Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018

Η αντιπολίτευση για την έξοδο στις αγορές

Η αντιπολίτευση για την έξοδο στις αγορές

Οι υπολογισμοί που γίνονται από ειδικούς αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα πιο ακριβά από το 2014.

Και όλα αυτά καθώς το spread, δηλαδή η διαφορά της επιτοκιακής επιβάρυνσης σε σχέση με τη Γερμανία, ήταν τότε 435 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται τώρα στις 481 μονάδες βάσεις αφού η Γερμανία που δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση +0,6% το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186%.

Τσακαλώτος: Με αυτοπεποίθηση για τον Αύγουστο του 2018

Στο κυβερνητικό non paper υποστηρίζεται, εξάλλου, «το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος». Σε ανάλογους τόνους ο υπουργός Οικονομικών «συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές» και «αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο».

Και ο κ. Τσακαλώτος κατέληξε ότι «θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη» διαδικασία εξόδου στις αγορές «για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνηση μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί».

Ν.Δ: «Οι όροι θα ήταν καλύτεροι, αν…»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία των κυβερνητικών ανακοινώσεων και χωρίς να καταφύγουν στην ακραία κριτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δεν έχασαν την ευκαιρία να θυμίσουν όλα όσα έλεγαν τότε τα νυν κυβερνητικά στελέχη.

«Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας: «Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι».

«Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση και συνέχισε: «Μια κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς. Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα. Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του».

ΔΗ.ΣΥΜ.: «Επιτίθενται στη νοημοσύνη μας»

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωσή της αφού θυμίζει ότι ο μυν πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία εξόδου στις αγορές το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story», κάνει λόγο για «κραυγαλέα και προκλητική αντίφαση που αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο».

«Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα», επισημαίνει η ΔΗ.ΣΥΜ. και τονίζει:. «Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δισ. ευρώ».

Επισημαίνονται, εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση τα εξής: «Είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος. Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060. Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα».

«Όσο ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική», συνεχίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταλήγει: «Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας».

Θεοδωράκης: «Επιλέγουμε κατσαπλιάδες….»

«Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει με το επιτόκιο που πήρε.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, η διαφορά μας με τις χώρες που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια είναι η εξής: «Επιλέγουμε λάθος ηγέτες. Επιλέγουμε κατσαπλιάδες των ιδεών, ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή, με τη δουλειά, που δεν έχουν σχέδιο και δεν έχουν μελετήσει τις λύσεις και το αποτέλεσμα είναι να το πληρώνουμε αυτό πάρα πολύ ακριβά - κάποιες δεκάδες δισ. Όταν λοιπόν ο ψηφοφόρος αύριο πάει στις κάλπες, πρέπει να ξέρει ότι η ψήφος του έχει ένα τίμημα. Αν ψηφίσει τον ένα, θα χρεώσει την χώρα κάποια παραπάνω δισεκατομμύρια».

Βενιζέλος: Έξοδος από την… εξουσία

Καταιγιστική υπήρξε τέλος, η κριτική που άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θύμισε ότι την άνοιξη του 2014 «η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του "στημένη θεατρική παράσταση" και "πάρτι τοκογλύφων", σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναρωτιέται αν υπήρξε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης και αφού απαντά ο ίδιος αρνητικά, επισημαίνει τα εξής:

Πρώτον: Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσης. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.

Δεύτερον, η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη, και

Τρίτον, τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014.
«Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια», επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και καταλήγει: «Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας