Κυριακή - 21 Ιανουαρίου 2018

«Ένεση» ρευστότητας 150 εκατ. σε μικρές επιχειρήσεις

«Ένεση» ρευστότητας 150 εκατ. σε μικρές επιχειρήσεις

Οι εξαγωγικές ευαιρείες θα λάβουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενω όσες προχωρήσουν σε πρόσληψη προσωπικού θα επιδοτούνται με επιπλέον 5%.

«Ενεση» ρευστότητας σε υφιστάμενες και υπό ίδρυση μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσφέρει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ, παρέχοντας εγγυήσεις για την παροχή δανείων.

Τα κεφάλαια του Ταμείου ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που θα εκταμιευθούν με την εγγύησή του εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 150 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα με τίτλο "Αναβάθμιση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές, β΄κύκλος", του ΕΣΠΑ προβλέπει για πρώτη φορά δύο καταγορίες οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις, τα μικρά επενδυτικά σχέδια (μικρής κλίμακας επενδύσεις) συνολικού προυπολογισμού 75 ετατομ. ευρώ, και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (ολοκληρωμένα), ύψους 75 εκατομ. ευρώ.

Για τα μικρά επενδυτικά σχέδια οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιδοτούνται με ελάχιστο όριο τα 20.000 ευρώ και μέγιστο τα 70.000ευρώ, ενω τα μεγάλα θα ξεκινούν από τα 70.000 ευρώ και θα φτάνουν τα 300.000 ευρώ.

Μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου, οι ενδιαφερόμενοι των μικρών επενδυτικών σχεδίων θα μπορούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους, τα μηχανήματα, το εξοπλισμό, ενω στα μεγάλα επενδυτικά προστίθενται η αναβάθμιση των επαγγελματικών οχημάτων τους και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων (υφιστάμενο ή νέο προσωπικό).

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να υπαχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροτοδιατροφής, της βιομηχανίας τροφίμων, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενέργειας, της υγείας, του περιβάλλοντος, των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10% σε περίπτωση που η εταιρεία έχει θετική απόδοση στις εξαγωγικές της δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια.

Σε περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό θα έχει άλλη μια προσαύξηση 5%. Να σημειωθεί ότι η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων έχει ορισθεί στους 24 μήνες, ενώ τον πρώτο χρόνο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον το 25% της επένδυσης.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας