Τετάρτη - 17 Ιανουαρίου 2018

Η υπόθεση Γεωργίου επηρεάζει τα αντισταθμιστικά μέτρα

Η υπόθεση Γεωργίου επηρεάζει τα αντισταθμιστικά μέτρα

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM απαιτούν η ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων να γίνει αφότου επιβεβαιωθεί επισήμως από τη Eurostat πως η Ελλάδα κατέγραψε πλεόνασμα 3,5% το 2018, κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο του 2019.

Στη δικαστική εκκρεμμότητα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου σκοντάφτει σύμφωνα με πληροφορίες του Ιnsider.gr η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές για τα αντισταθμιστικά μέτρα να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 στη βάση ενός μηχανισμού «έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο διεκδικεί έναν μηχανισμό έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων που θα ισχύσει από το τέλος του 2018, ώστε τα αντισταθμιστικά μετρά να εφαρμοστούν μαζί με τις μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου από τις αρχές του 2019 και όχι αργότερα, κάτι που θα δημιουργούσε αρνητικές πολιτικές αντιδράσεις.

Αν και η διαπραγμάτευση για τα αντισταθμιστικά μέτρα είναι σε εξέλιξη - με τους δανειστές να θέλουν ένα φιλοαναπτυξιακό μείγμα και την κυβέρνηση να ζητά στήριξη των αδύναμων εισοδημάτων -, ωστόσο οι Θεσμοί, και ειδικά το ΔΝΤ , θεωρούν πως για όσο είναι ανοικτή η δικαστική εκκρεμμότητα για τα Greek Statistics στη βάση της υπόθεσης Γεωργίου και όσο υπάρχουν δικαστές που αμφισβητούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας για το σύνολο της τελευταίας επταετίας ο μόνος φορέας παραγωγής στατιστικών που μπορεί να λαμβάνεται υπόψη είναι η Eurostat.

Έτσι, αρνούνται να αποδεχθούν τον μηχανισμό έγκαιρης πρόβλεψης πλεονασμάτων που προτείνει η ελληνική πλευρά παρά το γεγονός ότι σε αυτόν προτείνεται να μετέχουν και οι ίδιοι οι Θεσμοί.

Ωστόσο, για όσο ο Άρειος Πάγος κρατά ανοικτή την υπόθεση των στατιστικών του 2010 και τη δίωξη κατά του κ. Γεωργίου παραμένει ουσιαστικά σε εκκρεμμότητα και η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους. Αυτό δίοτι εάν ο υπολογισμός του κυβερνητικού χρέους του 2010 κριθεί από τα δικαστήρια ότι ήταν λανθασμένος, η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνσή του θα ανατραπεί.

Στη βάση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και οι συνεργάτες με κάθε ευκαιρία αποσαφηνίζουν πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας