Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018

Για την είσπραξη 48,1 δισ. ευρώ τρέχει η ΑΑΔΕ

Για την είσπραξη 48,1 δισ. ευρώ τρέχει η ΑΑΔΕ

Φόρους 48,1 δισ. ευρώ καλείται να εισπράξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018 εκ των οποίων τα 8,72 δισ. ευρώ αφορούν σε έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα 3,322 δισ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τους ποσοτικούς στόχους είσπραξης που έθεσε στην ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνολικά από άμεσους φόρους η ΑΑΔΕ πρέπει να εισπράξει εφέτος 20,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,3 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυδικών και νομικών προσώπων και τα 3,3 δισ. ευρώ από τους φόρους στη περιουσία.

Από τους έμμεσους φόρους η εφορία καλείται να εισπράξει 27,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και τα 9,7 δισ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης.

Πέραν των 48,1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχτούν από άμεσους και εμμέσους φόρους η ΑΑΔΕ καλείται να εισπράξει 3,9 δισ. ευρώ από λοιπά μη φορολογικά έσοδα αναμενόμενα να εισπραχθούν από τον υπόλογο συμψηφισμού

Παράλληλα, ο ποσοτικός στόχος επιστροφών φόρων για το 2018 ανέρχεται σε 3,648 δισ. ευρώ. Ο παραπάνω στόχος επιστροφών θα πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο (ποσοστό επίτευξης 100%) από την κανονική ροή και όχι από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων επιστροφών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των παραπάνω στόχων δεν θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν ποσά τα οποία προήλθαν από την λήψη παρεμβάσεων που δεν έχουν συνυπολογισθεί και θα υιοθετηθούν και εφαρμοστούν εντός του έτους 2018.

Να σημειωθεί πως προκειμένου να καταστήσει πιο εύκολη την καταβολή των φόρων για τα νοικοκυριά το υπουργείο διαπραγματεύεται με τους θεσμούς τη δυνατότητα ο φόρος δοσίματος να καταβάλλεται σε έξη μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες, κάτι που οι δανειστές πιθανότατα θα αποδεχτούν.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας