Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018

Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά...

Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά...

77 χρόνια έχουν περάσει από εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου όπου όλοι ξύπνησαν με τον ήχο των σειρήνων. Ο πόλεμος είχε κηρυχτεί. Οι Έλληνες στρατιώτες πολεμούν με απαράμιλλο ηρωισμό τους Ιταλούς στα βουνά της Αλβανίας και η Σοφία Βέμπο γίνεται η φωνή του έθνους που εμψυχώνει τους στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Η "Τραγουδίστρια της Νίκης" όπως έχει χαρακτηριστεί η Σοφία Βέμπο ήταν η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου το 1940. Με τα τραγούδια και με τις πράξεις έδινε δύναμη και κουράγιο σε ένα έθνος που πολεμούσε και προσμονούσε τη νίκη. Την περίοδο του πολέμου σε μια συμβολική πράξη προσέφερε στο Ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αμερική τα μισά χρήματα από τις συναυλίες που έδινε εκεί φρόντιζε να δοθούν για την ελληνική πολεμική περίθαλψη.

Το τραγούδι που έχει ταυτιστεί με το όνομα της και αναμφισβήτητα έχει συνδεθεί με το έπος του 1940 είναι το "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά". Σε μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ, στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Σοφίας Βέμπο το "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά" ακόμα και σήμερα συγκινεί ξυπνώντας τις μνήμες του πολέμου ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία του τραγουδιού.

Το μουσικό θέμα έχει βασιστεί στην μελωδία της αγαπημένης "Ζεχρά" της Σοφία Βέμπο, ένα τραγούδι που είχε ερμηνεύσει στην ταινία της "Προσφυγοπούλα" το 1938 στο Κάιρο.

Τρεις μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου άνοιξαν τα θέατρα στην Αθήνα. Η Σοφία Βέμπο που τότε συμμετείχε σε μία επιθεώρηση στο θέατρο Μοντιάλ, ζητάει στις 4 Νοεμβρίου από τον Μίμη Τραϊφόρο να της γράψει ένα πολεμικό τραγούδι. Ένα τραγούδι ενθάρρυνσης και δύναμης για τους Έλληνες στρατιώτες και για την Ελλάδα το οποίο ήθελε να βασιστεί στη μελωδία της "Ζεχρά".

Ο Μίμης Τραϊφόρος σε μία συνέντευξη του είχε περιγράψει το πως δημιουργήθηκε το εθνικό μας τραγούδι.

«Η Σοφία μου ζήτησε να γράψω ένα πολεμικό τραγούδι, πάνω στη μουσική της «Ζεχρά». Καταλαβαίνεις πόση συγκίνηση ένιωσα. Η Σοφία ήταν ήδη φτασμένη κι εγώ στο ξεκίνημά μου σχεδόν. Την κοίταξα από πάνω μέχρι κάτω, ύστερα σήκωσα το κεφάλι μου για να την αντικρίσω στα μάτια και είπα: «Σας ευχαριστώ για την υψηλή τιμή που μου κάνετε...» Εκείνη χαμογέλασε και πήγε στο καμαρίνι της. Εγώ κάθισα κι έστιψα το κεφάλι μου... Τα νέα από το μέτωπο ήταν συγκλονιστικά. Η ελληνική λεβεντιά έγραφε με το αίμα της σελίδες εθνικού μεγαλείου. Η ψυχή μου φτερούγισε από ενθουσιασμό και πατριωτικό μένος. Έπρεπε να γράψω κάτι καλό. Όμως ένιωσα αδύναμος να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του θέματος και στην εμπιστοσύνη της Σοφίας. Πάντως στο τέλος, κάτι κατάφερα. Έγραψα το «Παιδιά της Ελλάδος, παιδιά, πού σκληρά πολεμάτε, πάνω στα βουνά...» Πήγα και της το διάβασα. Ενθουσιάστηκε. Την παρακολουθούσα στο βλέμμα. Μια υγρή συγκίνηση είδα να ξεπηδάει σε εκείνα τα μάτια. Όμως σταμάτησε στους δυο τελευταίους στίχους. Το τραγούδι τελείωνε με την εξής στροφή: «Αν δε βγείτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ...» "Δεν νομίζετε πως είναι σκληρό αυτό πού λέτε;", με ρώτησε ευγενικά.» Την πρόσεξα περισσότερο. Πόσο δίκιο είχε... Οι δυο τελευταίοι στίχοι μου ήταν βάναυσοι.
Ναι, ψιθύρισα. Σας ευχαριστώ. Είναι κάτι περισσότερο από σκληροί. Θα τούς διορθώσω. Τους έσβησα και τους αντικατέστησαν αμέσως με δυο «Με της νίκης τα κλαδιά σας προσμένουμε, παιδιά...».

Η ώρα της στη σκηνή είχε φτάσει. Η "Τραγουδίστρια της Νίκης" ερμήνευσε το ίδιο βράδυ στο θέατρο το "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά" από το χειρόγραφο αφού όπως ήταν φυσικό δεν είχε προλάβει να το αποστηθίσει.

Καθώς ήταν συγκινημένη έκλαιγε μαζί με το κοινό και δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Ανάμεσα στους θεατές ήταν και κάποιοι από τους πρώτους τραυματίες του μετώπου.

Ένας από αυτούς της φώναξε: «Τραγούδα, Σοφία, τραγούδα. Όσο εσύ τραγουδάς εμείς δε νιώθουμε τους πόνους…»

 

 

Multimedia

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας