκεια επίσκεψής της σ' ένα νοσοκομείο του Λονδίνου. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν πως η κίνηση ήταν αποφασιστικής σημασίας στο να διαλύσει το δημόσιο πανικό και φόβο που περιέβαλλε την ασθένεια στην Μεγάλη Βρετανία. «Ο HIV δεν είναι επικίνδυνος όταν συναναστρέφεσαι του ανθρώπους. Μπορείς να τους σφίξεις το χέρι, να τους αγκαλιάσεις. Ο Θεός ξέρει πόσο πολύ το χρειάζονται», είχε πει τότε.

Κρατώντας ένα παιδί με ακρωτηριασμό στην αγκαλιά της… H πριγκίπισσα Diana ήταν ο ηγετικός υποστηρικτής της εκστρατείας του Ερυθρού Σταυρού για την απαγόρευση των ναρκών ξηράς.

Η Πριγκίπισσα Diana στις 18 Σεπτεμβρίου του 1996 δε δίστασε να ταξιδέψει μέχρι την χώρα μας και συγκεκριμένα μέχρι την Λίμνη Ευβοίας προκειμένου να παραστεί στην κηδεία ενός Έλληνα του 27χρονου Γιάννη Καλυβιώτη. Ο άτυχος νεαρός δικηγόρος έπασχε από κυστική ίνωση και νοσηλευόταν για πολλούς μήνες στο Royal Brompton Hospital του Λονδίνου. Εκεί γνωρίστηκε με την Πριγκίπισσα Diana σε μία από τις επισκέψεις της στα νοσοκομεία του Λονδίνου. Η Πριγκίπισσα Diana συγκινημένη από τον αγώνα αυτού του ανθρώπου να κρατηθεί στη ζωή ανέπτυξε στενή φιλία μαζί του. Όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του, η Diana μετέβη με το ιδιωτικό τζετ του εφοπλιστή Λαιμού στην Αθήνα και από εκεί οδικώς στην Λίμνη Ευβοίας προκειμένου να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του 27χρονου.

Πόσα έδωσε και πόσα μπορούσε ακόμα απλόχερα να δώσει, όμως οι τίτλοι τέλους έμελλε να γραφτούν πολύ νωρίς γι αυτήν…
«Θεέ μου, τι έγινε;»

Κυριακή 31 Αυγούστου 1997, Παρίσι. Εκατοντάδες φωτογράφοι, μία μαύρη Mercedes και το τέλος για το σύμβολο των απανταχού γυναικών ανά την υφήλιο πλησιάζει απειλητικά. Ένας από τους διασώστες στο τραγικό σημείο του δυστυχήματος στο τούνελ Pont de l’Alma θυμάται ακόμα τα τελευταία λόγια της Πριγκίπισσας Diana: «Θεέ μου, τι έγινε;» Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους, όπως και τα σενάρια συνωμοσίας που ακολούθησαν το θάνατό της.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας